Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upravljat će finansijama Federacije BiH preko ministrice Jelke Miličević, a finansijama na nivou države preko svog ministra Vjekoslava Bevande.

Praktično, Čović će godišnje kontrolirati više od tri milijarde KM – upozorava za bh. novinsku agenciju Patria bivši zamjenik državnog ministra finansija Fuad Kasumović.

U preraspodjeli federalne vlasti HDZ-u BiH je pripalo ministarstvo finansija, kojem je pripalo i ministarstvo finansija i trezora na državnom nivou.

Praktično, sada kada ima ova dva ministarstva, Čović će upravljati svim državnim institucijama kao i svim institucijama u Federaciji, jer bez novca, kojim on upravlja, niti jedno drugo ministarstvo u zemlji ne može funkcionisati, od kantonalnog do državnog nivoa.

Iste poluge drži i Milorad Dodik u RS-u. Dodik preko SNSD-ovog ministra finansija Zorana Tegeltije također upravljaju kompletnim finansijskim tokovima u RS.

-Uloga državnog ministra finansija važnija je od uloge državnog premijera. Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u potpunosti će ovisiti o državnom ministru finansija Vjekoslavu Bevandi. Jer, ministar (Bevanda) po svoj funkciji nije samo državni ministar finansija, on u rukama ima dosta drugih poluga kojima kontroliše život u Bosni i Hercegovini.

Naprimjer, kao državni minisar finansija on je i predsjednik Upravnog odobra Uprave za indirektno oporezivanje.

Dalje, državni ministar finansija rukovodi Fiskalnim vijećem BiH odnosno po toj funkciji određuje koliko se država može zadužiti.

On je i nacionalni koordinator za fondove iz Evropske unije, koji se mjere u stotinama miliona KM. Državni ministar finansija rukovodi kompletnim bankarskim sektorom države. Ali, tu su još i deseci drugih funkcija – objašnjava Kasumović.

Život u Federaciji BiH također zavisi od federalnog ministara finansija. Jer, federalni ministar finansija odobrava kada će se kojoj instituciji u Federaciji prebaciti novac iz federalnog budžeta.

Previous U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin
Next Poznati kuhari iz Evrope dolaze u Sarajevo: U aprilu pravljenje begove čorbe za Guinnessov rekord

You might also like

NAŠI DANI

BHRT ugasio FTV!

-Ono što nije uspjelo mi najvećem zlu institucionalnom ili pojedinačnom od devedesetih godina pa do danas uspjelo je Upravi BHRT-a. Nakon svih ucjena, prijetnji, uslovljavanja, kojima je naša TV-kuća  odolijevala,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Vulin: Dan osnivanja srpske praznik za sve Srbe

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je ”svim Srbima 9. januar – Dan Republike srpske”, te poručio da je ”dan osnivanja srpske praznik za sve Srbe”. Vulin je rekao

NAŠI DANI

Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove u KS, najavili proteste

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo danas je ispred zgrade Vlade KS organizovala press konferenciju