Henkel, Bingo i ronioci Bosne završili čišćenje i poribljavanje bosanskih rijeka i jezera

Henkel, Bingo i ronioci Bosne završili čišćenje i poribljavanje bosanskih rijeka i jezera

Čišćenjem korita i obale rijeke Željeznice pored Sarajeva, uz prisustvo medija i partnera projekta, 11. juna završena je još jedna sezona Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine

Tom prilikom prikupljeno je približno 350 kg smeća. U okviru ovog projekta, koji se održava sedam godina zaredom, sprovode se akcije čišćenja bh. rijeka i jezera od otpada. Ove godine one su propraćene novom aktivnošću – poribljavanjem autohtonim sortama ribe, s ciljem povećanja i obnove ribljeg fonda. Nakon poribljavanja Malog Plivskog jezera sa 1500 komada potočne pastrmke, uskoro slijedi i poribljavanje Boračkog jezera.  

Članovi Ronilačkog kluba Bosna, jednog od partnera projekta Zajedno za čiste vode BiH, ove godine su sproveli ukupno četiri akcije čišćenja bh. voda: na rijekama Miljacki i Željeznici te Boračkom i Malom Plivskom jezeru.

“Ponosni smo na rezultate, ali i razočarani zbog prizora koje smo zatekli na terenu. U dubinama jezera i rijeka, te na njihovim obalama nalaze se ogromne količine smeća: od stakla, plastične ambalaže, starih kućanskih aparata, dijelova automobila, pa čak i ostataka životinja. Na rijeci Miljacki prikupili smo više od 300 kg smeća. Sa dna Boračkog jezera i sa njegove obale uklonili smo oko 200 kg smeća, a Malo Plivsko jezero “lakše” je za 350 kg otpada. Tužno je što se godinama suočavamo s ovim problemom, koji svjedoči o nedovoljno razvijenoj svijesti građana o zaštiti životne sredine i potrebi za kontinuiranom edukacijom javnosti o ovoj temi. Jer svi želimo uživati u čistoj prirodi i ostaviti je takvom budućim generacijama”, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Upravo informacije s terena su organizatoru, kompaniji Henkel, najbolji pokazatelj značaja projekta Zajedno za čiste vode BiH.

“Drago nam je što i ove godine zahvaljujući projektu Zajedno za čiste vode BiH iza sebe ostavljamo čiste dijelove rijeka i jezera, ali i bogatiji riblji fond. Ostajemo na putu zaštite životnog okruženja kao jedne od ključnih vrijednosti kompanije Henkel. Naša strategija održivosti podrazumijeva cijeli lanac vrijednosti i sretni smo što imamo partnere koji su prepoznali važnost ove teme i iskazali ogromnu volju i trud da projekt Zajedno za čiste vode BiH uspije. Stoga posebnu zahvalnost upućujem kompaniji Bingo d.o.o. Tuzla, Ronilačkom klubu Bosna i firmi Eko život koji su dali ogroman doprinos projektu. Zajedno možemo mnogo više, zato je važno da se svako od nas odgovorno odnosi prema prirodnim bogatstvima, kazao je Erol Ferović, Key account manager u kompaniji Henkel.

Kako bi doprinijela akcijama čišćenja bh. voda, kompanija Bingo je u svojim prodajnim objektima organizirala prodajnu akciju Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat. Dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.

“Kao najveća domaća kompanija, kroz različite projekte i aktivnosti, Bingo je posvećen unapređenju kvalitete života sredine u kojoj živimo. Ekološki proizvodi koje je Henkel plasirao kroz naše trgovine, akcije čišćenja sa Ronilačkim klubom Bosna i zbrinjavanje otpada koje radi Eko život, sjajan su primjer naše filozofije održivog rasta i razvoja, te vraćanja zajednici čiji smo član. Ponosni smo na dosadašnje rezultate i raduje nas buduća saradnja”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanija Bingo.

Previous Na današnji dan poginuo Zlatni ljiljan ARBiH Safet Isović - "Tigar sa Žuči"
Next Bosanske odbojkašice: Pobijedilo naše zajedništvo i srce na terenu

You might also like

TURIZAM

Promotivni video o našoj zemlji osvojio nagradu za najbolji turistički film na svijetu

Nakon 20 dana aktivnog glasanja, video Roberta Dacešina rađen na temu, zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu, proglašen je za najbolji turistički video od

BH RAZGLEDNICA

Bosanske ljepote: Lukomir (VIDEO)

Turisti koji posjećuju Lukomir iz svih dijelova svijeta nisu krili svoje oduševljenje našim prirodnim blagom tako da su bez ustezanja govorili o svojim utiscima boravka na Bjelašnici. Norvežanima se sviđa bosanska

NAŠI DANI

Državni parlamentarci traže da se Ustavni sud očituje o rijekama naše zemlje

Dvadeset i četiri zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev radi rješavanja spora s entitetom Republika srpska. -Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine