GRAS for EKO future: Proizvodnjom energije putem solarnih panela spasiti preduzeće GRAS

GRAS for EKO future: Proizvodnjom energije putem solarnih panela spasiti preduzeće GRAS

Belmin Selimbegović, dvadesetdvogodišnji inžinjer automatike i elektronike, član Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, vlasnik jednog patenta i više inovacija ponudio je danas rješenje koje bi omogućilo preduzeću GRAS proizvodnju električne energije za svoje potrebe, prodaju viška energije i dugoročno, otplatu svih njihovih dugovanja.

Riječ je o projektu GRAS for EKO future koji je zasnovan na ideji postavljanja fleksibilnih solarnih panela na kontaktne vodove nosećih stubova.

Ovi paneli postavili bi se na već postojeće stubove, na relaciji od Ilidže do Kampusa UNSA, što je površina od 35.000 m2. Oni bi godišnje davali više od devet miliona Kw energije, dok GRAS godišnje troši oko dva miliona Kwh, što znači da bi razliku od sedam miliona GRAS mogao prodavati.

Selimbegović je ponudio i matematički izračun prema kojem je GRAS u prošloj godini za utrošak električne energije platio 1,4 miliona KM. Implementacijom ovog projekta GRAS bi, uz dogovor sa agencijama koje prodaju električnu energiju, godišnje ubirao oko 5 miliona KM od električne energije. Izračunato je da bi ulaganje u projekat iznosilo oko 20 miliona KM, te bi se investicija mogla isplatiti u roku od četiri godine, a nagomilani dug preduzeća GRAS, koji iznosi 120 miliona KM prema Poreznoj upravi, mogao bi se isplaćivati u godišnjim ratama.

Garancija na projekat je 20 godina, pa je za taj period procjena zarade ogromna.

– Osamdeset miliona maraka je izlazna cijena – koliko bi se moglo ‘izvući’ iz ovog projekta. Znači, ovo je projekat koji bi sam sebe izgradio, sam sebe izdržavao i pravio temelje za ostale projekte – kazao je Selimbegović.

Ideju podržava Općina Stari Grad

Općina Stari Grad podržala je autora i njegov rad prepoznavši njegov značaj, te još jednom dala podršku mladim ljudima u njihovim nastojanjima da uspiju u BiH i ponude ovoj zemlji kvalitetne ideje. Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je potpuno uvjeren u izvodivost ove ideje.


– Poznati su veliki finansijski problemi kantonalnog preduzeća GRAS, a ovim projektom bi došlo do određenog rješenja višegodišnjih problema, i to zauvijek. Belmin Selimbegović je inovator koji je prepoznat u svijetu, dobitnik je raznih nagrada. Vjerujem da će kantonalna ministarstva i sarajevske općine pokazati interes da pomognu realizaciju ovog projekta, ne vidim razloga da se to ne desi – kazao je Hadžibajrić.

Predviđeno vrijeme za realizaciju ovog projekta je 1,5 do dvije godine. Što se tiče finansiranja investicije, Selimbegović je naglasio da je ovo projekat za cijelu Bosnu i Hercegovinu, da on ne može pomoći da zemlja izađe iz krize, ali može biti početak. Više ovakvih projekata doprinijelo bi puno boljem stanju u cijeloj zemlji i zato bi se trebali uključiti svi nivoi vlasti.

– Dvadeset miliona maraka za implementaciju projekta mogu, recimo, osigurati općine kroz koje prolazi tramvajska trasa, ali treba se uključiti i Kanton Sarajevo, pa i FBiH i državni nivo – kazao je Selimbegović.

Prezentaciji je prisustvovao i direktor preduzeća GRAS Avdo Vatrić koji je kazao da su ovakvi projekti korisni za GRAS, ali i za društvo.

– GRAS na električni pogon prevozi oko 60% ukupnog broja svih svojih putnika, a kada ta energija dolazi iz obnovljivih izvora, to bi smanjilo zagađenje naše gradske sredine, posebno u zimskim uslovima. Smatram da ovaj projekat uz ekološki, ima i svoj finansijski efekat, pa bi trebalo podržati ovu ideju – kazao je Vatrić.

Ukoliko bi ovaj projekat zaživio Sarajevo bi postalo prva metropola u regiji s ovakvim konceptom i najveća “gradska” solarna elektrana veličine 35.000 kvadratnih metara.

Previous Priča bosanskog doktora koji se iz Njemačke vratio u domovinu (VIDEO)
Next Specijalni program na državnoj televiziji povodom Dana nezavisnosti

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski student proglašen najboljim na Kocaeli univerzitetu u Turskoj – odsjek Inženjerstvo Informacionih sistema

-Početak jednog kraja, nakon 4 godine studiranja na Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, odsjeku Inženjerstva Informacionih sistema došao je taj poseban trenutak. Teško je pronaći riječi koje mogu opisati sve ove

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počela izgradnja zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu

U ulici Ferida Dizadrevića u petak su zvanično počeli radovi na izgradnju zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu, čija će gradnja koštati kako je istaknuto od strane predstavnika ove ustanove oko

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Sistem prečišćavanja zraka” – inovacija sarajevskih srednjoškolaca na na Teknofestu u Istanbulu

Učenici škola “Maarif” iz Sarajeva jedini su učesnici sa Balkana na Teknofest u Istanbulu, jednom od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu Na međunarodnom aerodromu “Ataturk“ u