Goražde: Obilježena godišnjica pogibije ratnog komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca

Goražde: Obilježena godišnjica pogibije ratnog komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK-a Goražde danas je povodom 22. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca organizovana ceremonija obilježavanja godišnjice kojoj su uz članove porodica prisustvovali i zvaničnici, komandanti, saborci, generali, prijatelji, sugrađani, te na ovaj način odali počast istinskim herojima našeg grada.

U sklopu programa u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održan je prigodan sadržaj u okviru kojeg su se prisutni prisjetili lika i djela  komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca koji su dali ogroman doprinos u odbrani i oslobađanju ovih prostora.

Prisutni su evocirali uspomene i sjećanja na herojsku odbranu Goražda, te istakli zasluge najhrabrijih među hrabrima koji su za odbranu ovog prostora žrtvovali svoje živote, a u prilog tome upravo govori i činjenica da su četiri pripadnika Interventnog voda 43. Drinske udarne brigade posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”.

Nakon programa u Maloj sali organizovana je posjeta mezarju Kolijevke i Glamoč, gdje je položeno cvijeće i proučene dove za komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegove saborace.

Među prisutnim današnjem obilježavanju 22. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca u ime Načelnika Općine Goražde bio je njegov pomoćnik Džemail Popović.

Izvor: gorazde.ba

Previous Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka
Next Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na komandanta Mustafu Hajrulahovića, Talijana: Bio je najsretniji kad je u Bosni prestao rat

Priča o njemu počinje mnogo prije sarajevskih nemira, prije nego što se nad Bosnom nadvila zlokobna sjenka rata, ali on je nezaobilazan dio priče o zlatnim ljiljanima… I to onim

NAŠI DANI

Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Godišnjica je Bitke na Lisači! Počela je 8. novembra, a Armija R BiH je 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, zauzela jedan od  strateški važnijih lokaliteta Majevice. Cjelodnevno

OTPOR BOSNE

Na današnji dan formirana Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine

8. aprila 1992. godine Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o formiranju štaba  Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH), čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH. Ovim povodom ministar za pitanja