Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi Fena.

Ideju simbolično nazvanu “Stani za čovječanstvo” zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela Bosne i Hercegovine kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Večeras prije jacija- namaza u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog  bit će proučen Jasin i tevhid.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 9. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u nedjelju.  11. jula. u organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”održati drugi po redu pohod na dionici Goražde- Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372 na Posestri, u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u ponedjeljak,  12. jula, u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović”  i omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.

Previous Subašić: Oko 570 majki Srebrenice preminulo, a nisu našle kosti najmilijih
Next Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

You might also like

NAŠI DANI

Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH: Jedina legalna vojna snaga koja je odbranila državu

Povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i Gradskom groblju “Stadion” na Koševu polaganjem

NAŠI DANI

Vlada FBiH u Zavod Pazarić šalje Finansijsku policiju i inspekcije

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima upravljačkih struktura ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač

NAŠI DANI

Godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića: Mi nemamo druge države, rezervne nemamo

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselje Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg