Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Na FB stranici Hastahana Park, građani koji se protive zamišljenom preuređenju sarajevskog parka koji nosi ime po dr. Nijazu Durakoviću (Hastahana) predstavili su svoju zamisao i način uređenja istog.

-Građani već godinama jasno govore šta je to što žele u Hastahani/Parku Prof. dr. Nijaza Durakovića: na javnim raspravama, u dopisima Općini Centar, peticijama.
Općinski načelnik, gosp. Nedžad Ajnadžić, i općinska administracija nas, međutim, ignorišu, a po potrebi i zastrašuju, vrijeđaju i izruguju se našem uvjerenju da javni službenici, plaćeni javnim novcem, javnim prostorom moraju upravljati u interesu javnosti.

Fotografija korisnika/ce Hastahana Park.


Nakon vandalskog čina demontaže vrijedne skulpture, poklona građanima Sarajeva, nameće se zaključak da im, kako bi shvatili šta želimo, treba “nacrtati” – ne, ne želimo beton; ne želimo podzemne garaže; ne želimo macole u službi uništenja umjetnosti.
Jasno smo vam rekli šta želimo, a grupa arhitekata, geometara i drugih stručnih lica, iz ljubavi prema našem gradu, odlučila vam je predstaviti i projekat. Na par slika pogledajte kako bi park izgledao da ga općina uređuje u skladu sa taksativno navedenim zahtjevima građana.
Cjelovito arhitektonsko rješenje uskoro ćemo vam predstaviti. Napravljeno u razmjeri, uz uvažavanje odlika i mogućnosti prostora, izvedivo. Ne šarena laža poput video uradka u režiji Općine Centar.

Fotografija korisnika/ce Hastahana Park.

I ne, za razliku od Centralne Banke BiH, za koju se i dalje nadamo da je u neznanju postala učesnik u otimanju parka od građana, za projekat nismo morali izdvojiti stotine hiljada KM. Naša valuta je ljubav prema našem gradu, etičan pristup javnim dobrima i poštovanje pravila struke, arhitektonske i svake druge. 

#HastahanaPark za sve građane!

Previous "Odbrana BiH-Igman 2020": Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu
Next Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana

You might also like

NAŠI DANI

Historijski čas i iftar na Žuči: 3.000 ljudi na lokalitetu koji je bio ključan za odbranu grada

Na platou Golog brda na Žuči večeras je u organizaciji Općine Novi Grad održana manifestacija u povodu Dana odbrane Općine i bitke za ovaj lokalitet koji je bio ključan za

NAŠI DANI

Radnici Aluminija kratko blokirali magistralni put M-17

Nekoliko desetina radnika mostarskog Aluminija u znak protesta zbog stanja u kojem se ovo preduzeće nalazi, kratko su blokirali  magistralni put M-17 u naselju Ortiješ u južnom dijelu Mostara. Oni

BH RAZGLEDNICA

Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK

Aplikacija “Čuvajmo šume” za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu predstavljena je danas u Sarajevu. Na prezentaciji je istaknuto da aplikacija, koja će biti dostupna