Hamdija Abdić odgovorio Kolindi: Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobađali Plitvice, Rakovicu, Korenicu…

Hamdija Abdić odgovorio Kolindi: Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobađali Plitvice, Rakovicu, Korenicu…

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, danas je ponovo komentirala odnose između Bosne i Hercegovine i RH pa je, između ostalog, smatrala prigodnim prisjetiti se i ratnih godina. 

Na svečanosti održanoj u zgradi Ministarstva odbrane Hrvatske povodom godišnjice “Oluje” hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga te zemlje odlikovala je pripadnike Hrvatske vojske te u svom obraćanju poručila kako je “Oluja”, ni manje ni više, nego spasila Bosnu i Hercegovinu.

– Upravo je “Oluja” spasila Bosnu i Hercegovinu i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima – izjavila je Grabar-Kitarović.

Kako iz Hrvatske često spominju “Oluju” u kontekstu “spašavanja” Krajine, a sada i cijele Bosne i Hercegovine, komentar smo zatražili od pukovnika Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra, komandanta proslavljene 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa. I direktnog učesnika borbi koje hrvatska predsjednica spominje.

– Za početak, ako su oni sve oslobodili i spasili nas, zanima me samo ko nas je prije toga tri i po godine spašavao i čuvao?! I ko je čuvao Hrvatsku? Ustvari, mi smo njima sve to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Šta bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac-Karlobag-Virovitica dolje! Prvenstveno smo mi, Peti korpus, učestvovali u oslobađanju hrvatske teritorije. Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobađali Plitvice, Rakovicu, Korenicu…

Naravno, imaju onaj snimak rukovanja koji se uvijek vrti (rukovanje komandanta 5. korpusa, generala Atifa Dudakovića i hrvatskog generala Marijana Marekovića na mostu preko rijeke Korane, 6. augusta 1995. godine, op. a.). Ali nikad se ne govori, ne pokazuje se, a imamo i te snimke gdje smo mi iz Petog korpusa, u Rakovici, Korenici, Plitvica itd. Pa mi smo “navukli” na sebe sve što je bilo vojske u SAO Krajini (tzv. Srpska autonomna oblast Krajina). U ofanzivi jednoj koja je bila prije “Oluje” mi smo izdržali desetak dana žestokih borbi na granici sa Hrvatskom. Sve te ofanzive, i ta posljednja koja je išla na nas, kad je Specijalni korpus napao na nas i 30 tenkova…, što tad nisu krenuli sa “Olujom” kad su ovi krenuli na nas, nego su čekali da vide šta će biti.

Kad smo mi zaustavili sve što je bilo u SAO Krajini što je krenulo na nas, tad je krenula “Oluja”. Na kraju krajeva mi smo već bili ušli u hrvatsku teritoriju, oslobodili dio te teritorije, čakali smo ih 24 sata, jer su i oni bili “zapeli”.  Hoću reći, mi nismo pali ‘92, ‘93, ‘94, da padnemo ‘95 kad smo već bili dobro naoružani i već uvježbani vojnici koji su mogli sve izdržati. Mi smo izdržavali i po 10 dana na borbenim linijama da ne jedemo. Kakva ona i oni (Grabar-Kitarović i HV, op. a.) da su nas spasili! To je isto kao kad se krenulo na Sanski Most, kada smo mi došli i već zauzeli sve, tada su i oni krenuli dolje prema Jajcu – objašnjava Hamdija Abdić u razgovoru za Faktor

“U Bihaću se praktično čuvao i Zagreb”, slaže se naš sagovornik sa tom konstatacijom. Zasluge za očuvanje naroda u Bosanskoj krajini, koja je bila opkoljena sa svih strana i napadnuta i od domaćih izdajnika, ima samo Peti korpus, dodaje. 

– Pa nas je napadalo i sa hrvatske teritorije tri i po godine. Borili smo se sa tri neprijatelja i eto sad će nam neko pričati kako nismo mogli i ‘95, da bi tad bili gotovi. Kako da ne! Oni su se uvježbavali tri i po godine dok smo se mi borili i ratovali. Dozvolili su samo da poneki helikopter poleti iz Zagreba u svrhu pomoći, a i to su znali po godinu da ne dozvole kad su izbili sukobi dolje u Hercegovini između Armije RBiH i HVO-a. Po godinu dana onda ni ptica sa te strane nije dolazila u Bihać. Tako da ta njihova priča o oslobađanju Krajine i spašavanju Petog korpusa ne pije vode. To valjda zna svako živ. Samo oni ne žele to tako da sagledaju i znaju. Oni bi ustvari trebali odlikovati Peti korpus jer im je sačuvao ovamo taj dio Hrvatske. Lika njihova ne bi bila, i ovaj ovamo dio zaleđa, da nije bilo Petog korpusa. Na kraju krajeva postoje snimci i fotografije na kojima se i ja vidim kad ulazim u hrvatska mjesta, kad smo oslobađali. Ima negdje i fotografija i sa onim Tuđmanovim sinom (Miroslav Tuđman, op. a.). To su dokazi. Da nas nisu zaustavili, možda bih im ja i u Karlovac došao – kaže Abdić. 

U vezi s napisima u izraelskim medijima o izjavama Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini te o tome kako iz Hrvatske sada za sve krive bosanskohercegovačke zvaničnike zbog reakcija na brutalni napad na Bosnu i Hercegovinu, Abdić kaže:

– Sada ispade kao da su naši zvaničnici dali neke pogrešne izjave o Hrvatskoj. Oni sada smatraju kako se mi ne bi smjeli ni braniti. I ona kaže kako bi trebalo preispitati odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ma katastrofa! Takvi prijatelji nam ne trebaju – kaže Abdić.

Za kraj našeg razgovora dodaje: “Molim vas napišite da sam ja već sa 4. na 5. august 1995. godine bio duboko u Hrvatskoj, na njihovoj teritoriji. Vraga su oni nas spašavali”. 

Pogledajte kako je 05.08.1995. godine izvršena deblokada bihackog okruga i kako je 5. Korpus ARBiH pomogao Hrvatskoj vojsci u oslobađanju okupiranog teritorija R Hrvatske

Gepostet von Hamdija Abdic am Samstag, 5. August 2017
Previous Direktorica FK Sarajevo dobitnica međunarodnog priznanja Leaders Under 40
Next „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2019“

You might also like

NAŠI DANI

Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!

Srbija je 2005. godine osnovala Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) a jedan od značajnijih korisnika ovih sredstava je i Televizija PINK koja je dobila kredit za osvajanje medijskog

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas, 16.10.2020. godine, presudu u predmetu Srećko Aćimović kojom je optuženi Srećko Aćimović oglašen krivim da je počinio krivično djelo genocid iz člana 141. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike

OTPOR BOSNE

Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadeset četvrta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen –