Heraldički prsten sa motivom časnog ljiljana kao pečat Bosanskog kraljevstva i Kotromanića

Heraldički prsten sa motivom časnog ljiljana kao pečat Bosanskog kraljevstva i Kotromanića

Pečatni prsten sa heraldičkim simbolom znamenitog ljiljana, pronađen u Crkvini kod Kaknja tokom iskopavanja 2010. i 2012. godine, predstavlja neizbrisiv potpis i besmrtni trag postojanja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva.

Taj zlatno-srebreni otisak proših vremena danas krasi zbirku Muzeja Kakanj kao dio stalne arheološke postavke.

Kustosica tog muzeja Amra Veispahić kazala je za Fenu da se pečatni prsten povezuje sa vladarskom porodicom Kotromanića, na osnovu određenih pretpostavki na kojima historičari zasnivaju taj narativ, a što ima utemeljenje na određenim arheološkim istraživanjima.

Kotromanići su, podsjetila je, dinastija koja je vladala srednjovjekovnom Bosnom, prvo kao banovi, a kasnije i kao kraljevi, približno od 1250. do 1463. godine.

Veispahić  kaže da postoji mnogo dokaza za to, a jedan od njih je da je prsten grobni nalaz što znači da je pripadao pokojniku sahranjenom na lokalitetu Crkvina, nekadašnjoj nekropoli stećaka, mjestu gdje su pronađeni srednjovjekovni bosanski stećci.

Među njima je, dodala je, Zgošćanski stećak, najmonumentalniji i najveličanstveniji od svih, za kojeg se pretpostavlja da je bio nadgrobni spomenik nekog od bosanskih vladara. Na čuvanje za buduće generacije taj čuveni stećak povjeren je Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

– S obzirom na to da je pečatni prsten sa simbolom ljiljana pronađen u istoj toj nekropoli, povezujemo te dvije priče u historijski narativ – pojasnila je.

Tvrdi da i sam simbol ljiljana na prstenu podržava tu hipotezu iz razloga što je korišten u heraldici i što se nalazi na grbovima bosanskog kraljevstva.  

Također, Crkvina je, dodala je, u neposrednoj blizini posljednjeg prijestolnog grada Bosanskog kraljevstva Bobovca, koji je zajedno sa Kraljevom Sutjeskom, pripadao slavnoj župi Trstivnici.

– Sve je to određeni historijski  kontekst iz kojeg mi zaključujemo i izvlačimo značaj tog pečatnog prstena – naglasila je.

Ističe da je izrađen od velike količine srebra visoke kvalitete, oko 95 posto, sa površinskom pozlatom, što ga uvrštava u red artefakata koji imaju veliki procent plemenitih metala.

– Zlato i srebro su oduvijek bili simbol visokog staleža, plemstva i bogatstva, što je još jedan dokaz da se radi o vladarskom pečatnom prstenu – kazala je.  

Prsten je pronađen tokom arheoloških iskopavanja u okviru projekta “Tajna Zgošćanskog stećka” koje je iniciralo Udruženje za afirmaciju kulturnog naslijeđa kroz dramsko i filmsko stvaralaštvo ART-SEF u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.  

Tada su pronađene različite vrste arheoloških nalaza i artefakata među kojima su dijelovi keramike, tkanine, građevinskog materijala i različite vrste nakita, među kojima je veličanstveni i zadivljujući pečatni prsten s motivom ljiljana.     

Izvor: Agencije

Previous Sting će na koncertu u Sarajevu izvesti svoje najveće hitove
Next Bijeljina: Obilježena 30. godišnjica svirepih ubistava porodica Sarajlić, Malagić i Sejmenović

You might also like

HISTORIJA

Kraljevskim stazama Bobovca – u historijskom kontekstu najznačajnija planinarska tura u Bosni i Hercegovini

U  prelijepom jesenjem ambijentu , povodom 645.godišnjice krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, Udruženje građana “ Azimuth 135” organizira pohod na Bobovac, planinarenje autentičnom kraljevskom stazom i obilazak prijestolnice

BAŠTINA

Ostaci džamije u Neumu koja je postojala do 1927. godine (Foto)

Piše: Faruk Vele Nakon što je mostarski muftija Salem ef. Dedović proteklog vikenda najavio da „trebamo naći način, prostora i mjesta da uspostavimo džemat i u Neumu“, zbog čega su

HISTORIJA

Ugarska diplomacija i pitanje bosanske krune

Dobivanje papinske krune diplomatskim putem značio je uspjeh Tomaševićeve kancelarije. No, reakcija ugarskoga kralja Matijaša Korvina, koji je u oštrom pismu papi zamjerio slanje krune, podsjećajući ga na predaju Stjepanovu