Hag će joj suditi: Srbija mora isporučiti skupštinsku poslanicu Radetu

Hag će joj suditi: Srbija mora isporučiti skupštinsku poslanicu Radetu

Međunarodni sud u Hagu potvrdio je u ponedjeljak raniju odluku da će suditi zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala.

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, odbilo je žalbu koju je na tu prvostepenu odluku uložila Srbija.

Vijeće je zaključilo da kineski sudija Liju Daćun (Liu Daqun) nije pogriješio kada je ranije odlučio da se, zbog odbijanja ključnih svjedoka da daju iskaze ako suđenje bude u Srbiji, Jojiću i Radeti sudi u Hagu.

U maju prošle godine, sudija Daćun je poništio prvobitnu odluku haškog suda kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji.

Sudija Daćun je, istovremeno, tada izdao novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag.

Kao obrazloženje odluke, sudija je naveo da su ključni svjedoci u ovom predmetu “nedvosmisleno” izjavili da neće svjedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog “ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbjednost i bezbjednost svojih porodica”.

Sudija Daćun je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis (Dianna Eliss) da su iskazi tih svjedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete.

“To što svjedoci ne žele da svjedoče u Srbiji bi značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi cio proces”, naglasio je kineski sudija.

Zbog toga je, po sudiji Daćunu, “u interesu pravde” da se radikalima sudi u Hagu.

Haški sud je 2017. bio odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je tužiteljka Elis uložila žalbu.

Apelaciono vijeće, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbjednosti svedoka.

Jojić i Radeta terete se da su, pretnjama i podmićivanjem, uticali na svjedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svjedoče ili da promijene iskaz i brane Šešelja.

Jedan od svjedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svjedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sjedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da “malu izjavu” da i Šešeljevoj odbrani.

Po izjavi očevica, “Jojić je zatim izdiktirao svjedokovu izjavu”, koja je bila “neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva” i “obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata”.

Istog svjedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da sarađuje, više puta “podvrgavala pritisku” da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS.

Nakon što je prihvatio novac, radikali su tom svjedoku, uoči svjedočenja na jednom od procesa Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava.

Vjerica Radeta je, po svjedočenju koje citira Elisova, drugom svjedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali “pomoći”, ako promijeni iskaz i svjedoči u Šešeljevu odbranu.

Svjedok je, potom, od SRS dobijao 500 eura mjesečno, a “Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega”.

Radikali su i tom svjedoku dali spisak pitanja i odgovora. Svjedokov iskaz odvijao se, potom, tačno po tom scenariju.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je u oktobru 2012 optužio da su uticali na svjedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beograd uputio u januaru 2015.

S proljeća 2016. godine, Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocjenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda i zatražio da se uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtjev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao “crvene potjernice”.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savjetu bezbjednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Radeta, poslanica u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, dospjela je u žižu bosanske javnosti prije dvije godine kada je likovala nad smrću predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kvalifikacije za EP: Pobjeda gostiju u Mejdanu nakon uzbudljive završnice
Next Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

You might also like

NAŠI DANI

Pucnjava na Trumpa postavlja pitanja o sigurnosnim propustima

– Donald Trump je upucan u uho tokom predizbornog skupa u subotu nakon velikog sigurnosnog propusta, napada koji će vjerovatno preoblikovati ovogodišnju predsjedničku utrku i podstaći dugogodišnje strahove da bi se kampanja

NAŠI DANI

Finansijska podrška Grada Sarajeva izgradnji Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

Grad Sarajevo će sufinansirati izgradnju muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Ozvaničeno je to današnjim potpisivanjem ugovora sa načelnikom Općine Bužim, Mersudinom Nanićem. Sredstva u iznosu

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo