Guterres: Prije 29 godina UN i svijet su iznevjerili narod Srebrenice

Guterres: Prije 29 godina UN i svijet su iznevjerili narod Srebrenice

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da je prije 29 godina svijet iznevjerio narod Srebrenice te ukazao na važnost borbe protiv negiranja i revizionizma, prenosi Anadolu.

“Jedanaestog jula 2024. godine obilježavamo po prvi put Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Prije 29 godina, Ujedinjene nacije i svijet su iznevjerili narod Srebrenice. Više od 8.000 bosanskih muslimana je sistematski ubijeno, a njihovi ostaci zakopani u masovne grobnice. To je bio najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Danas odajemo počast sjećanju na žrtve i iskazujemo solidarnost sa preživjelim”, poručio je Guterres povodom obilježavanja prvog Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

Potvrdio je podršku porodicama ubijenih u njihovoj neumornoj potrazi za istinom i pravdom.

“Moramo se boriti protiv negiranja i revizionizma i nastaviti sa naporima da se identifikuje svaka žrtva i svaki počinitelj dovede pred lice pravde. I obavezujemo se da ćemo nastaviti učiti iz ove neizrecive tragedije i prenositi priče i lekcije iz Srebrenice”, kazao je Gutteres.

Istakao je da genocid u Srebrenici predstavlja potresno svjedočanstvo o razornim posljedicama nedjelovanja u suočavanju sa mržnjom.

“Moramo se boriti protiv podjela i netrpeljivosti, braniti ljudska prava i njegovati međusobno razumijevanje i pomirenje. Neka sjećanje na Srebrenicu osnaži našu odlučnost da gradimo svijet oslobođen pošasti genocida – svijet u kojem vlada pravda i mir, u kojem je uzvišeno obećanje ‘nikad više’ ispunjeno za cjelokupno čovječanstvo”, poručio je Guterres.

UN: U New Yorku sutra komemoracija povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”, koja je usvojena 23. maja 2024. godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku, organiziraće prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Komemoracija će se održati u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a 11. jula 2024. godine, s početkom u 11 sati po lokalnom vremenu (17 sati po centralnoevropskom vremenu), uz direktan prijenos putem UN TV.

Komemoracija će biti održana na engleskom jeziku.

Izvor: Agencije

Previous Vlada Kosova proglasila 11. juli za Dan sećanja na genocid u Srebrenici
Next Motaz Azaiza u Sarajevu: Ako ću pronaći narod koji nas najbolje razumije i osjeća, onda je to bosanski

You might also like

NAŠI DANI

Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni

Njemačka razvojna banka KfW potvrdila je da je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini, saopćila je 28. januara 2022. organizacija RiverWatch. Ugovor o kreditu od 30

NAŠI DANI

U Travniku obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige

Odavanjem počasti poginulim braniocima i okruglim stolom “Mehurići 1992. – 2017.”, u Travniku je danas obilježena 25. godišnjica Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine. Patriotska liga formirana

NAŠI DANI

Protestna šetnja zbog optuživanja heroja i neprocesuiranja ratnih zločina u i oko Goražda od 1992. do 1995. godine

U Goraždu je jučer održana protestna šetnja zbog optuživanja heroja Goražda i neprocesuiranja ratnih zločinaca u i oko Goražda od 1992. do 1995. godine, a u organizacijiboračkih udruženja Bosansko-podrinjskog kantona