Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija

Bosna i Hercegovina može i treba da bude bastion kreativnosti, inovativnosti, razvoja i novih tehnologija u cijelom regionu. Ona ima sve potencijale za to: mladost, univerzitete, kulturu, geografsku lokaciju i različitost koja je osnova svake kreativnosti, poručuje Mirsad Hadžikadić.

Ono što Bosna i Hercegovina nema je nukleus koji razvija, obogaćuje i omogućava tu kreativnost, bar kada se radi o visokim tehnologijama.

Zato sam započeo postupak osnivanja instituta za razvoj novih i visokih tehnologija koji će omogućiti spoj nauke, prakse i obrazovanja. Cilj instituta je da postane svjetski poznat centar koji koristi digitalne tehnologije da pomogne kreiranju progresivnog analognog svijeta.

Za početak ćemo se fokusirati na kreiranje najveće baze podataka i metoda analize društvenog, političkog i privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Nakon toga ćemo ponuditi obrazovne, razvojne i konsultativne programe cijelom svijetu. Sarađivaćemo sa svim univerzitetima u regionu. Počet ćemo u Sarajevu, ali ćemo vremenom otvoriti podružnice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli, Zagrebu i Beogradu.

U izradu projekta bit će uključeni najbolji stručnjaci, naučnici i istraživači iz oblasti informacionih, telekomunikacionih i sličnih oblasti širom svijeta . Nakon toga ćemo, u fazi razvoja konkretnih rješenja, pozvati da nam se pridruže i eksperti iz prirodnih i društvenih nauka, privrede, kulture i sporta – navodi dr. Hadžikadić.

Previous Vukosava Klanco: Opet bih branila Muju
Next Harun Osmanović izradio prvi bosanski mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Značajan napredak univerziteta iz Bosne i Hercegovine na listi Webometricsa

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu univerziteta po citiranosti na Google Scholaru. U konkurenciju je ušlo oko 4.500 univerziteta

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Općina Centar najboljim studentima nudi obavljanje pripravničkog staža i pomaže pokretanje biznisa

  U prostorijama Općine Centar u srijedu, 13. decembra 2017. godine, organizovan je prijem za 10 najboljih studenata dobitnika priznanja „Zlatna značka“, koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Dinka i Zerina američki san zamijenile studijem u Bosni i Hercegovini

Dinka Hodžić i Zerina Modronja su dvije mlade Bosanke koje su odlučile ostaviti život u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te se vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bi svoje obrazovanje