Hercegovački vinari “trljaju ruke” nakon uspješne godine

Hercegovački vinari “trljaju ruke” nakon uspješne godine

 

Iza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad se posluje, a konačan proizvod uskoro će, najavljuju, biti izvezen na tri kontinenta i u veliki broj zemalja. Vlasnik kompanije Podrumi “Vukoje” iz Trebinja i jedan od najuspješnijih enologa u ovom dijelu zemlje Radovan Vukoje ističe da je balans kvaliteta i kvantiteta ovog puta bio izvrstan. Grožđe je, kaže, uzgajano u najidealnijim uslovima, a vremenske prilike su pogodovale dobrom rodu.

Nagrade

– Imali smo ljeto kakvo se moglo poželjeti. Bilo je dovoljno sunca i sasvim dovoljno padavina. Zato danas imamo rekordne rezultate. Svim vinarima veoma je važno da, prije svega, prinos bude vrhunski, jer samo u takvim uslovima možemo govoriti o najkvalitetnijim vinima kakva proizvodimo u našoj kompaniji, govori Vukoje.

Ponosan je i na posljednje nagrade, ali i na izvoz u brojne zemlje svijeta.

– Izvozimo na tri kontinenta i sa zadovoljstvom mogu kazati da su naša vina najbolji ambasador Bosne i Hercegovine u svijetu. Početkom godine nagrađeni smo u Kini, a u Hrvatskoj su Podrumi “Vukoje” dobili priznanje za najbolje vino u jugoistočnoj Evropi, pohvalio se Vukoje.

I vlasnik kompanije Vinogradi “Nuić” iz Ljubuškog Josip Nuić zadovoljan je sezonom. U ovom dijelu zemlje, kaže, godina je za vinare i vinogradare bila interesantna, donekle i specifična.

– Veća je kiselina, grožđe je bilo rodnije s više šećera. Bila je ovo prilično dobra sezona, što se mene tiče, prezadovoljan sam, priča nam Nuić.

Vinogradi Nuić svoje proizvode izvoze u 14 zemalja svijeta.

– Borimo se za mjesto pod suncem na svjetskom tržištu. Veoma se teško probiti na strano tržište, a kada se u tome uspije, onda problema nema. Generalno, najveći problem za bh. vinare je taj što nas u Evropi i svijetu niko ne doživljava kao zemlju vina. Nemamo ni deset posto vinograda kao recimo jedna Austrija, kazao nam je Nuić.

Nadoknada

Podsjetimo, prošla sezona za vinare i vinogradare u Hercegovini bila je katastrofalna, jer je u većini dijelova aprilski mraz uništio brojne nasade. Već tad započela je priprema za aktuelnu sezonu, koja je nadoknadila sve lani izgubljeno.

 

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Dva gola Džeke za pobjedu Bosne na punoj Grbavici
Next Odlično se zabavljali u glavnom gradu: Navijači S. Irske pjevali Sarajevu (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Za porodicu Nusreta Sušića proizvodnja borovnice je ozbiljan i isplativ posao

Već petu godinu članovi porodice Sušić iz Vikića u ozbiljnom su poslu oko proizvodnje borovnice. Na površini od 25 dunuma nalazi se više od 5.000 grmova ovog voća koje je

MADE IN BOSNIA-387

Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 miliona

Ekonomija/Biznis

FBiH vratila 27.000 radnih mjesta: Više zaposlenih nego prije pandemije

Za vrijeme mandata aktuelne Vlade FBiH broj radnih mjesta povećan za preko 58 hiljada radnih mjesta. Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine prema prebivalištu zaposlenika na dan 20. decembra