Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi Fena.

Ideju simbolično nazvanu “Stani za čovječanstvo” zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela Bosne i Hercegovine kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Večeras prije jacija- namaza u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog  bit će proučen Jasin i tevhid.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 9. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u nedjelju.  11. jula. u organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”održati drugi po redu pohod na dionici Goražde- Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372 na Posestri, u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u ponedjeljak,  12. jula, u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović”  i omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.

Previous Subašić: Oko 570 majki Srebrenice preminulo, a nisu našle kosti najmilijih
Next Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

You might also like

NAŠI DANI

Iz Tuzle u organizaciji Islamske zajednice i Merhameta krenulo 20 šlepera pomoći Turskoj i Siriji

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet danas je krenulo 20 šlepera pomoći nastradalom stanovništu Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresom. Ispraćaju

NAŠI DANI

Beograd: „Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“ i skandiranje osuđeniku za genocid

Navijači Crvene zvezde priredili su neprijateljski doček novom treneru vaterpolo kluba, Mirku Vičeviću. Zvezda je ovog vikenda pobedila Šabac sa 13:6 u Superligi, meč se igrao na Dorćolu na bazenu

NAŠI DANI

Reakcije na najave promjene Izbornog zakona: ‘Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a’

Prvo se špekulisalo, a potom su pojedini mediji detaljnije objavili plan OHR-a vezan za izmjene koje se tiču Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Većina političara i stranaka sa sjedištem u