Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Bosna i Hercegovina može i treba da bude bastion kreativnosti, inovativnosti, razvoja i novih tehnologija u cijelom regionu. Ona ima sve potencijale za to: mladost, univerzitete, kulturu, geografsku lokaciju i različitost koja je osnova svake kreativnosti, poručuje Mirsad Hadžikadić.

Ono što Bosna i Hercegovina nema je nukleus koji razvija, obogaćuje i omogućava tu kreativnost, bar kada se radi o visokim tehnologijama.

Zato sam započeo postupak osnivanja instituta za razvoj novih i visokih tehnologija koji će omogućiti spoj nauke, prakse i obrazovanja. Cilj instituta je da postane svjetski poznat centar koji koristi digitalne tehnologije da pomogne kreiranju progresivnog analognog svijeta.

Za početak ćemo se fokusirati na kreiranje najveće baze podataka i metoda analize društvenog, političkog i privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Nakon toga ćemo ponuditi obrazovne, razvojne i konsultativne programe cijelom svijetu. Sarađivaćemo sa svim univerzitetima u regionu. Počet ćemo u Sarajevu, ali ćemo vremenom otvoriti podružnice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli, Zagrebu i Beogradu.

U izradu projekta bit će uključeni najbolji stručnjaci, naučnici i istraživači iz oblasti informacionih, telekomunikacionih i sličnih oblasti širom svijeta . Nakon toga ćemo, u fazi razvoja konkretnih rješenja, pozvati da nam se pridruže i eksperti iz prirodnih i društvenih nauka, privrede, kulture i sporta – navodi dr. Hadžikadić.

Previous Vukosava Klanco: Opet bih branila Muju
Next Harun Osmanović izradio prvi bosanski mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U čast istaknutog bosanskog naučnika Vladimira Preloga: 12. decembar, Dan nauke u FBIH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Grad Živinice planira izgraditi Naučno tehnološki park

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima firme “Autotech” Slovenija, odnosno mladim ljudima iz Naučno tehnološkog parka Slovenije koji u gradu Velenje već dvije godine posluju u Naučno tehnološkom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kahriman: 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Bosne i Hercegovine

 Sedamnaesti maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) jer je tog datuma, 1865. godine, dvadeset evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana