Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Bosna i Hercegovina može i treba da bude bastion kreativnosti, inovativnosti, razvoja i novih tehnologija u cijelom regionu. Ona ima sve potencijale za to: mladost, univerzitete, kulturu, geografsku lokaciju i različitost koja je osnova svake kreativnosti, poručuje Mirsad Hadžikadić.

Ono što Bosna i Hercegovina nema je nukleus koji razvija, obogaćuje i omogućava tu kreativnost, bar kada se radi o visokim tehnologijama.

Zato sam započeo postupak osnivanja instituta za razvoj novih i visokih tehnologija koji će omogućiti spoj nauke, prakse i obrazovanja. Cilj instituta je da postane svjetski poznat centar koji koristi digitalne tehnologije da pomogne kreiranju progresivnog analognog svijeta.

Za početak ćemo se fokusirati na kreiranje najveće baze podataka i metoda analize društvenog, političkog i privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Nakon toga ćemo ponuditi obrazovne, razvojne i konsultativne programe cijelom svijetu. Sarađivaćemo sa svim univerzitetima u regionu. Počet ćemo u Sarajevu, ali ćemo vremenom otvoriti podružnice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli, Zagrebu i Beogradu.

U izradu projekta bit će uključeni najbolji stručnjaci, naučnici i istraživači iz oblasti informacionih, telekomunikacionih i sličnih oblasti širom svijeta . Nakon toga ćemo, u fazi razvoja konkretnih rješenja, pozvati da nam se pridruže i eksperti iz prirodnih i društvenih nauka, privrede, kulture i sporta – navodi dr. Hadžikadić.

Previous Vukosava Klanco: Opet bih branila Muju
Next Harun Osmanović izradio prvi bosanski mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Značajan uspjeh bosanskih geografa: Objavljena naučna monografija “Geografija Bosne i Hercegovine”

Početkom ovog mjeseca u izdanju izdavačke kuće Springer Nature objavljena je prva naučna monografija koja se bavi sistematičnim objašnjenjem savremene geografske stvarnosti Bosne i Hercegovine pod naslovom „The Geography of Bosnia and

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova knjiga prof. dr. Fikreta Čauševića u izdanju Palgrave Macmillan New York

Knjiga kritički razmatra globalne finansijske tokove i rezerve finansijske imovine i obveza, te njihov uticaj na globalnu ravnotežu ekonomske moći, piše business-magazine. Palgrave Macmillan New York, nakon pozitivne “double blind

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Osmanković: ‘Sarajevo Unlimited’ je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Dinko Osmanković izjavio je u razgovoru za Fenu da su Bosna i Hercegovina, i konkretno Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odavno prisutni na polju