Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

Predstavnici Turističkog klastera Hercegovine (TKH), koji čini 25 poslovnih subjekata iz sektora turizma u Hercegovini, uspješno su se predstavili na jednom od najvećih međunarodnih sajmova turizma ITB Berlin u Njemačkoj koji se održavao početkom marta.Sed tempus justo it

Kako je saopćeno iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, s predstavnicima njemačkih turističkih agencija i tour operatera ostvaren je značajan broj kontakata, a što je otvorilo mogućnosti za unapređenje saradnje u ovoj i nadolazećim sezonama.

Tokom trajanja sajma održan je i sastanak predstavnika TKH-a s vodećom turističkom agencijom Thomas Cook koja godišnje usluži preko 23 miliona kupaca.

Članovi TKH-a su zadovoljni umrežavanjem i uvezivanjem sa susjednim zemljama, poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. U saradnji s tour operaterima iz navedenih zemalja u mogućnosti su stvoriti cjelovitiju ponudu i privući veći broj turista s udaljenih tržišta poput Južne Koreje, Kine i Japana.

Članovi TKH su također naveli da se kroz izlaganje na ITB Berlinu po prvi put otvorila mogućnost saradnje i s istočnim tržištem, odnosno s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema najavama, u Hercegovini se u 2015. godini očekuje dolazak turista iz Turske, Njemačke, Italije, Francuske, Španije, Austrije, Švedske, Libana, Južne Koreje, Taiwana, Kine i Japana, te iz Argentine i Brazila. Također značajan broj turista se očekuje i iz zemalja regiona Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Kroz kontinuiran rad na stvaranju novih turističkih proizvoda, izgradnji kapaciteta uposlenih u turizmu, uvezivanjem i značajnoj promociji, članovi TKH-a navode zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem i također smatraju da takav pristup doprinosi porastu dolazaka turista za 4 posto u ovoj godini.

Predstavljanje na berlinskom sajmu realizovano je uz podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) te uz tehničku podršku Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH i sufinanciranje članova TKH-a, stoji u saopćenju.

(agencije)

Previous Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH
Next Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur'an koji je bačen u Drinu!

You might also like

TURIZAM

Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam

Četrdeset kilometara od Bihaća nalazi se Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam. Prethodnih godina turizam je išao uzlaznom putanjom, međutim, ovogodišnja sezona je neizvjesna

TURIZAM

Idilična atmosfera alpskih resorta od sada se može naći i u Tarčinu (Video)

Atmosfera i izgled resorta smještenog u borovoj šumi okruženoj slikovitim planinama podsjećaju na ekskluzivna alpska odmarališta, od kojih se ne razlikuje niti po standardima gradnje niti po kvaliteti hotelijerske usluge.

TURIZAM

Otvorena jahačka staza od Vojvodine do Hercegovine duga 500 kilometara

Najnovija turistička atrakcija zapadnog Balkana, 500 kilometara duga jahačka staza koja se proteže od Vojvodine na sjeveru do Hercegovine na jugu, otvorena je u četvrtak u Subotici, priopćilo je Vijeće