Hasečić i Hartmann iz Pariza: Izručenje Šušnjara BiH je korak ka pravdi

Hasečić i Hartmann iz Pariza: Izručenje Šušnjara BiH je korak ka pravdi

Sud u Parizu danas je donio odluku da se osumnjičeni za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine Radomir Šušnjar izruči bh. pravosuđu, a u sudnici se nalazila i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata.

S njom u društvu bila je i Florence Hartmann, bivša portparolka Haškog tribunala koja je za agenciju Patria u telefonskom razgovoru kazala da je ovo prvi korak ka pravdi.

– Već dvije godine traje ova procedura i ja sam sretna da je francuski sudija izrekao ovakvu odluku za razliku od francuskog sudije koji je pročitao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju. Mislim da je i ovo jedan dio pravde i važna stvar – kazala je Hartmann.

Hartmann je kazala da Francuska ne bi trebala blokirati ovaj proces jer Šušnjara traži bh. pravosuđe i da će biti u Bosni i Hercegovini procesuiran.

Hasečić je kazala da je u sudnici imala i verbalni konflikt sa Šušnjarevim pristalicama.

– Iako je proces dugo trajao jer je on uhapšen još 2014. godine dočekali smo da se izruči. On ima pravo žalbe. Ali se nadam da će ostati na snazi ova odluka i da će ga procesuirati bh. pravosuđe. Ovo je jedan od izuzetnih dana – kazala je Hasečić za Patriju.

Radomir Šušnjar, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u Višegradu, u proljeće 1992. godine, sudjelovao u zločinu poznatom u javnosti kao „živa lomača“, kada je u jednoj kući u Pionirskoj ulici, sredinom mjeseca juna ‘92. godine, prisilno dovedeno i zatvoreno, pa nakon toga živo zapaljeno oko 60 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući žene i djecu, a samo nekoliko žrtava uspjelo je preživjeti spaljivanje.

Previous Jusuf Nurkić obišao Bošnjake u Portlandu: Posjetio džamiju i s djecom igrao košarku (Foto)
Next Džumhur nakon današnje pobjede: Berdych mi je rekao da sam danas bio predobar za njega

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Schmidt u Srebrenici: Ne dozvolimo da se sjećanje na žrtvu okalja ili negira

Visoki predstavnik Christian Schmidt je govorio danas na otvaranju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Izložba, organizirana uz pomoć Balkanske istraživačke mreže i Ambasade Nizozemske, obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje

NAŠI DANI

Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Intenzitet kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona je manji nego jučer, voda od poplava se je povukla, ali nove nedaće stanovništvu zadaju klizišta, javlja AA. Magistralni put Tuzla – Kladanj

NAŠI DANI

Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

  Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji