Građevinski bum u Sarajevu: Većina stanova već prodata!

Građevinski bum u Sarajevu: Većina stanova već prodata!

 

U Sarajevu je trenutno u toku izgradnja ili se sprema otvaranje većeg broja stambenih ili poslovnih objekata, kao što su Sarajevo Tower, Dijamant, Veneto, Meander, Bulevar, Capital Tower, i brojni drugi.

Stručnjaci smatraju da ovo neće dovesti do prezasićenja tržišta te da će ovi prostori naći svoje kupce, ali se ne očekuje pad cijena. Štaviše, većina ovih prostora je već prodata.

– Izuzev jednog ili dva projekta novogradnje čija je izgradnja u toku ili tek treba početi, sve ostale su prodale svoje stambeno-poslovne jedinice u iznosima od preko 50%. A ipak, i pored navedene činjenice, cijene u starogradnji nisu padale, već naprotiv rasle – rekao je za BiznisInfo Boris Marić, voditelj poslovnih jedinica Novo Sarajevo i Novi Grad u agenciji za nekretnine Prostor.

On smatra da postojeća potražnja za nekretninama može apsorbovati i novogradnju i starogradnju koja se prodaje po realnim tržišnim cijenama.

– Naravno, puno je veća potražnja za površinski manjim nekretninama i iste se uvijek brže i lakše prodaju na tržištu, ali svakako da i veće nekretnine imaju svoje kupce ukoliko se prodaju u skladu sa realnim tržišnim cijenama – naglasio je Marić.

Na pitanje kako će se otvaranje novih objekata odraziti na cijene nekretnina, on ističe da je kod nas je veoma teško bilo šta dugoročno prognozirati, naročito kada je tržište nekretnina u pitanju.

– Na isto djeluje citav niz socio-ekonomskih faktora koji se ne mogu posmatrati izolovano i njihovo sinergijsko djelovanje na tržište je evidentno. Na potražnju za nekretninama u našoj zemlji osim lokalnih faktora, uveliko utiču i svjetski ekonomski tokovi bilo da je to direktno putem uticaja na kupovnu moć naše dijaspore ili indirektno putem uticaja na opštu ekonomsku situaciju u BiH – pojašnjava naš sagovornik.

Trenutno pozitivan uticaj većine navedenih faktora rezultira povećanoj potražnji i cijenama na tržištu nekretnina.

– Također, banke su u posljednje vrijeme dodatno snizile kamatne stope na kredite i učinile finansiranje kupovine nekretnina povoljnijim. Ukoliko trenutačno socio-ekonomsko okruženje ostane nepromijenjeno ili se poboljša, nema sumnje da će se postojeći trendovi na tržištu nekretnina nastaviti i da će rezultirati rastom i potražnje i cijena – navodi Marić.

U svakom slučaju, investitori u projekte novogradnje pomno prate tržište a cijene novoizgrađenih stambenih jedinica formiraju u skladu sa realnim tržišnim stanjem.

 Upravo iz tog razloga, većina novoizgrađenih objekata u Kantonu Sarajevo put do novih vlasnika pronađe i prije nego što se izgradnja finalizira. Za očekivati je da će se trend izgradnje nastaviti, te da kratkoročno ili srednjoročno neće ugroziti prodaju nekretnina u starogradnji – smatra Marić.

Rast potražnje i cijena

Osvrnuvši se na proteklu godinu, Marić kaže da je na tržištu nekretnina došlo je do osjetnog porasta potražnje a samim tim i do rasta cijena na području Kantona Sarajevo.

– Ono što je svakako zanimljivo, jeste da određene lokacije u gradskim opštinama bilježe osjetno veći rast cijena u odnosu na neke druge lokacije gdje cijene stagniraju ili rastu, ali po dosta nižim stopama. Ovdje prije svega govorimo o lokacijama na području Novog Sarajeva i Novog Grada i to u ravnim dijelovima u blizini glavnih gradskih saobraćajnica – kazao nam je Marić.

Dodao je da je osjetno povećana potražnja za kvalitetnim nekretninama uzimajući u obzir sve karakteristike koje su najtraženije na tržištu (niži spratovi, manje stambene zgrade građene 80-tih, adaptirane nekretnine, lokacijski u ravnom dijelu sa dobrom pratećom infrastrukturom u okruženju).

Autor: BiznisInfo
Previous Page d.o.o. razvija vrhunske softvere i zadržava stručnjake u Bosni i Hercegovini
Next Boxmark Leather ulaže 10 mil. EUR u proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu

You might also like

NAŠI DANI

Ured turskog predsjednika pozvao na opoziv odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin pozvao je Švedsku akademiju nauka da odustane od odluke o dodjeli Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu, javlja Anadolu Agency. “Neophodno je opozvati tu

NAŠI DANI

Povratnička škola kod Zvornika dobila fiskulturnu salu

Povratnike u mjesnoj zajednici Križevići kod Zvornika, u Bosni i Hercegovini, posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gdje je sa zvorničkim gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem otvorio novoizgrađenu

NAŠI DANI

SJEĆANJE NA GENOCID: Fotografija iz Potočara među najboljim fotografijama po izboru britanskog Guardiana

Urednici fotografije britanskog Guardiana uvrstili su fotografiju iz Memorijalnog centra u Potočarima među vrhunske fotografije dana iz cijelog svijeta, zajedno sa fotografijom pristalica srušenog tajlandskog premijera Yingluka ili fotografijom čoveka koji nosi