Hadžije iz Bosne i Hercegovine doputovale u Medinu

Hadžije iz Bosne i Hercegovine doputovale u Medinu

Hadžije iz Bosne i Hercegovine doputovale su u Medinu, svi su dobro i zdravo i danas će imati priliku da se odmore i pripreme za sutrašnje obilaske važnih mjesta, potvrdili su iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prenosi AA.

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) objavila je da tokom putovanja nije bilo problema, osim onih uobičajenih vezanih za kašnjenje letova aviona.

“Naših 996 hadžija, podijeljenih u pet grupa, prvo je sletjelo u Istanbul, odakle su, nakon kratkog predaha, pregrupisani u četiri grupe, sinoć otputovali ka gradu Božijeg poslanika, a.s. Odmah po dolasku u Medinu mnogi su posjetili džamiju Božijeg poslanika a.s. gdje su klanjali jaciju-namaz”, navode iz Ureda.

Dodaju da su danas, od ranih jutarnjih sati u džamiji su na svakom koraku vidljivi prsluci sa zastavom Bosne i Hercegovine.

“Na pitanje jesu li umorni, hadžije nasmijanih lica samo odmahuju glavom ne krijući radost i zadovoljstvo”, naveli su iz Ureda.

Podršku hadžijama pruža rukovodstvo Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari i medicinski tehničari.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u petak, 8. jula. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u subotu, 9. jula.

Previous Bosna i Hercegovina osigurala novac za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare
Next Pismo Begzade Gavrankapetanović caru Franji Josipu

You might also like

DUHOVNOST

I danas je “živa“ hadžijska sofa sa koje se iz Mostara polazilo na hadždž

Sveta misija – obred hadža u davna vremena u Mostaru je započinjala i završavala na hadžijskoj sofi u naselju Tekija, koja postoji i danas, ali odavno ne služi svrsi. Smještena

DUHOVNOST

Remzija ef. Pitić: Kada nemate ideje vodilje, onda vas mogu odvesti i u kakvu krčmu da se radujete Bajramu

Iako Ramazanski bajram dočekujemo u specifičnim okolnostima, prvi puta do sada, uz određene mjere i restrikcije, bajramske atmosfere će biti, poručio je u intervjuu AA Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

DUHOVNOST

Mujezin Careve džamije hafiz Selim ef. Hoši 30 godina vjernike poziva na molitvu

Ezan za muslimane predstavlja poziv za molitvu. To je za vjernika signal da treba ostaviti poslove koje obavlja u tom trenutku i da treba krenuti prema džamiji kako bi obavio