HDZ BiH i ‘Osmorka’ dogovorili resore u novoj Vladi FBiH. Lendo upozorava da to rade mimo ustava

HDZ BiH i ‘Osmorka’ dogovorili resore u novoj Vladi FBiH. Lendo upozorava da to rade mimo ustava

 Izaslanstva HDZ-a BiH i ‘Osmorke’ potpisala su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi Federacije BiH.  

Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika „Osmorke“ dogovorena je podjela ministarstva u novoj federalnoj vladi, a HDZ-u BiH bi trebala pripasti ministarstva finansija, pravde, prometa i komunikacija, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.

Radi se o resorima koje je HDZ BiH držao i u prethodnom mandatu.

– Kao što je odrađeno na razini države, danas smo ovdje pripremili sve kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH. Raspravili smo sve teme i pripremili smo dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a koji su na tragu sporazuma i smjernica od ranije – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku je dogovoreno kome će šta pripasti od 16 ministarstava te je određen i datum do kada se moraju imenovati ministri.

– Do 28. ožujka koalicijski partneri trebaju dati imena da bi predsjednica Federacije, sukladno Ustavu, izvršila imenovanje Vlade FBIH i uputila svojim potpredsjednicima odluku na potvrđivanje te kako bi se mogla zakazati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. travnja – rekao je Čović.

Dodao je kako će barem dva ministarstva od navedenih šest voditi žene.

– Vjerujem da će među ovih šest ministarstva biti najmanje dvije dame i da će nacionalna struktura biti sukladna Ustavu, pa smo kazali da naša grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jedno srpsko – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Drugi sporazum koji je potpisan danas odnosi se na programski sadržaj nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

– Drugi sporazum koji smo potpisali se tiče programskih definicija i određenih oblasti. Dogovorili smo da resorni ministri, na tragu programskih mjera, predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada. Raspravili smo i mnoga druga pitanja, funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, te otvorili razgovore oko mnogih drugih institucija unutar FBiH. Čini mi se da smo pokazali otvorenost do kraja. Okrenuti ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usuglasili – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju državni nivo, Čović je za iduću sedmicu najavio sastanak s predstavnicima SNSD-a.

– S Dodikom ćemo nastaviti raditi kako bi vlast na razini države najbolje funkcionirala. Imamo puno planova, a idući tjedan bi se trebao održati sastanak između ova dva bloka koji su danas ovdje, s blokom koji predvodi SNSD, kako bi pokušali otkloniti neke prepreke koje nam stoje na putu da bi i Vijeće ministara i parlament još uspješnije funkcionirali – kazao je.

Čović nije želio komentirati odluku vlasti u Rs-u o prekidu kontakata s američkim i britanskim ambasadama.

– Svatko ima pravo za sebe donositi odluke, mislim da su jasan odgovor na to pitanje dali predstavnici diplomacija na koje se odnosi ta odluka – zaključio je.

Lendo: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorisati Ustav

Sporazum koji su danas u Mostaru potpisali HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke, a kojim oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade FBiH, pokazuje namjeru tih stranaka da ignorišu Ustav FBiH, te da time opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti, izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Ističe da taj dogovor HDZ-a i stranaka okupljenih oko Trojke može eventualno biti osnov za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

– Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH – kazao je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

– Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Predstavničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati – naglasio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Pobjeda bosanske reprezentacije na početku kvalifikacija za EP
Next Dosije: „Srpska dobrovoljačka garda“

You might also like

NAŠI DANI

Palestina se žalila IAEA zbog prijetnje Izraela da će baciti nuklearnu bombu na Gazu

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki podnio je službenu žalbu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) protiv Izraela zbog prijetnje da će baciti nuklearnu bombu na Gazu, prenosi Anadolu. Kako

NAŠI DANI

Ambasador Alkalaj u UN-u raskrinkao Šmitove odluke i politiku susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj je tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na temu Bosne i Hercegovine, iznio je oštre kritike na račun rada visokog predstavnika u

NAŠI DANI

U Tuzlanskom kantonu dvanaesti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 172 osobe, a nijedna od njih nije s pozitivnim nalazom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja ovog kantona. U