Goražde obilježilo Dan sjećanja na žrtve genocida i oslobođenje grada u Drugom svjetskom ratu

Od kraja novembra 1941. do kraja januara 1942. godine na mostovima i drugim mjestima u Goraždu, Foči i Višegradu, na najsurovije načine ubijeno je oko 8.000 civila.

Povodom 26. januara, koji se u Goraždu obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja grada, delegacije Općine Goražde, SABNOR-a BiH i građani jutros su položili cvijeće na spomen-obilježjima na Trgu branilaca grada, spomen obilježju Goražde grad heroj, svojim braniocima i u Kolijevkama.

Potom su sa Mosta Alije Izetbegovića u Drinu spuštene ruže u znak sjećanja na žrtve četničkog pokolja koji je trajao od kraja novembra 1941. godine do 26. januara 1942. godine, a koji su prekinule partizanske jedinice.

O važnosti pomenutog datuma govorio je i dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH – ”Ljudi koji zaborave svoju historiju u prilici su da im se ta historija ponovi, ono što se nama ponovilo iz Drugog svjetskog rata desilo se u periodu 1992.-1995. i to nam nije bila dovoljna škola i danas nismo u stanju da na određeni način zajednički provodimo one aktivnosti koje bi bile neophodne da se BiH izgradi kao jedinstvena cijelina, prava država, a ne ovaj frankenštajnski model u kojem praktično imate viševlašće koje ne može da usaglasi bilo kakav stav. Tipičan primjer je donošenje rezolucije o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH. Nažalost, mi nemamo koncenzus u Parlamentu da se ta rezolucija donese, iako smo imali ta fašistička orgijanja i 1941.-1945. i 1992.-1995. gdje smo imali genocid i u Drugom svjetskom ratu i u odbrani BiH i nismo u stanju da donesemo jednu takvu rezoluciju.”

Od kraja novembra 1941. do kraja januara 1942. godine na mostovima i drugim mjestima u Goraždu, Foči i Višegradu, na najsurovije načine ubijeno je oko 8.000 civila.

“Ne radimo ovo radi samog sjećanja, već više kao nauk novim pokoljenjima i ukazujući na historijske posljedice zlonamjerne politike i strahota rata. Između ostalih zlodjela, u optužnici prema kojoj je osuđen četnički vođa Draža Mihailović na prvom mjestu se navode pokolji u Foči i Goraždu, što govori o strahovitim razmjerama ovog zločina, kojeg moderna historija pamti kao jedan od najkrvavijih pokolja nedužnih ljudi”, kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Poručio je kako BiH mora postati društvo znanja, tolerancije, međusobnog uvažavanja i mira, te da su njeni narodi i sve njihove različitosti upravo ono što je čini jednom od najbogatijih država na svijetu.

(AA-trt.net/gorazde.ba)

Previous Njegovo veličanstvo - Konj
Next IGK: Na Dan holokausta sjećamo se i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zločin za koji niko nije odgovarao: Tuzlanski konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa

Kada su jedinice HVO-a 4. juna 1993. godine na prilazima u Novom Pazaru, kod Nove Bile, u naselju Rankovići napale, kako su ga nazvali “Tuzlanski konvoj spasa”, konvoj spasa postao

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U predmetima za ratne zločine bosanskim sudovima nedostupno 340 zločinaca, kriju ih Srbija i Hrvatska

Adekvatno kažnjavanje onih koji su činili i učestvovali u ratnim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu minimum je pravde koju zaslužuju žrtve porodica. Trideset godina zvuči puno, ali očito

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prije 23 godine HVO srušio Stari most, njegova nova ljepota otkrivena 2004. godine

Sutra, 9. novembra navršit će se 23 godine otkad je srušen Stari most. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, ‘Stari’ je prvo djelomično oštećen od strane srpskih snaga i