Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi Fena.

Ideju simbolično nazvanu “Stani za čovječanstvo” zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela Bosne i Hercegovine kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Večeras prije jacija- namaza u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog  bit će proučen Jasin i tevhid.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 9. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u nedjelju.  11. jula. u organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”održati drugi po redu pohod na dionici Goražde- Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372 na Posestri, u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u ponedjeljak,  12. jula, u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović”  i omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.

Previous Subašić: Oko 570 majki Srebrenice preminulo, a nisu našle kosti najmilijih
Next Green Pack prvi u Zenici pravi kartonsku ambalažu

You might also like

NAŠI DANI

Za 815 mjesta u Oružanim snagama BiH apliciralo više od 1.600 kandidata (VIDEO)

  Konkurs Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, otvoren krajem aprila ove godine, za prijem mladih vojnika u Oružane snage BiH je završen, a za 815 pozicija prijavio se 1.621 kandidat,

NAŠI DANI

Šarović: RS u izuzetno teškoj situaciji, postali smo globalni slučaj

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini posebno su se očitovali iz opozicionog SDS-a. Videoprilog FTV.

NAŠI DANI

Prosinečki: Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju i kvalitet da može ostvariti uspjeh

  Novi selektor Robert Prosinečki vjeruje da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine posjeduje kvalitet da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Nogometni as i osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu