Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

 

Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane.

Iz lokalne uprave su danas pojasnili i da Herceg Novi neće imati tri grba, već samo jedan jedinstveni autora Srđana Marlovića, javlja Radio Jadran.

“Stvar je u nivoima prikaza, u zavisnosti od potrebe, a upotreba reguliše nivoe, kao i u Podgorici, Kotoru, Baru i Budvi”, objasnili su u Opštini.

Podsjećanja radi, krajem prošle sedmice predstavljeni su prijedlozi novih heraldičkih rješenja za Opštinu, koji bi trebalo da budu uvedeni u heraldički ispravan jezik.

Herceg Novi bi tako nakon tri decenije mogao dobiti nova gradska obilježja.

Autor zastave Marlović je inače dobitnik prve nagrade za dizajn grbova i zastava Podgorice, Bara i Kotora, kao i drugih nagrada u oblasti heraldike. Radio je i školski grb za SMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvtko I Kotromanić u 14. vijeku. U njemu je vrijeme provodio i bosansko-humski velikaš herceg Stjepan Vukčić Kosača.

Previous Hamdija Kreševljaković – jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara
Next Teočak: Obilježena godišnjica ofanzive “Trokut”

You might also like

NAŠI DANI

Donedavni američki potpredsjednik Joe Biden govorio na svečanosti povodom Dana nezavisnosti naše zemlje

Savjetodavno Vijeće za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu je proslavilo 25. godišnjicu američkog priznanja nezavisnosti naše zemlje. Donedavnom potpredsjedniku SAD-a Joe Bidenu uručili su nagradu za životno djelo, za pomoć

NAŠI DANI

ZAŠTO VUČIĆ NE DA ŠEŠELJA? Ako padne Šešelj u Hagu, padaju Vučić i Nikolić

  Aleksandar Vučić izričit je u namjeri da Vojislava Šešelja ne vrati u Hag, iako je Srbija po međunarodnim sporazumima to u obavezi da učini.    Ne dam Šešelja zbog

NAŠI DANI

Iz Bihaća put Srebrenice krenuli biciklisti i maratonci

Pod motom “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi“ danas je put Srebrenice krenulo oko tri stotine učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, javlja Anadolu. “Idem 15. put taj, moto