“Haaretz” objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

“Haaretz” objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

Jedan od vodećih izraelskih dnevnih listova “Haaretz” objavio je u današnjem broju fotografije palestinske djece ubijene u posljednjim izraelskim napadima na Pojas Gaze, prenosi AA.

“U Gazi je ubijeno 67 djece, ovo je cijena rata”, rečenica je korištena na naslovnoj stranici “Haaretza” u današnjem broju izdanja na hebrejskom jeziku.

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi, 254 Palestinca, uključujući 66 djece i 39 žena, ubijena su u izraelskim napadima koji su počeli 10. a završili prekidom vatre postignutim 21. maja.

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency da je najveća garancija za trajnost dogovora o prekidu vatre u Gazi da se zaustavi okupacija palestinske teritorije koja predstavlja najveći terorizam te je poručio da će kraj okupacije značiti i kraj svega lošeg što se dešava.

“Najkraće rečeno, ako se želi zaustaviti sukob i krvoproliće, mora se zaustaviti okupacija“, kazao je Namoura.

Pozdravivši nedavno sklapanje dogovora o prekidu vatre u Gazi, ambasador Namoura je kazao da se nada da će taj prekid vatre i potrajati.

“Država izraelskog okupatora je nanijela velike materijalne štete u posljednjoj agresiji, a osim toga je bilo više od 260 mrtvih, od toga su trećina djeca, a trećina žene. Ogromne su štete nanesene i samoj infrastrukturi, uništene su fabrike, mnoge druge zgrade i štete su zahvatile mnoge oblasti života u Gazi“, kazao je Namoura.

Ističući kako se Izrael ne pridržava niti jedne od obaveza koje mu nameće međunarodna zajednica, ambasador Namoura je kazao da da upadi u Al-Aksu konstantno traju, kao i pokušaji istjerivanja i deložacije stanovnika naseljima Sheikh Al-Jarrah i Batnul-Heva.

“Jučer smo imali situaciju da je 17-godišnji Palestinac stradao jer je zbog nekog razloga bio sumnjiv izraelskim snagama. Svi Palestinci su sumnjivi izraelskom okupatoru i predstavljaju navodnu potencijalu prijetnju. Kao što smo rekli, Izraelci se, kao i inače, ne pridržavaju niti jedne svoje međunarodne obaveze i ovdje dolazi do izražaja uloga međunarodne zajednice i svjetskih sila“, kazao je Namoura.

– Izraelsko-palestinski sukob nije vjerskog karaktera-

Izrazivši nadu da će se islamski svijet ujediniti po pitanju palestinske borbe, Namoura je kazao da izraelska okupacija palestinske zemlje traje još od 1948. godine i da je to velika tragedija koja je pogodila palestinski narod.

“Palestinsko pitanje nije obaveza samo islamskog svijeta, već i cijele međunarodne zajednice. Tačno je da se mi nadamo podršci muslimana iz cijelog svijeta, ali se također nadamo i podršci kršćana, budući da svetinje u Palestini nisu samo muslimanske, već pripadaju i svim kršćanima. Osim toga, te svetinje su historijsko i vjersko naslijeđe svakog Palestinca, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost“, kazao je palestinski ambasador.

Ambasador Namoura je naveo da koristi priliku da napomene i ukaže na činjenicu da sukob u Palestini, dakle izraelsko-palestinski sukob, nije vjerski sukob.

“Jerusalem je grad koji okuplja sve vjerske simbole vezane za sve monoteističke religije. To je mjesto koje mora biti mjesto mira, a ne mjesto gdje će se ubijati, protjerivati i raditi sve ono što čini vlada izraelskog okupatora“, kazao je Namoura.

– Skup podrške Palestini u Sarajevu je bio skup ljubavi i mira-

Ambasador Namoura je kazao da je nedavni skup podrške Palestini u Sarajevu bio skup ljubavi i mira i da je poslana poruka da Jerusalem treba mir.

“Mi se ponosimo i zahvalni smo svima koji se solidarišu s nama. Ova poruka podrške palestinskom narodu je poslana od svih naroda u svijetu, koji su se polako počeli oslobađati politika pojedinih vlada pristrasnih izraelskoj strani. Dakle ovo je poruka podrške palestinskom narodu koja do sada nije viđena“, kazao je Namoura.

U Sarajevu održan "Skup podrške palestinskom narodu": Šaljemo poruku mira i podrške Palestini
Skup podrške u Sarajevu

Upozorivši kako cionistička propaganda i propaganda pojedinih desničarskih politika i političara u svijetu šire islamofobne laži da je svaki musliman opasan i da predstavlja prijetnju, Namoura je kazao da je to besmisleno, a da u isto vrijeme dolazi s još jednom pojavom da se bilo kakva kritika upućena Izraelu ili njihovim postupcima odmah tumači kao antisemitizam.

“Međutim, treba napraviti razliku između onog što je samoodbrana i borba za ljudska prava od onog što radi Izrael od njihovih ugnjetavačkih aktivnosti. Zar nije terorizam zabraniti namaz klanjačima u Al-Aksi. Zar se takav postupak danas u svijetu ne smatra terorizmom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vlada pokušavaju prikazati ovaj sukob kao vjerski sukob, međutim to nije tako. Svako ko je pod okupacijom ima pravo da se brani i tako je pravilo. Onaj ko se brani ne može se optuživati za antisemitizam. Na kraju krajeva, i Palestinci i Arapi su također Semiti, pa kako će se okrenuti protiv samih sebe i svog naslijeđa i kako će napadati sebe. Postupci izraelske vlade i ono što ona provodi, od ilegalnog naseljavanja, ubistava i sličnog su terorizam“, kazao je Namoura.

Podrška iz Irske

-Irska je pokazala da je lider u palestinskim pitanjima usvajanjem prijedloga kojim se osuđuje “de facto aneksija” Izraela, rekla je palestinska ambasadorica u Irskoj.

Protesters held a pro-Palestinian rally in Dublin on Saturday
Protestanti su u subotu održali pro-palestinski skup u Dublinu

Dr Jilan Wahba Abdalmajid kazala je da je prijedlog, koji je prvi usvojila jedna članica EU, “velika podrška” Palestincima.

Rekla je da se nada da će je slijediti i druge zemlje EU, prenosi The Times.

Previous Zvornik - U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila
Next Proizvodnja mlijeka u prošloj godini porasla za 10,6 posto

You might also like

NAŠI DANI

Mališani iz OŠ “Džemaludin Čaušević” obilježili Dan nezavisnosti BiH: Djeca se od malena uče da vole domovinu

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine učenici Osnovne škole „Džemaludin Čaušević“ od prvog do trećeg razreda, u pratnji svojih učiteljica, položili su cvijeće na Centralno spomen

NAŠI DANI

Inicijativa za opoziv predsjednice RH zbog pritiska na Haški tribunal

  Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) traži da zastupnici Hrvatskoga sabora pokrenu opoziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog “neprihvatljivog i protupravnoga djelovanja kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Foči hapšenja za zločine iz ’92.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE, 1992. GODINE Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke