Haški tribunal je presudio – Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu!

Haški tribunal je presudio – Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu!

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina. Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u Bosni i Hercegovini.  Pred Haškim tribunalom do danas nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u Bosni i Hercegovini.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu. Ovim se rad Haškog tribunala na procesuiranju zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini završava. 

U nastavku neke od reakcija na historijsku presudu…

-Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog “srpskog sveta” iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije.

Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika “srpskog sveta” nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako.

Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat “srpskog sveta”, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom.

Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru – prokomentarisao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz izrazio je zadovoljstvo konačnom presudom Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić te Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Brammertz je naglasio da je presudom ponovo potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

“S obzirom da znam činjenice koje su ranije presuđivane u slučaju Stanišić i Simatović ja mogu slobodno reći da se ovdje radi o presudi protiv Srbije”, istakla je novinarka Dženana Karup-Druško za FTV.

“Bez obzira što se radilo o postupku za odgovornost dvojice ključnih ljudi tadašnje državne bezbjednosti. U toj presudi, uz odgovornost Stanišića i Simatovića i ulogu koju je državna bezbjednost imala kod tih tzv. paravojnih formacija, a sada vidimo da su to bile legalne formacije koje su pripadale institucijama Srbije, imamo dokazanu ulogu drugog dijela Ministarstva unutrašnjih poslova, a to je javna služba. I treće, to je uloga vojske Jugoslavije koja je takođe zajedno sa njima učestvovala. Uz to, u presudi je vrlo jasna i politička odgovornost zato što su te velike operacije, planovi o krčmljenju Bosne i Hercegovine, zauzimanju njene teritorije u okviru čega su počinjeni stravični zločini, dogovarani na sastancima na kojima je učestvovao Slobodan Milošević uz Stanišića, Perišića. Dakle ovo je historijska presuda.”

Kaže da su optužnice od osnivanja Haškog tribunala do danas konstantno dokazivale odgovornost Srbije i da je Srbija kriva za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

“Nažalost, presude imamo takve kakve imamo. Bilo je nekoliko presuda koje su minimizirane, pogrešno interpretirane.”

Karup-Druško smatra da Brammertz nije slučajno pomenuo reparaciju i mogućnost da žrtve pokrenu procese.

“Žrtve je jasno uputio da to rade na lokalnim nivoima. Mislim da im je on pokazao jedan pravac djelovanja, koji je vrlo jednostavan. Naša tužiteljstva bi trebala iskoristiti to ogromno naslijeđe Haškog tribunala za nastavak procesuiranja onih koji su bili ne samo izvršioci nego su bili u tom komandnom lancu. Presuda Stanišiću i Simatoviću donosi desetine imena ljudi, pojedinaca koji su učestvovali u toj piramidi.”

Navodi da Tužilaštvo ima snagu za takve predmete, te da se tu radi samo o političkim odlukama.

“U zadnje vrijeme smo bili svjedoci procesa koji jedan za drugim padaju pred sudovima. To bi u nekoj normalnoj zemlji bio ozbiljan alarm da s enapravi revizija onoga što radi Tužilaštvo. sramotno je da za opsadu Sarajeva nikad niko nije odgovarao, da imamo dvije presude Haškog tribunala, da je Tužilaštvo BiH dokazivalo zločine počinjene nad Srbima i da po njihovim presudama ispada da nije bilo ništa. Sa druge strane imamo stravične zločine u Zvorniku, Bosanskom Šamcu…”

Naglašava da je Bosanski Šamac preživio stravične zločine i da za njih imamo presudu.

Karup-Druško navodi da su danas vrlo blage reakcije iz Srbije.

“Ne znam na koji način mogu ublažiti ovo što je presuđeno. Srbija je još uvijek fokusirana na Kosovo i vidim da vrlo svjesno drže tenzije oko svega toga. Posljedice po Srbiju su ogromne.”

“Brammertz je danas komentirajući presudu Stanišiću i Simatoviću pomenuo i presudu uzp-a za Hrvatsku. Dakle, Haški tribunal je presudio da su Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Sad imamo presudu uzpa- i za Srbiju i za Hrvatsku. Presuđeni su najstravičniji zločini, da je sve to urađeno zbog teritorijalnih pretenzija Hrvatske i Srbije prema Bosni i Hercegovini. Hag je jako puno uradio. Ali mi stalno minimiziramo to što imamo. Ovakve presude nisu postojale od Drugog svjetskog rata. Ovakve presude Evropa ne pamti”, zaključila je Karup-Druško.

Previous Dan bijelih traka: Na sarajevskoj Vijećnici ispisana imena i prezimena ubijene djece Prijedora
Next BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

You might also like

NAŠI DANI

Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju

NAŠI DANI

Predramazanski ‘poklon’ muslimanima: Vlasti Srbije tokom noći srušile džamiju u Zemunu

Predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije, jutros oko tri sata srušili su objekat Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu. Tu je vijest za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog

NAŠI DANI

Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece

Već petu godinu za redom MFS-EMMAUS se brine o školovanju afričke djece u dalekoj Burkini Faso, zemlji koja slovi za jednu od pet nasiromašnijih zemalja u svijetu i u kojoj