Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Bosna i Hercegovina može i treba da bude bastion kreativnosti, inovativnosti, razvoja i novih tehnologija u cijelom regionu. Ona ima sve potencijale za to: mladost, univerzitete, kulturu, geografsku lokaciju i različitost koja je osnova svake kreativnosti, poručuje Mirsad Hadžikadić.

Ono što Bosna i Hercegovina nema je nukleus koji razvija, obogaćuje i omogućava tu kreativnost, bar kada se radi o visokim tehnologijama.

Zato sam započeo postupak osnivanja instituta za razvoj novih i visokih tehnologija koji će omogućiti spoj nauke, prakse i obrazovanja. Cilj instituta je da postane svjetski poznat centar koji koristi digitalne tehnologije da pomogne kreiranju progresivnog analognog svijeta.

Za početak ćemo se fokusirati na kreiranje najveće baze podataka i metoda analize društvenog, političkog i privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Nakon toga ćemo ponuditi obrazovne, razvojne i konsultativne programe cijelom svijetu. Sarađivaćemo sa svim univerzitetima u regionu. Počet ćemo u Sarajevu, ali ćemo vremenom otvoriti podružnice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli, Zagrebu i Beogradu.

U izradu projekta bit će uključeni najbolji stručnjaci, naučnici i istraživači iz oblasti informacionih, telekomunikacionih i sličnih oblasti širom svijeta . Nakon toga ćemo, u fazi razvoja konkretnih rješenja, pozvati da nam se pridruže i eksperti iz prirodnih i društvenih nauka, privrede, kulture i sporta – navodi dr. Hadžikadić.

Previous Vukosava Klanco: Opet bih branila Muju
Next Harun Osmanović izradio prvi bosanski mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao „Closenger“, društvenu mrežu svjetskog nivoa

  Eniz Vuković 23 godišnji programer iz Gradačca, bez formalnog IT obrazovanja, kreirao volonterski bez finansijske podrške fondova, države, novu društvenu mrežu CLOSENGER. Možda i ovo ne bi bilo dovoljno

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Uspješne priče o povratku i investicijama: Tim mladih inženjera vjeruje u uspjeh na domaćem tržištu

 Na vratima ureda nas dočekuje Nuđejm Pašić. Ovaj mladić stoji na čelu grupacije ”ODA Homes”, u sklopu koje se nalazi uspješna bosanskohercegovačka firma “BH Woodpecker”. Nakon završene Business akademije u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske inovacije: U Tuzli napravljeno inovativno i luksuzno kućište za računar

  -Prije 3 godine radio sam kao dizajner-freelancer. Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često