Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo ‘Hasan Kaimija’

Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo ‘Hasan Kaimija’

Nagrada za književno djelo “Hasan Kaimija” i Povelja za životno djelo dodijeljene su danas u okviru tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” koja se već osamnaesti put održava početkom juna na području opštine Zvornik.

Hadžem Hajdarević dobitnik je Nagrade za književno djelo “Hasan Kaimija” za knjigu rubajia “Arabeske od vode”, dok je Povelja za životno djelo ove godine pripala Salihu ef. Smajloviću.

“Manifestacija Dani Hasan Kaimije ove godine se održava u okolnostima pandemije, što je doprinijelo da ona bude skromnija po sadržajima, događajima i učesnicima. Da je kraći rok u organizaciji možda bi bilo i više događaja, ali poprilično je dug rok organizacije, ali bitno je da se nastavlja kontinuitet. Njen cilj je da Bošnjacima Podrinja da snagu na kulturnom planu, ali sigurno da smo mi ovdje prepoznati kao važan društveni činilac u Zvorniku i njegovoj okolini”, izjavio je predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Mustafa Muharemović.

Hadžem Hajdarević je nagrađivani pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora.

“Ja sam jedan od učesnika manifestacije “Dani Hasana Kaimije” od samog početka, bio sam u žiriju za nagradu, ali i u nekim drugim kulturnim aktivnostima. Sam dobitak nagrade mnogo znači za svakog autora. Bili su neki drugi rukopisi u konkurenciji, ali žiri je odlučio da knjiga “Arabeske od vode” bude nagrađena ove godine”, istaknuo je Hajdarević.

Nagradu za najbolje djelo Hadžemu Hajdareviću uručio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, dok je Povelju za životno djelo Salihu ef. Smajloviću uručio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Pored navedenih, uručene su i nagrade za pobjednike u takmičenju za najbolje literarne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola.

Previous Počeo ljetni pohod „Grebak – put života“
Next Glas razuma! Mia Bjelogrlić: Veličanje ratnih zločinaca je sramota

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Bitunji kod Stoca otkrivanje spomen ploče na rodnoj kući Alije Isakovića

Svečano otvaranje spomen-ploče na rodnoj kući književnika Alije Isakovića (1932.-1997.)  bit će upriličeno 30. novembra u Bitunji, kod Stoca (Opština Berkovići) u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine. ”U sadašnjoj

BAŠTINA

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu skoro pola milenija čuvar vrijedne građe

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, obilježava 485 godina postojanja. U Bosni i Hercegovini i svijetu poznata je po vrijednoj bibliotečkoj

KULTURA I UMJETNOST

Centar kulture i mladih programe posvetio sjećanju na Zuku Džumhura i Safeta Isovića

Centar kulture i mladih koji ove godine obilježava 55 godina postojanja u ovom mjesecu će dva programa posvetiti značajnim bosanskohercegovačkim ličnostima. Riječ je o obilježavanju stogodišnjice od rođenja Hodoljupca Zulfikara Zuke Džumhura,