Grčki ministar u Sarajevu, podrška NATO putu Bosne i Hercegovine

Grčki ministar u Sarajevu, podrška NATO putu Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ministra vanjskih poslova Grčke Nikosa Dendiasa

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke, za koje je rečeno da su jako dobri i prijateljski te da postoji prostor za njihovo jačanje i unapređivanje, posebno na polju trgovinske razmjene.

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja je posvećena implikacijama ruske invazije na Ukrajinu na stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović zahvalio je Grčkoj za podršku koju godinama pruža kada su u pitanju EU i NATO put Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o projektima za priključenje Bosne i Hercegovine u šire strukture kada su u pitanju snabdijevanje plinom i električnom energijom, kao i kada je riječ o izgradnji prometne infrastrukture.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa

Sagovornici su razgovarali o odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke koji su odlični i prijateljski na bilateralnom i multilateralnom nivou, bez otvorenih pitanja. U oblasti turizma konstatirano je da je uočen značajan napredak u obje zemlje sa trendom rasta broja turista, kako u Bosni i Hercegovini tako i Grčkoj.

Posebno je istaknuto i to da se treba poboljšati trgovinska razmjena, koja je ocijenjena kao relativno mala i nedovoljna. Ministar Dendias informirao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o aktivnostima izgradnje novog plinskog koridora pod nazivom TAP, na bazi zemnog i tečnog plina, a koji se može produžiti i prema zemljama Zapadnog Balkana, čime bi bila omogućena neovisnost o ruskom plinu. Bilo je govora i o drugim projektima u vezi s transportom električne energije, a sve u svrhu osnaživanja infrastrukturne povezanosti dviju zemlja.

Razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, zatim agresiji Rusije na Ukrajinu, te kako se sve to odražava na Evropsku uniju i na zemlje Zapadnog Balkana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić informirao je ministra Dendiasa o stanju u BiH i ponovio svoj čvrst stav da je od egzistencijalnog značaja za našu zemlju pristupanje NATO-u i EU, što će osigurati našim građanima sigurnost, prosperitet, vladavinu prava i demokratske vrijednosti.

Ministar Dendias je ponovio podršku Grčke Bosni i Hercegovini na njenom EU i NATO putu, te da njegova zemlja neće podržati niti prihvatiti ideje o secesiji bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.

Ministar Dendias boravi u BiH u sklopu posjete zemljama Zapadnog Balkana, a uoči Samita lidera Jugoistočne Evrope o dešavanjima u regiji, sa akcentom na ukrajinsku krizu i o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan 10. juna – navedeno je u informaciji iz državnog Predsjedništva.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Tegeltija je upoznao Dendijasa o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izrazio zadovoljstvo intenziviranjem susreta i kontakata visokih zvaničnika dviju zemalja tokom proteklog perioda.

Tokom radnog ručka sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi Grčke i BiH dobri, bez otvorenih pitanja, te ukazali na mogućnost povećane saradnje u oblastima od obostranog interesa, kao što su energetika, transportna infrastruktura, turizam, poljoprivreda, drvna industrija, mašinska industrija, elektroindustrija i građevinarstvo.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će se kontinuitet poslovnih foruma dvije zemlje i susreti privrednika nastaviti, najmanje jednom godišnje.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Tegeltija je istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, uz puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadležnosti svih nivoa vlasti.

Naglasio je da cijeni stav Grčke da bi evropska perspektiva zapadnog Balkana trebala biti prioritet, ne samo za njih već i za samu EU, kao i napore Grčke da naglasi važnost i vrijednost proširenja EU sa zemljama zapadanog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, a Tegeltija je zahvalio vladi Grčke na dosadašnjoj pomoći i razumijevanju odnosa u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Najtraženija zanimanja u Bosni i Hercegovini u 2022.
Next Otvoreni Sarajevski dani poezije

You might also like

NAŠI DANI

Mehmedović: Javnost mora znati šta Schmidt radi

 Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom najave HNS-a da će od visokog predstavnika u BiH tražiti da ospori izbor Željka

NAŠI DANI

Srbija opet hapsi bosanske građane, na graničnom prelazu Uvac priveden Edin Vranj

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal uhapšen je danas na graničnom prelazu Uvac, prenose domaći mediji. Vranj je uhapšen pod

NAŠI DANI

Sarajevo, sjećanje na djecu – ubijeni su dok su se igrali

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici udruženja, građani i prijatelji, obilježili su danas 27. godišnjicu stradanja sedmoro djece u ulici Bakarevića u Sarajevu, javlja AA. Granata, koja je ispaljena sa položaja