Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo ‘Hasan Kaimija’

Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo ‘Hasan Kaimija’

Nagrada za književno djelo “Hasan Kaimija” i Povelja za životno djelo dodijeljene su danas u okviru tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” koja se već osamnaesti put održava početkom juna na području opštine Zvornik.

Hadžem Hajdarević dobitnik je Nagrade za književno djelo “Hasan Kaimija” za knjigu rubajia “Arabeske od vode”, dok je Povelja za životno djelo ove godine pripala Salihu ef. Smajloviću.

“Manifestacija Dani Hasan Kaimije ove godine se održava u okolnostima pandemije, što je doprinijelo da ona bude skromnija po sadržajima, događajima i učesnicima. Da je kraći rok u organizaciji možda bi bilo i više događaja, ali poprilično je dug rok organizacije, ali bitno je da se nastavlja kontinuitet. Njen cilj je da Bošnjacima Podrinja da snagu na kulturnom planu, ali sigurno da smo mi ovdje prepoznati kao važan društveni činilac u Zvorniku i njegovoj okolini”, izjavio je predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Mustafa Muharemović.

Hadžem Hajdarević je nagrađivani pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora.

“Ja sam jedan od učesnika manifestacije “Dani Hasana Kaimije” od samog početka, bio sam u žiriju za nagradu, ali i u nekim drugim kulturnim aktivnostima. Sam dobitak nagrade mnogo znači za svakog autora. Bili su neki drugi rukopisi u konkurenciji, ali žiri je odlučio da knjiga “Arabeske od vode” bude nagrađena ove godine”, istaknuo je Hajdarević.

Nagradu za najbolje djelo Hadžemu Hajdareviću uručio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, dok je Povelju za životno djelo Salihu ef. Smajloviću uručio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Pored navedenih, uručene su i nagrade za pobjednike u takmičenju za najbolje literarne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola.

Previous Počeo ljetni pohod „Grebak – put života“
Next Glas razuma! Mia Bjelogrlić: Veličanje ratnih zločinaca je sramota

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanska fondacija i škole “Maarif” organizuju takmičenje za najbolji slogan o domovini

Bosanska fondacija “Maarif” i škole “Maarif” u Sarajevu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizovale su takmičenje za najbolji slogan o domovini u kojem mogu učestvovati učenici svih škola iz

NAŠI DANI

IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti, asistent i lektor, novinar, urednik i esejista, rođen je 1949. godine, selo Gora, općina Kakanj. Prvi je stipendista Instituta za jezik u Sarajevu,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Doktori nauka UNSA: Ova generacija treba da bude motor i pokretač društva – naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina

Univerzitet u Sarajevu promovirao je 42 doktora nauka. Svi koji su stekli najviše akademsko zvanje –  doktor nauka, zaposleni su u Bosni i Hercegovini i ovdje vide svoju perspektivu. Upravo