Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

 

Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane.

Iz lokalne uprave su danas pojasnili i da Herceg Novi neće imati tri grba, već samo jedan jedinstveni autora Srđana Marlovića, javlja Radio Jadran.

“Stvar je u nivoima prikaza, u zavisnosti od potrebe, a upotreba reguliše nivoe, kao i u Podgorici, Kotoru, Baru i Budvi”, objasnili su u Opštini.

Podsjećanja radi, krajem prošle sedmice predstavljeni su prijedlozi novih heraldičkih rješenja za Opštinu, koji bi trebalo da budu uvedeni u heraldički ispravan jezik.

Herceg Novi bi tako nakon tri decenije mogao dobiti nova gradska obilježja.

Autor zastave Marlović je inače dobitnik prve nagrade za dizajn grbova i zastava Podgorice, Bara i Kotora, kao i drugih nagrada u oblasti heraldike. Radio je i školski grb za SMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvtko I Kotromanić u 14. vijeku. U njemu je vrijeme provodio i bosansko-humski velikaš herceg Stjepan Vukčić Kosača.

Previous Hamdija Kreševljaković – jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara
Next Teočak: Obilježena godišnjica ofanzive “Trokut”

You might also like

NAŠI DANI

BKC Tuzla: Humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” za Arslana

  U velikoj sali BKC TK Tuzla u četvrtak, 01. 02. 2018. godine sa početkom u 18,00 sati biće odigrano humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” u produkciji JU BKC TK

OTPOR BOSNE

Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade

  U Kladnju je danas obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.  Na spomen obilježju “Bećir Mekanić i poginuli borci” na Jezernici u Kladnju, uz prisustvo porodica šehida, načelnika

NAŠI DANI

Premijer Novalić i ministrica Dujmović organizirali prijem za Lanu Pudar

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović organizirali su danas, u Federalnom ministarstvu kuture i sporta, prijem za najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu