Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice

Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Šest članova Vijeća glasalo je za smjenu, pet protiv i jedan suzdržan, saopštio je predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija tokom sjednice VSTV-a.

Disciplinskom tužbom iz aprila ove godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazi od septembra 2016., prvo kao vršilac dužnosti prije nego što je zvanično izabrana na funkciju 2019. godine.

Njen rad kritikovan je u nekoliko međunarodnih izvještaja zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, visoke korupcije i netransparentnosti rada Tužilaštva, piše detektor.ba.

Previous ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini
Next Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

You might also like

NAŠI DANI

Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. – Stupanje

NAŠI DANI

Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

  Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Hagu kako je “vrlo zadovoljan” presudom kojom je čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 30. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

U Stupnom Dolu kod Vareša, u Bosni i Hercegovini, danas je obilježena 30. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane