Hamdo grupa sa Sokoca izvozi drvene kuće u Tursku

Hamdo grupa sa Sokoca izvozi drvene kuće u Tursku

Hamdo grupa sa Sokoca u septembru će završiti i otpremiti još tri drvene kuće za kupca u Turskoj, prema izvoznom programu započetom u januaru, rekli su u ovom preduzeću.


Izvršni direktor za proizvodnju Petko Vukojičić kaže da su u ovoj fabrici, u dijelu zakupljenog prerađivačkog kruga Nove Romanije ubrzali proizvodnju i nedavno uveli drugu smjenu na izgradnji drvenih kuća za ljetovalište Terme u Turskoj, te da je u prvoj fazi dogovorena isporuka 36 kuća.
On je naveo da u pogonu primarne prerade drveta Hamdo grupa trenutno ne vrše prorez zbog nedovoljne količine trupaca, te za svoje potrebe nabavljaju rezanu građu od drvoprerađivačkih kapaciteta u okruženju i akcenat stavljaju na finalnu proizvodnju, navodi se na sajtu Opštine Sokolac.
– Za tržište Turske treba da napravimo još tri kuće u septembru, prema ranije dogovorenom izvoznom programu, koje su privukle pažnju kupaca i u drugim zemljama jer se grade od prirodnih materijala uz savremene programe opremanja – rekao je Vukojičić.
On je naveo da su do sada napravljene i potpuno opremljene tri ekološke kuće od drveta koje su radnici ove firme montirali u jednom od turskih ljetovališta.
Prema njegovim riječima, u izgradnji ovih kuća za tursko tržište drvo je zastupljeno 90%, a ostalih 10% su staklo, okovi i krov.
On je dodao da je riječ o jedinstvenom proizvodnom programu u BiH prema kome se u pogonima iste firme proizvode i ugrađuju podovi, kuhinjski i sobni namještaj, što ovu kuću čini ekološki pogodnom i interesantnom za kupce.
Firma Hamdo grupa zakupila je dio proizvodnog kruga ranijeg drvoperađivačkog preduzeća Nova Romanija na Sokocu sredinom 2017. godine, izmirila zaostale obaveze, investirala u novu opremu više od 1.000.000 KM i početkom prošle godine počela proizvodnju.
U firmi, koja je osnovana prije 25 godina, zaposleno je više od 100 radnika.
Kompanija Hamdo grupa je poslovala u Turskoj, Kataru i Saudijskoj Arabiji sa brojnim fabrikama metalne industrije sa oko 1.500 radnika.

Izvor: eKapija

Previous Proizvodi 'Mak Zara' u Emiratima; uskoro i na tržištu EU
Next Arheolozi pronašli zanimljivu figuricu na Kopilu kod Zenice

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura. – To je izuzetak. Niti

Ekonomija/Biznis

Porodica Sibinčić uzgaja preko 300 vrsta različitog povrća

Ivy Moniza Sibinčić i njen suprug odlučili su svoje imanje u Prnjavoru pretvoriti u samodrživi i ekološki prihvatljiv dom. Na gazdinstvu proizvode sve osim higijenskih potrepština, a do sada su

Ekonomija/Biznis

Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo našla put do kupaca u Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe,