Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže; Litar ulja do 15 hiljada eura

Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže; Litar ulja do 15 hiljada eura

Prije nekoliko stotina godina iz Damaska na ove prostore stigla je jedinstvena đulbšećer ruža. Mirisala je u avlijama aga i paša, u dvorištima vjerskih objekata, u baštama kuća. Ova ruža je višestruko korisna, a njena ljepota, izgled i miris opjevani su u mnogim pjesmama.

Najveći proizvođači ove ruže su Bugarska i Turska, a na našim prostorima je zapostavljena i neiskorištena. Oni koji pokušavaju to promijeniti su članovi porodice Jukan iz Gračanice koja se bavi organskim uzgojem ovog cvijeta i jedina ima modernu destileriju na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Prije 15 godina sestra je Ibrahimu Jukanu donijela dvije ruže na naselje na njivu. Danas se 20 hiljada roze, crvene i marokanske ruže naselilo na četiri dunuma. Vlasnici ih ne tretiraju hemijskim proizvodima, sami ih rasađuju, a mlade sadnice već prve godine daju cvjetove.

Ova ruža hoće njegovanje i onda će ti dati izuzetno rezultate. Mi smo nešto našli preko interneta, međutim 98 posto ovog svega, došli smo do toga kroz svoje iskustvo“, kazao je Ibrahim Jukan.

Ruže se beru po rosi, a nakon čišćenja idu u savremeni destilator koji je u neposrednoj blizini plantaže pa se tako ne gubi kvalitet cvijeta u transportu.

Do pola sipamo vodu i zatim ide rešetka koja odvaja vodu i ružu da bismo dobili sve aktivne komponente samo parom, jer u doticaju sa vodom gubi te aktivne komponente. Zatim ide kroz hladnjak i u ove posebne aluminijske posude“, navela je Ajla Jukan.

Đulbšećer ruža jedinstvena je jer je jestiva, a njeno lišće služi za čaj. Korisna je u narodnoj medicini te u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji gdje je najatraktivniji proizvod ružin rahatlokum.

Najčešće se koriste sokovi od ruža, šerbe od ruža tradicionalno prepoznatljivo i proizvodi se na jednostavan način. Osim toga slatko od ruže koje je veoma često u tradiciji u BiH, a u posljednje vrijeme imamo i sirupe tako da postaje sve popularnija“, istakao je Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Tuzla.

Mi smo se bazirani na prehranu, kao prehrambeni tehnolog i na kozmetiku. Za sada imamo tri proizvoda od ruže. Macerat, hidrolat, sprejeve za lice i balzam od ruže“, navela je Ajla Jukan.

Litar ružinog ulja košta od deset do 15 hiljada eura i za njega je potrebno više od tri tone ruže. U svijetu je poznato 250 njenih proizvoda, a Jukani rade deset. Vide u tome perspektivu.

Mislim da je budućnost ovih prostora ruža. Zašto ovo ne bi bila oblast kao u Bugarskoj Kazanlak ili Sparta u Turskoj? Ovdje imamo zemlju i sve uslove. Samo što to ljudi trebaju shvatiti ozbiljno i da rade ono što će im sutra donijeti nešto“, rekao je Ibrahim Jukan.

Ovi jedinstveni proizvodi prodaju se po narudžbi, na internetu, u marketima, a u zadnje vrijeme znatna količina rasprodata je na sajmu u Dubaiju gdje, kako ovi proizvođači kažu, ne boje se konkurencije proizvoda iz zemalja Bliskog Istoka jer, ipak, domaći proizvodi iz Gračanice, vrhunskog su kvaliteta.

Uzorci slatka napravljeni od ovih ruža nedavno su otišli na degustaciju u Ameriku. Ukoliko zadovolji kriterije, slatko bi se moglo naći na američkim policama. Osim toga, porodica Jukan u narednom periodu, namjerava širiti prodajnu mrežu u sve veće centre u zemljama regije.

(TIP/Izvor: N1/Autorica: Nataša Tadić)

Previous Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece
Next Rukometaši Bosne i Hercegovine stigli u Sarajevo

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Domaći brend Natura izvozi za Australiju, Kanadu i SAD

Domaći brend Natura je zadnjih godina sa svojim proizvodnim asortimanom osvojio tržište Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Trenutno se ovaj domaći brend izvozi i u 14 europskih zemalja, a

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH se vraća istraživanju nafte: Raspisan tender za izbor konsultanta

  Nakon dva neuspješna pokušaja Vlada FBiH je krenula u novu potragu za stručnim konsultantom koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i plina u

MADE IN BOSNIA-387

MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

Mješovita srednja škola u Kalesiji je prva obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini, koja korištenjem sunčeve energije zagrijava vodu i svoje prostorije. Naime, krajem prošle godine je pušten u rad