Goražde: OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OPERACIJA ”KRUG” I ”DRINA”

Jedna od najvećih bitaka za Goražde bila je operacija ”Krug” augusta 1992. godine. Operacije su izvele 1. i 31. drinska udarna brigada. Borbe su trajale četerdeset dana i završile su trijumfalnim ulaskom u grad oslobodilačkih jedinica preko jakih četničkih uporišta Desana i Površnice.

Akcija je izvedena na dva ratišta, napadom na kote Hranjen i Oštro na jednoj strani i Petibor, Trovrh i Tvičijak na drugoj strani. Izvođenjem operacije ”Krug” neprijatelju je nanesen težak poraz.

Oslobođeno je 150 km2  prostora, došlo se do oružja i municije, podignut je moral naših branitelja.

Sve ovo ukazalo je da je na goraždanskom prostoru stasala jaka armija branitelja koja je sposobna poraziti do zuba naoružanog neprijatelja. Ova operacija, ne samo da je borcima dala moral nego je i omogućila gradu da bar donekle normalno živi.

Nakon oslobođenja 150 km2 na lijevoj obali Drine, dana 14. Septembra iste 1992. godine počela je akcija za oslobađanje teritorije na desnoj obali Drine. Akcija je uspješno završena 18. septembra 1992. godine, a izvele su je jedinice 43. I 31. drinske brigade. Razbijena su neprijateljska uporišta na Kolijevkama, Visevicama i Biljinu, oslobođena naselja Bare, Krsnica, Zupčići, Potkozara i još neka sela. Tada je cijeli teritorij Goražda bio slobodan.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice operacija ”Krug” i ”Drina”, te Dana mjesne zajednice Berič, danas je organizovan prigodan program u okviru kojeg su održane brojne aktivnosti među kojima su sportska takmičenja, zatim je uprličen obilazak mezarja šehida i učenje tevhida, kao i tribina na kojoj su prisutni govorili o značaju operacija ”Krug” i ”Drina”.

(mb)

Previous Istaknuti sportisti naše zemlje oduševljeni mladim košarkašima
Next Njemačka grupacija Elatec: U Gračanici kreće proizvodnja pametnih i SIM kartica

You might also like

OTPOR BOSNE

Drugi maj jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mezarju Kovači,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde

Povodom obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti  BPK i Grada Goražde,  te Koordinacije boračkih udruženja i Oružanih snaga 4. maja su položile cvijeće na šehidskom mezarju u

OTPOR BOSNE

Predstavljena knjiga o stvaranju i pobjedama 7. korpusa Armije RBiH

Knjiga “7. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, stvaranje, jačanje, pobjede” predstavljena je ove sedmice u Travniku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 28. godišnjice formiranja 3. korpusa ARBiH i