“Haaretz” objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

“Haaretz” objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

Jedan od vodećih izraelskih dnevnih listova “Haaretz” objavio je u današnjem broju fotografije palestinske djece ubijene u posljednjim izraelskim napadima na Pojas Gaze, prenosi AA.

“U Gazi je ubijeno 67 djece, ovo je cijena rata”, rečenica je korištena na naslovnoj stranici “Haaretza” u današnjem broju izdanja na hebrejskom jeziku.

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi, 254 Palestinca, uključujući 66 djece i 39 žena, ubijena su u izraelskim napadima koji su počeli 10. a završili prekidom vatre postignutim 21. maja.

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency da je najveća garancija za trajnost dogovora o prekidu vatre u Gazi da se zaustavi okupacija palestinske teritorije koja predstavlja najveći terorizam te je poručio da će kraj okupacije značiti i kraj svega lošeg što se dešava.

“Najkraće rečeno, ako se želi zaustaviti sukob i krvoproliće, mora se zaustaviti okupacija“, kazao je Namoura.

Pozdravivši nedavno sklapanje dogovora o prekidu vatre u Gazi, ambasador Namoura je kazao da se nada da će taj prekid vatre i potrajati.

“Država izraelskog okupatora je nanijela velike materijalne štete u posljednjoj agresiji, a osim toga je bilo više od 260 mrtvih, od toga su trećina djeca, a trećina žene. Ogromne su štete nanesene i samoj infrastrukturi, uništene su fabrike, mnoge druge zgrade i štete su zahvatile mnoge oblasti života u Gazi“, kazao je Namoura.

Ističući kako se Izrael ne pridržava niti jedne od obaveza koje mu nameće međunarodna zajednica, ambasador Namoura je kazao da da upadi u Al-Aksu konstantno traju, kao i pokušaji istjerivanja i deložacije stanovnika naseljima Sheikh Al-Jarrah i Batnul-Heva.

“Jučer smo imali situaciju da je 17-godišnji Palestinac stradao jer je zbog nekog razloga bio sumnjiv izraelskim snagama. Svi Palestinci su sumnjivi izraelskom okupatoru i predstavljaju navodnu potencijalu prijetnju. Kao što smo rekli, Izraelci se, kao i inače, ne pridržavaju niti jedne svoje međunarodne obaveze i ovdje dolazi do izražaja uloga međunarodne zajednice i svjetskih sila“, kazao je Namoura.

– Izraelsko-palestinski sukob nije vjerskog karaktera-

Izrazivši nadu da će se islamski svijet ujediniti po pitanju palestinske borbe, Namoura je kazao da izraelska okupacija palestinske zemlje traje još od 1948. godine i da je to velika tragedija koja je pogodila palestinski narod.

“Palestinsko pitanje nije obaveza samo islamskog svijeta, već i cijele međunarodne zajednice. Tačno je da se mi nadamo podršci muslimana iz cijelog svijeta, ali se također nadamo i podršci kršćana, budući da svetinje u Palestini nisu samo muslimanske, već pripadaju i svim kršćanima. Osim toga, te svetinje su historijsko i vjersko naslijeđe svakog Palestinca, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost“, kazao je palestinski ambasador.

Ambasador Namoura je naveo da koristi priliku da napomene i ukaže na činjenicu da sukob u Palestini, dakle izraelsko-palestinski sukob, nije vjerski sukob.

“Jerusalem je grad koji okuplja sve vjerske simbole vezane za sve monoteističke religije. To je mjesto koje mora biti mjesto mira, a ne mjesto gdje će se ubijati, protjerivati i raditi sve ono što čini vlada izraelskog okupatora“, kazao je Namoura.

– Skup podrške Palestini u Sarajevu je bio skup ljubavi i mira-

Ambasador Namoura je kazao da je nedavni skup podrške Palestini u Sarajevu bio skup ljubavi i mira i da je poslana poruka da Jerusalem treba mir.

“Mi se ponosimo i zahvalni smo svima koji se solidarišu s nama. Ova poruka podrške palestinskom narodu je poslana od svih naroda u svijetu, koji su se polako počeli oslobađati politika pojedinih vlada pristrasnih izraelskoj strani. Dakle ovo je poruka podrške palestinskom narodu koja do sada nije viđena“, kazao je Namoura.

U Sarajevu održan "Skup podrške palestinskom narodu": Šaljemo poruku mira i podrške Palestini
Skup podrške u Sarajevu

Upozorivši kako cionistička propaganda i propaganda pojedinih desničarskih politika i političara u svijetu šire islamofobne laži da je svaki musliman opasan i da predstavlja prijetnju, Namoura je kazao da je to besmisleno, a da u isto vrijeme dolazi s još jednom pojavom da se bilo kakva kritika upućena Izraelu ili njihovim postupcima odmah tumači kao antisemitizam.

“Međutim, treba napraviti razliku između onog što je samoodbrana i borba za ljudska prava od onog što radi Izrael od njihovih ugnjetavačkih aktivnosti. Zar nije terorizam zabraniti namaz klanjačima u Al-Aksi. Zar se takav postupak danas u svijetu ne smatra terorizmom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vlada pokušavaju prikazati ovaj sukob kao vjerski sukob, međutim to nije tako. Svako ko je pod okupacijom ima pravo da se brani i tako je pravilo. Onaj ko se brani ne može se optuživati za antisemitizam. Na kraju krajeva, i Palestinci i Arapi su također Semiti, pa kako će se okrenuti protiv samih sebe i svog naslijeđa i kako će napadati sebe. Postupci izraelske vlade i ono što ona provodi, od ilegalnog naseljavanja, ubistava i sličnog su terorizam“, kazao je Namoura.

Podrška iz Irske

-Irska je pokazala da je lider u palestinskim pitanjima usvajanjem prijedloga kojim se osuđuje “de facto aneksija” Izraela, rekla je palestinska ambasadorica u Irskoj.

Protesters held a pro-Palestinian rally in Dublin on Saturday
Protestanti su u subotu održali pro-palestinski skup u Dublinu

Dr Jilan Wahba Abdalmajid kazala je da je prijedlog, koji je prvi usvojila jedna članica EU, “velika podrška” Palestincima.

Rekla je da se nada da će je slijediti i druge zemlje EU, prenosi The Times.

Previous Zvornik - U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila
Next Proizvodnja mlijeka u prošloj godini porasla za 10,6 posto

You might also like

SANDŽAK

Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Glasovima 76 prisutnih poslanika, predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik mr Ervin Ibrahimović izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Izbor Ibrahimovića je u skladu sa novim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, koji predviđa

NAŠI DANI

Izetbegović: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića

U Centru za kulturu u Travniku je u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Travnik održana manifestacija „Veče izbornih pobjednika“. Manifestaciji, na kojoj su prezentovani rezultati Općinske organizacije SDA Travnik

NAŠI DANI

Mirsad Purivatra: Sve spremno za SFF, više od 250 filmova iz 60 zemalja

U toku su završne pripreme za 27. Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje sutra i trajat će do 20. augusta, javlja Anadolu Agency. Tokom Festivala bit će prikazano više od