Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Predstavnici Turističkog klastera Hercegovine (TKH), koji čini 25 poslovnih subjekata iz sektora turizma u Hercegovini, uspješno su se predstavili na jednom od najvećih međunarodnih sajmova turizma ITB Berlin u Njemačkoj koji se održavao početkom marta.Sed tempus justo it

Kako je saopćeno iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, s predstavnicima njemačkih turističkih agencija i tour operatera ostvaren je značajan broj kontakata, a što je otvorilo mogućnosti za unapređenje saradnje u ovoj i nadolazećim sezonama.

Tokom trajanja sajma održan je i sastanak predstavnika TKH-a s vodećom turističkom agencijom Thomas Cook koja godišnje usluži preko 23 miliona kupaca.

Članovi TKH-a su zadovoljni umrežavanjem i uvezivanjem sa susjednim zemljama, poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. U saradnji s tour operaterima iz navedenih zemalja u mogućnosti su stvoriti cjelovitiju ponudu i privući veći broj turista s udaljenih tržišta poput Južne Koreje, Kine i Japana.

Članovi TKH su također naveli da se kroz izlaganje na ITB Berlinu po prvi put otvorila mogućnost saradnje i s istočnim tržištem, odnosno s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema najavama, u Hercegovini se u 2015. godini očekuje dolazak turista iz Turske, Njemačke, Italije, Francuske, Španije, Austrije, Švedske, Libana, Južne Koreje, Taiwana, Kine i Japana, te iz Argentine i Brazila. Također značajan broj turista se očekuje i iz zemalja regiona Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Kroz kontinuiran rad na stvaranju novih turističkih proizvoda, izgradnji kapaciteta uposlenih u turizmu, uvezivanjem i značajnoj promociji, članovi TKH-a navode zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem i također smatraju da takav pristup doprinosi porastu dolazaka turista za 4 posto u ovoj godini.

Predstavljanje na berlinskom sajmu realizovano je uz podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) te uz tehničku podršku Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH i sufinanciranje članova TKH-a, stoji u saopćenju.

(agencije)

Previous Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH
Next Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur'an koji je bačen u Drinu!

You might also like

TURIZAM

Bosna i Hercegovina u oktobru premašila milion posjeta i dva miliona noćenja turista

U Bosni i Hercegovini u periodu januar – oktobar 2016. godine turisti su ostvarili 1.008.815 posjeta, što je više za 11,4 posto i 2.106.091 noćenje, što je više za 10,5

TURIZAM

Turisti o Sarajevu imaju samo riječi hvale – veoma je lijepo na svaki način

Tokom juna 2024. godine u Sarajevu je ostvareno povećanje dolazaka turista za 58,7 posto, dok je 52,7 posto više noćenja u poređenju sa junom 2023. godine. “Prema dosadašnjim statističkim podacima,

TURIZAM

Katunska naselja u Bosni i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Završna konferencija projekta ‘Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine’ upriličena je u Fojnici, a radi se o projektu koji je realiziran u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna