Goražde: OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OPERACIJA ”KRUG” I ”DRINA”

Jedna od najvećih bitaka za Goražde bila je operacija ”Krug” augusta 1992. godine. Operacije su izvele 1. i 31. drinska udarna brigada. Borbe su trajale četerdeset dana i završile su trijumfalnim ulaskom u grad oslobodilačkih jedinica preko jakih četničkih uporišta Desana i Površnice.

Akcija je izvedena na dva ratišta, napadom na kote Hranjen i Oštro na jednoj strani i Petibor, Trovrh i Tvičijak na drugoj strani. Izvođenjem operacije ”Krug” neprijatelju je nanesen težak poraz.

Oslobođeno je 150 km2  prostora, došlo se do oružja i municije, podignut je moral naših branitelja.

Sve ovo ukazalo je da je na goraždanskom prostoru stasala jaka armija branitelja koja je sposobna poraziti do zuba naoružanog neprijatelja. Ova operacija, ne samo da je borcima dala moral nego je i omogućila gradu da bar donekle normalno živi.

Nakon oslobođenja 150 km2 na lijevoj obali Drine, dana 14. Septembra iste 1992. godine počela je akcija za oslobađanje teritorije na desnoj obali Drine. Akcija je uspješno završena 18. septembra 1992. godine, a izvele su je jedinice 43. I 31. drinske brigade. Razbijena su neprijateljska uporišta na Kolijevkama, Visevicama i Biljinu, oslobođena naselja Bare, Krsnica, Zupčići, Potkozara i još neka sela. Tada je cijeli teritorij Goražda bio slobodan.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice operacija ”Krug” i ”Drina”, te Dana mjesne zajednice Berič, danas je organizovan prigodan program u okviru kojeg su održane brojne aktivnosti među kojima su sportska takmičenja, zatim je uprličen obilazak mezarja šehida i učenje tevhida, kao i tribina na kojoj su prisutni govorili o značaju operacija ”Krug” i ”Drina”.

(mb)

Previous Istaknuti sportisti naše zemlje oduševljeni mladim košarkašima
Next Njemačka grupacija Elatec: U Gračanici kreće proizvodnja pametnih i SIM kartica

You might also like

OTPOR BOSNE

Hoće li 505. viteška brigada napokon dobiti svoj muzej? (FOTO)

Pokrenuta inicijativa za reorganizaciju “Muzej sobe 505. viteške brigade” i njeno pretvaranje u “Muzej Bužima” Prošle godine navršilo se dvadeset godina od završetka rata i osnivanja općine Bužim. U tom

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica pogibije heroja bosanske odbrane komandanta Safeta Zajke

Dvadeset šesta godišnjica pogibije legendarnog komandanta  2. Viteške motorizirane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke obilježena je polaganjem

OTPOR BOSNE

Prošlo je 25. godina od pogibije sarajevskog heroja Smaila Šikala

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, delegacija Ministarstva za boračka pitanja,  predvođena ministrom Muharemom Fišom, obilježila je danas 25. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis