Halilović: Deklaracija ‘Sabora’ je sinteza svih historijskih oblika velikosrpskih političkih projekata

Halilović: Deklaracija ‘Sabora’ je sinteza svih historijskih oblika velikosrpskih političkih projekata

Profesor emeritus Enver Halilović izjavio je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” da deklaracija usvojena nedavno na “Svesrpskom saboru” predstavlja sintezu svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata od Načertanije do Memoranduma SANU.

Kao uvodničar o temi “Antibosanske doktrine i ideologije ‘Deklaracije Svesrpskog sabora’ “, Halilović je rekao da bitnu razliku čini to što su prethodne dokumente pisali pojedinci dok su ovu deklaraciju kreirali predsjednik Srbije, predsjednik Republike srpske, a usvojile Vlada Srbije i Vlada Rs na zajedničkoj sjednici.

Druga bitna razlika po Haliloviću je što svi prethodni velikosrpski dokumenti imaju neku literarnu, naučnu i istorijsku formu i sadržaj, a ova deklaracija za razliku od njih, prije svega, predstavlja politički dokument i ima državno-obavezujuću upotrebnu vrijednost, čime još više skreće pažnju na sebe i zabrinjava.

Halilović je naveo da je bit srbijanske državne politike upravo etnička favorizacija srpskog nacionalnog pitanja, što tu politiku čini osvajačkom, hegemonističkom i velikodržavnom.

– Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda predstavlja pravnu i političku agresiju na Bosnu i Hercegovinu ali i secesionistički atak Rs-a na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – rekao je Halilović.

Istakao je da deklaracija bitno ograničava pravni i politički suverenitet BiH na jednom njenom administrativnom dijelu – u Rs, te objelodanjuje odlučnost stvaranja neke moguće nove državne forme ujedinjenem Srbije i Republike srpske, odnosno razbijanje Bosne i Hercegovine.

Na sesiji je najavljeno i održavanje konvencije nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka pod sloganom “Bosna je naša – Bosanska!” u Sarajevu, 4. jula 2024. da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljnjem urušavanju države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik ”Kruga 99” Adil Kulenović kazao je da je ovo svojevrsna najava budućih zajedničkih aktivnosti “Kruga 99” i nevladine organizacije “Čuvari Bosne”, odnosno Konvencije “Bosna je naša, bosanska“ koja će se održati 4. jula. Uslijedit će i skupovi u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Uvodničari današnjeg okruglog stola bio je i Jahja Muhasilović.

Muhasilović je istakao da prolazimo kroz kritičan period pokušaja velikosrpske politike koja ne uvažava druge nacionalne identitete i pokušava “posrbiti “ sve što može.

“Zabrinjavajuće je da smo trenutno u situaciji da imamo rukovodstvo koje ne razumije opasnost koja dolazi iz Beograda. Imamo rukovodstvo koje na slijetanje helikoptera iz Srbije u Bosni i Hercegovini kaže da to nije njihova nadležnost, iako su izabrani da brane suverenitet i nezavisnost države. Tako smo u kao udruženja Čuvari Bosne i Krug 99 shvatili da je vrijeme da se da adekvatan odgovor na ovu agresivnu srpsku politiku koja je orjentirana protiv suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ovo je pokušaj da se animira šira, intelektualna, politička, ekonomska elita i šira javnost koja bi uz svenacionalnu sinergiju dala odgovor na ovaj srpski iredentizam, koji će kako vrijeme bude odmicalo postajati sve agresivniji“, kazao je Muhasilović.

Izvor: Agencije

Previous Iman Avdić izborila finale na 400 metara kraul
Next Efendić: Trojka nije ni za šta osim za parade

You might also like

RIJEČ

Hadžihafizbegović: Na policama u trgovni zafaćam samo domaće proizvode

Sokratov učenik i Aristotelov učitelj Platon na jednom od svojih Atinskih predavanja izrekao je slijedeću misao: „Siromaštvo ne nestaje zbog smanjenja bogatstva, nego zbog umnožavanja želja.“, napisao je bh. glumac

RIJEČ

Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije

Izetbegović za BIR TV: Orban zaboravlja da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine,

RIJEČ

Bursać: Šrodingerov mačak Nenad Stevandić

Odavno internetom kruži snimak aktuelnog predsjednika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpske Nenada Stevandića kako u mlađim, ratnim danima, kao komandant “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS), u maskirnoj uniformi u Kotor