Goražde se sjeća komandanta Zaima Imamovića

Goražde se sjeća komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića.

Nakon što se 2014. godine ponovo počela obilježavati ova značajna godišnjica i ove godine zahvaljujući pomenutom organizatoru, kojeg je između ostalih podržala i Općina Goražde, održala se manifestacija ”Zaimov do – da se pamti” 2016., na kojoj se prigodnim govorima, kulturno-zabavnim programom, te sportskim natjecanjima oživjelo sjećanje na formiranje Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH i sjećanje na rahmetli Zaima Imamovića, njegove podvige i saborce.

Svoja sjećanja o hrabrim podvizima rahmetli Zaima Imamovića, te danima otpora sa učesnicima ovog tradicionalnog obilježavanja podijelio je Nedžib Bašić, Zaimov saborac, dok je o poznatstvu sa rahmetli Zaimom, počecima organizovanja otpora govorio Kasim Muslić, a ovim povodom govorio je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji se prisjetio rahmetli Zaima Imamovića kroz odrastanje i zajedničko djetinjstvo koje su zajedno proveli do ratnih dana i oragnizacije otpora na području Ilovače.

U sklopu programa prisutnima su se još obratili predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” BPK Derviš Hadžić Dedo, ratni komandant IBOG-a Ferid Buljubašić i premijer Vlade BPK-a Emir Oković.

U okviru programa održan je i pohod ”Tragom drinskih brigada” (Sadba – Posestra – Zaimov do) u okviru kojeg je učestvovalo oko 100 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Goražde, sportista i članova planinarskog društva ”Goražde-Maglić”. Krajnje odredište pohoda bio je Zaimov do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvi bataljon 1. Drinske udarne brigade. Osim toga, značajan doprinos dali su i naši maratonci, proslavljeni Zaim Šuman i njegove kolege Almir Adilović,koji su istrčali maraton od izletišta Rorovi do Zaimovog dola, a sve u čast rahmetli Zaima i njegovih saboraca.

U sklopu programa manifestacije ”Zaimov do – da se pamti” održana su i druga sportska takmičenja: malonogometni turnir, zatim mini kros od Zaimove rodne kuće do Zaimovog dola, takmičenje u streljaštvu i takmičenje u bacanju kugle.

Zahvaljujući organizatorima programa na Zaimovom dolu oživljavaju se sjećanja na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda, a oni koji su danas bili prisutni vratili su se kućama prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima.

 

Izvor: gorazde.ba

Previous Cazinska buna: Jedina organizovana pobuna naroda protiv vlasti u Titovoj Jugoslaviji
Next Sarajevski bokser Edin Puhalo prvak Evrope u UBF verziji

You might also like

NAŠI DANI

„Drinaplod“ Srebrenica: poziv na saradnju vlasnicima i nasljednicima zemljišnih posjeda u Podrinju i RS

Obavještavaju se svi građani opštine Srebrenica i RS da je OPZ „Drinaplod“ p.o. Srebrenica registrovana 23.02.2017. godine kod privrednog suda u Bijeljini otpočela sa radom, te poziva građane opštine Srebrenica

NAŠI DANI

Čović i Dodik u Mostaru: Veliki broj aktivnosti vodimo, vrlo jasno, zajednički

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je važnim da se predstojeći izbori za Gradsko vijeće Mostara održe u fer i poštenim uvjetima, te je pozvao mostarske Srbe da izađu na izbore

ŽIVOT

Izvučena iz ruševina nakon 91 sat: Djevojčica Ayda Gezgin izašla sa intenzivne njege

Trogodišnja Ayda Gezgin koja je ispod ruševina, nakon zemljotresa u Izmiru, izvučena nakon 91 sat, završila je liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i prebačena je na Odjel za dječiju