Goran Višković priznao krivicu za zločine u Vlasenici – Sud mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina

Goran Višković priznao krivicu za zločine u Vlasenici – Sud mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Gorana Viškovića na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. u Vlasenici i Milićima prihvativši sporazum o priznanju krivice koji je postigao s Tužilaštvom, piše Detektor.

Uzimajući u obzir kaznu od 18 godina na koju je Višković osuđen ranije, takođe zbog zločina u Vlasenici, Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Višković je sporazumom priznao krivicu po 20 tačaka optužnice za progon bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima, koje je počinio kao pripadnik Vojne policije. Na zločine počinjene u Vlasenici 1992. godine odnosi se 19 tačaka, a jedna je u vezi sa premlaćivanjem u Milićima 1993. godine.

Sporazumom je bila predviđena kazna u rasponu od pet do osam godina zatvora.

“Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo da je optuženi izrazio kajanje, da je ostvario saradnju s Tužilaštvom u ranoj fazi postupka, efikasnost i ekonomičnost, kao i loše zdravstveno stanje optuženog”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović.

Ona je dodala da su otežavajuće okolnosti brojnost radnji i bezobzirnost.

Prije izricanja presude tužilac Dževad Muratbegović je rekao da je u prilog sporazuma išlo loše zdravstveno stanje optuženog, izbjegavanje stresnih situacija svjedoka, kao i smanjenje troškova s obzirom da je bilo planirano više video-veza sa inostranstvom.

Muratbegović je naveo da je Tužilaštvo razgovaralo sa nizom oštećenih u ovom predmetu i upoznalo ih sa sporazumom, te da su oni dali podršku.

Viškovićev branilac Nenad Rubež kazao je da se optuženi kaje i da žali sa žrtvama.

“On se već 12 godina nalazi na izdržavanju kazne i treba uzeti u obzir njegovo zdravstveno stanje i godine života”, rekao je Rubež.

U izdržavanje kazne Viškoviću će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru tokom postupka koji je vođen od 2008. godine, kao i vrijeme na izdržavanju kazne koja mu je izrečena 2011. godine.

Druga optužnica protiv Viškovića potvrđena je u maju ove godine, a suđenje mu je počelo u avgustu.

Djela za koja je priznao krivicu i za koja je osuđen uključuju učešće u ubistvima i premlaćivanjima civila u Policijskoj stanici, logoru “Sušica” i kod kuća civila u Vlasenici, te prisilne nestanke i teška oduzimanja slobode.

Žalba na izrečenu kaznu na osnovu sporazuma nije dozvoljena, a stranke se mogu žaliti na odluku o jedinstvenoj kazni.

(Detektor/MiruhBosne)

Previous Drevni grad Babilon: Smatra se jednim od sedam svjetskih čuda
Next Mehmedović osvojila srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom taekwondo prvenstvu za juniore

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bosanske institucije imaju spisak od preko 50.000 Srbijanaca koji su učestvovali na bosanskom ratištu

Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne

NAŠI DANI

Forum bošnjačkih intelektualaca: Pitanje Sutorine treba da ide pred međunarodni sud

Pitanje Sutorine treba uputiti pred međunarodni sud jer Crna Gora nema ništa čime bi mogla da dokaže po kom osnovu bi njoj pripadala Sutorina, poručeno je danas u Sarajevu, na

NAŠI DANI

Srbijanski policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici “nezakonito otpušten”

Sud u Srbiji je utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe, piše Detektor.