Hiljade stranaca studira u našoj zemlji: ‘Država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom’

Hiljade stranaca studira u našoj zemlji: ‘Država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom’

Hiljade stranih studenata različitih kultura, tradicija, shvatanja i načina života posljednjih godina sve češće biraju Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj će se obrazovati.

Iz Evrope, Afrike, Azije, Amerike i svih dijelova svijeta, dolaze u našu državu po svoju diplomu na engleskom jeziku, koja im je, kako kažu, vrednija nego one na maternjem jeziku.

Mnogi u BiH vide priliku za napredak, pa se nakon diplomiranja odluče ostati i na postdiplomskom studiju. Nerijetki su i oni koji stupe u brak, osnuju porodicu, te nastave život u BiH.

Daleko od porodice

Souleymane Almam Ouedraogo, 26-godišnji student četvrte godine Međunarodnih i javnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), došao je u BiH 2012. godine iz zapadnoafričke zemlje Burkine Faso.

Iako je odrastao u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje gotovo polovina djece u dobi od pet do 14 godina više vremena provodi u rudnicima nego u školskim klupama, Souleymane na fakultetu u Sarajevu postiže zavidne rezultate i ruši sve predrasude. Jedini je u porodici, u kojoj ima još jednog brata i četiri sestre, dobio priliku studirati izvan zemlje.

– Prvih dana života u Sarajevu, prije svega, morao sam se naviknuti da su oko mene bijelci, jer dolazim iz države u kojoj je gotovo svaki čovjek crne kože – prisjeća se Souleymane, te nastavlja:

– Roditelji su mi uvijek govorili da na svijetu ne postoji neka superdržava gdje je svima dobro, već da je u svakoj najvažnije naučiti živjeti i snaći se u društvu. I eto, tako sam i ja naučio živjeti u BiH, daleko od svojih najbližih, svoje kulture i tradicije. Iskreno sam zavolio BiH i narod u njoj. Nažalost, veoma je mali broj mladih iz Burkine Faso koji imaju mogućnost obrazovati se vani.

Inače, najveći broj stranih studenata u BiH je na IUS-u. Kako saznajemo, svake godine upiše se oko 2.000 studenata, a više od polovine su strani državljani. Podsjećamo, 2006. godine na IUS je upisano tek 60 studenata.

– Oduvijek sam želio studirati vani i prije nego sam došao u BiH, čuo sam da je to država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom, u šta sam se i uvjerio protekle četiri godine – naglasio je Souleymane.

Na pitanje da li BiH vidi kao zemlju u kojoj bi volio živjeti i raditi u budućnosti, Souleymane nam odgovara da ne razmišlja mnogo o tome šta ga čeka sutra, ali kroz smijeh ističe da će svakako ostati u BiH ako ovdje pronađe svoju buduću suprugu.

Syed Shayan Gilani, student Mašinstva na IUS-u, prošle godine došao je u BiH iz Pakistana.

– BiH je zemlja u kojoj se možeš opustiti, a u isto vrijeme puna je života i prelijepe prirode. Najviše volim što ne moram brinuti oko hrane, jer je halal meso dostupno svuda. Volim BiH i vidim sebe u budućnosti kako živim i radim ovdje, ali dug je put do toga – rekao nam je Shayan, koji je u Sarajevo došao nakon što mu je otac dobio posao u Ambasadi Pakistana u BiH.

Dozvole za boravak

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, prošle godine u BiH su odobrena 3.782 boravka po osnovu školovanja, od čega su 2.063 stranca produžila boravak, a 1.719 ih je dobilo dozvolu za privremeni boravak radi obrazovanja. U 2014. godini izdato je 2.176, a godinu ranije 2.375 dozvola za boravak stranim studentima.

– Najveći broj studenata u BiH je iz Turske i naših susjednih država. Također imamo i veliki broj studenata iz evropskih zemalja, Amerike, Afrike i Saudijske Arabije. Stranim državljanima dozvole boravka radi obrazovanja izdaju se na godinu, a zahtjev za produženje privremenog boravka podnose najranije 60 dana, a najkasnije 15 dana prije isteka perioda odobrenog boravka – pojasnili su za Faktor iz Službe za poslove sa strancima.

Školarina od 1.000 do 5.500 eura

Cijene studija na engleskom jeziku na privatnim i državnim fakultetima u našoj zemlji kreću se od 1.000 do 5.500 eura godišnje, zbog čega brojni strani studenti i dolaze u BiH.

S druge strane, na međunarodnim univerzitetima u državama članicama Evropske unije cijene studija kreću se između 2.000 i 20.000 eura, dok školarina na vodećim univerzitetima u Velikoj Britaniiji doseže i do 35.000 eura godišnje.

Previous Bosanski i albanski jezik u osnovnim školama u Turskoj
Next Arapski investitori: Ljudi u Bosni i Hercegovini su gostoljubivi, a zemlja prelijepa

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 24. godišnjica zločina u Snagovu kod Zvornika: Strijeljano, pa zapaljeno 36 Bošnjaka

Izložbom fotografija i prigodnim vjerskim programom danas je u Snagovu kod Zvornika obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina, tokom kojeg je strijeljano i spaljeno 36 bošnjačkih civila iz ovog mjesta, javlja

NAŠI DANI

Susret Komšića i Yoon Suk Yeola: Južna Koreja planira otvoriti ambasadu u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u New Yorku s predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom. U pitanju je prvi sastanak zvaničnika Bosne i Hercegovine i Južne

NAŠI DANI

Dan Armije u Srebreniku: Zajedno smo branili našu Bosnu, i sada smo zajedno

Svečanim postrojavanjem ratnih veterana i komandanata, pozdravljanjem ratnih zastava, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, u petak je u Srebreniku obilježen 15. april, Dan Armije RBiH, jedan od