Hadžidedić: EU šalje poruku da upravo ona stoji iza svih pokušaja da se Bosna i Hercegovina podijeli

Hadžidedić: EU šalje poruku da upravo ona stoji iza svih pokušaja da se Bosna i Hercegovina podijeli

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, bez oklijevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu, ali i istakao da će se “teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem Ustava”.  

Dakle, u Briselu su se čule antidejtonske poruke, iako je ostalo nejasno u kojem svojstvu je Dodik učestvovao na neformalnoj večeri s premijerima i Josepom Borrellom.

Zašto je Dodik još uvijek poželjan sagovornik u Briselu, uprkos činjenici da je na crnoj listi SAD-a, te da mu je i Velika Britanija uvela sankcije.  

Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose za Patriju kaže da nam EU šalje poruku da upravo ona, kao i uvijek do sada, od Lisabonske konferencije do pokušaja nametanja Izbornog zakona, stoji iza svih pokušaja da se Bosna i Hercegovina podijeli po etničkom principu.

„Poruka je i da oni političari – poput Dodika – koji uporno istrajavaju u takvim pokušajima uvijek mogu računati na podršku od strane EU“, kaže Hadžidedić.

On pojašnjava da ova podrška nikada neće biti javna i eksplicitna, iskazana u formi saopćenja ili deklaracije, ali će uvijek osiguravati političku podršku da se proces etničke podjele Bosne i Hercegovine pogura dalje, u pravcu njenog konačnog raspada i pripajanja njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj. 

„Bez obzira na svu agresivnost Rusije u otvorenoj podršci ovakvoj politici etničke podjele BiH, a ta podrška je više taktičke nego strateške prirode, krajnje je vrijeme da se građani ove zemlje konačno probude i shvate da je stvarni inicijator takve politike zapravo EU, te da shvate da nam od strane EU nikada neće doći inicijative usmjerene na jačanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, kazao je Hadžidedić.

Previous Traži se investitor za izgradnju hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu
Next Turski ministar trgovine: Bosna i Hercegovina je država sa potencijalom

You might also like

NAŠI DANI

Novi sarajevski trolejbusi pušteni u promet, do 6. juna besplatna vožnja

Novi sarajevski trolejbusi pušteni su danas u promet, a do 6. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja. Pet trolejbusa će saobraćati na postojećim linijama Otoka – Trg Austrije i

NAŠI DANI

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Fena. Kako je saopćeno, nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladinog Ureda za

NAŠI DANI

Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH: Jedina legalna vojna snaga koja je odbranila državu

Povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i Gradskom groblju “Stadion” na Koševu polaganjem