Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Saradnja firme Voith iz Austrije i firme Banstroj iz Banovića je počela prije par mjeseci i razvija se u dobrom smjeru za obje kompanije.

Zbog ekspanzije gradnje hidroenergetskih objekata u Evropi i svijetu, osim u „najrazvijenijim državama kao što su BIH, Crna Gora, Albanija i Kosovo“, firma Voith je tražila firmu sa kojom bi popravila svoju konkurentnost za turbine malih hidroelektrana na zahtjevnom evropskom tržištu.

Nakon prvih kontakata, došlo je do prvih narudžbi izrade dijelova za turbine malih hidroelektrana.
Prilikom nedavne posjete predstavnika firme Voith kompaniji Banstroj, uvjerivši se u našu kompetentnost i kvalitetu, dogovorili smo dalju saradnju, tako da smo pred ugovaranjem izrade kompletnih turbina koja će biti instalirane na rijekama u Austriji i drugim evropskim državama.

Naša zajednička konkurentnost se ogleda kroz tri segmenta, kvalitetu, cijenu i rokove.

Voith ima impresivne reference u hidroenergetici tako da je njihovi kvaliteti, temeljeni na dugogodišnjem iskustvu u pogledu dizajna i zahtjeva za kvalitetom izrade, neupitan. Sa našim kompetencijama, cijenama i fleksibilnosti pri izradi opreme za mHE ostvarujemo i ova druga dva segmenta konkurentnosti odnosno cijenu i rokove.

Angažovanjem više firmi iz BiH pri izradi dijelova za turbine u mogućosti smo skratiti vrijeme isporuke kompletnih turbina.

Dakle od ove naše saradnje sa firmom Voith, korist će imati i druge firme u BiH iz sektora metaloprerade.
Ovu saradnju sa domaćim firmama iz oblasti metaloprerade smo imali prije kada smo realizirali projekte mHE u BiH tako da dobro poznajemo tko šta može raditi.

Iritira me činjenica da je ekspanzija gradnje malih hidroelektrana u Evropi i svijetu a kod nas je tendencija da se zabrani gradnja istih.

Jesmo li to mi pametniji, dalekovidniji i ekološki osvješteniji od drugih Evropljana? Jesmo li mi to toliko bogati da se možemo odreći ovog resursa?

To su pitanja za parlamentarce iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji se trebaju da izjašnjavaju o predlogu zakona o izmjenama Zakona o električnoj energiji, čijim bi se usvajanjem praktički zabranila gradnja mHE u BiH.
O šteti koja će biti napravljena privredi BiH ukoliko dođe do usvajanje ovog zakona u predloženoj formi smo više puta upozoravali našu javnost, i vlast.

Udruženje HIDRO ENERGIJA, čiji sam predsjednik, broji preko stotinu članova. Članovi su firme koje zapošljavaju nekoliko desetina hiljada radnika koji bi mogli pretrpjeti štetu usvajanjem ovog zakona.

Zato skrećem pažnju parlamentarcima i političkim subjektima da ćemo pomno pratiti kako će se izjašnjavati vezano za ovaj zakon. Ove desetine hiljada radnika će, na prestojećim izborima odlučivati tko će zastupati njihove interese u parlamentu i vlasti.

Ramo Gutić d.ing. maš. (Poslovne novine)

Previous Novi uspjeh bosanskih inovatora - U Rumuniji nagrađeno svih šest inovacija
Next Sutra okupljanje reprezentacije pred Ligu nacija, selektor najavljuje 'u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu'

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

MS&WOOD predstavio svoju novu kolekciju namještaja na prestižnom Paris Design Week-u

Proizvođač visokokvalitetnog namještaja MS&WOOD će ove godine kao jedini iz Bosne i Hercegovine izlagati na prestižnom Paris Design Week-u. Sajam se održava od 6. do 10. septembra, a MS&WOOD će

MADE IN BOSNIA-387

Stolice od bosanskog oraha za američko tržište

Američki san Mirza Mujarić gradi u Gračanici, “od posla čaršiji” na sjeveroistoku Bosne i Hecegovine. Stolarsku radnju otvorio je početkom godine. Zbog posla se 2018. godine doselio iz šezdesetak kilometara

Ekonomija/Biznis

Energetska tranzicija- Fotonaponske elektrane na degradiranim rudničkim površinama

Generalni direktor Admir Andelija i prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj, prezentirali su v.d. gradonačelniku Živinica Beganu Muhiću, članovima Gradske uprave, predstavnicima rudnika Đurđevik i Kreka, i predstavnicima