Goraždani čuvaju sjećanja na “Put spasa”

Goraždani čuvaju sjećanja na “Put spasa”

Neformalna grupa građana, ljubitelja prirode koju čine uglavnom bivši članovi Gorske službe spašavanja, prošla je stazama koje su ratnih 1993. i 1994. godine predstavljali put spasa za hiljade stanovnika opkoljenog Goražda. 

Noćnim pohodom ka Grepku, brdu u čijem je podnožju, u blizini sela Dragomilići, bila smještena logistička baza sa hranom, municijom i lijekovima, grupa Goraždana nastavlja čuvati sjećanja na vrijeme neopisivih patnji, ali i hrabrosti, ponosa i slave.

 – Prošli smo šumskim stazama koje su na nekim dijelovima bile pokrivene snijegom visine tridesetak centimetara, dok je temperatura padala i do minus 8 stepeni. Grebak ne smijemo zaboraviti – kazali su nam. 

Hiljade stanovnika opkoljenog Goražda tokom rata je prolazilo između linija agresora, kroz minska polja, zasjede, visok snijeg i po velikim hladnoćama, pješačilo ka Grebku, kako bi na leđima donijelo ono što je bilo neophodno za preživljavanje i odbranu. Prolazili su kroz neopisive patnje, ginuli, bili ranjavani ili umirali od smrzavanja, ali na predaju nisu ni pomišljali.

Izvor: Avaz

Previous Zenica: Odigrana humanitarna utakmica za dječake Ajdina Žigonju i Vedada Hadžića
Next Trebinje: Nekada je Krš bio turistička destinacija (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Predramazanski ‘poklon’ muslimanima: Vlasti Srbije tokom noći srušile džamiju u Zemunu

Predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije, jutros oko tri sata srušili su objekat Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu. Tu je vijest za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog

NAŠI DANI

Palmer i Ajhorst odgodili dolazak u Sarajevo

Specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Metju Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ove sedmice povodom nastavka pregovora o Izbornom zakonu Bosne i