Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Saradnja firme Voith iz Austrije i firme Banstroj iz Banovića je počela prije par mjeseci i razvija se u dobrom smjeru za obje kompanije.

Zbog ekspanzije gradnje hidroenergetskih objekata u Evropi i svijetu, osim u „najrazvijenijim državama kao što su BIH, Crna Gora, Albanija i Kosovo“, firma Voith je tražila firmu sa kojom bi popravila svoju konkurentnost za turbine malih hidroelektrana na zahtjevnom evropskom tržištu.

Nakon prvih kontakata, došlo je do prvih narudžbi izrade dijelova za turbine malih hidroelektrana.
Prilikom nedavne posjete predstavnika firme Voith kompaniji Banstroj, uvjerivši se u našu kompetentnost i kvalitetu, dogovorili smo dalju saradnju, tako da smo pred ugovaranjem izrade kompletnih turbina koja će biti instalirane na rijekama u Austriji i drugim evropskim državama.

Naša zajednička konkurentnost se ogleda kroz tri segmenta, kvalitetu, cijenu i rokove.

Voith ima impresivne reference u hidroenergetici tako da je njihovi kvaliteti, temeljeni na dugogodišnjem iskustvu u pogledu dizajna i zahtjeva za kvalitetom izrade, neupitan. Sa našim kompetencijama, cijenama i fleksibilnosti pri izradi opreme za mHE ostvarujemo i ova druga dva segmenta konkurentnosti odnosno cijenu i rokove.

Angažovanjem više firmi iz BiH pri izradi dijelova za turbine u mogućosti smo skratiti vrijeme isporuke kompletnih turbina.

Dakle od ove naše saradnje sa firmom Voith, korist će imati i druge firme u BiH iz sektora metaloprerade.
Ovu saradnju sa domaćim firmama iz oblasti metaloprerade smo imali prije kada smo realizirali projekte mHE u BiH tako da dobro poznajemo tko šta može raditi.

Iritira me činjenica da je ekspanzija gradnje malih hidroelektrana u Evropi i svijetu a kod nas je tendencija da se zabrani gradnja istih.

Jesmo li to mi pametniji, dalekovidniji i ekološki osvješteniji od drugih Evropljana? Jesmo li mi to toliko bogati da se možemo odreći ovog resursa?

To su pitanja za parlamentarce iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji se trebaju da izjašnjavaju o predlogu zakona o izmjenama Zakona o električnoj energiji, čijim bi se usvajanjem praktički zabranila gradnja mHE u BiH.
O šteti koja će biti napravljena privredi BiH ukoliko dođe do usvajanje ovog zakona u predloženoj formi smo više puta upozoravali našu javnost, i vlast.

Udruženje HIDRO ENERGIJA, čiji sam predsjednik, broji preko stotinu članova. Članovi su firme koje zapošljavaju nekoliko desetina hiljada radnika koji bi mogli pretrpjeti štetu usvajanjem ovog zakona.

Zato skrećem pažnju parlamentarcima i političkim subjektima da ćemo pomno pratiti kako će se izjašnjavati vezano za ovaj zakon. Ove desetine hiljada radnika će, na prestojećim izborima odlučivati tko će zastupati njihove interese u parlamentu i vlasti.

Ramo Gutić d.ing. maš. (Poslovne novine)

Previous Novi uspjeh bosanskih inovatora - U Rumuniji nagrađeno svih šest inovacija
Next Sutra okupljanje reprezentacije pred Ligu nacija, selektor najavljuje 'u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Proizvođač namještaja ‘Sinkro’ planira novih 500 radnih mjesta

Nakon što je 2018. godine prešao u ruke kompanije Cotta Collection AG iz Lihtenštajna sarajevski proizvođač namještaja Sinkro d.o.o. bilježi snažan rast. Prošle je godine kompanija imala jednu od najvećih investicija.

Ekonomija/Biznis

Delegacija USK u posjeti UAE: Kompanije iz UAE zainteresovane za ulaganja u Krajini

Delegacija Unsko-sanskog kantona predvođena premijerom Mustafom Ružnićem boravi u radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su se sastali sa predstavnicimaviše kompanija koje su iskazale interes za investiranje na području Unsko-sanskog

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski proizvod Lumier’e i na evropskom tržištu

Kompanija Alibeg je nakon uspješno završene 2019. godine sa novim planovima ušla u 2020. godinu. U okviru brenda Lumier’e kompanija je uradila cijelu liniju drvenih lustera i lampi visokog kvaliteta, a