Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik okupilo je više od hiljadu planinara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na tradicionalnom susretu “Povelji u pohode”, koji je održan u okviru obilježavanja rođendana toga grada.

Sudionici su pohodili planinu Majevicu, stazom Srebrenik – Lipici, dužine oko devet kilometara. Nakon što su prešli prvu dionicu (od centra grada do Gornjeg Srebrenika), posjetili su Stari grad Srebrenik (koji se u pisanim historijskim dokumentima spominje na početku 14. vijeka), potom obišli zidine srednjovjekovne tvrđave te uživali u kulturno-zabavnom programu koji su priredili članovi lokalnih folklornih društava. Sudionici pohoda nastavili su pješačenje obroncima Majevice, do planinarskog doma Lipici gdje je za njih upriličeno druženje uz tradicionalna bosanska jela.

Sudionici pohoda posjetili su i izložbu u holu Doma kulture u Srebreniku, a organizator pohoda uručio je predstavnicima planinarskih društva zahvalnice i poklon – repliku ključa Starog grada Srebrenika.

Planinarski pohod dio je tradicionalne kulturne manifestacije “Dani povelje”, koja će u povodu obilježavanja rođendana grada Srebrenika svečano biti otvorena u utorak uz bogat kulturni program u Domu kulture u Srebreniku. Nosilac aktivnosti, u okviru manifestacije “Dani povelje”, jeste JU Centar za kulturu i informisanje, a generalni pokrovitelji Općina Srebrenik i načelnik Nihad Omerović.

Srebrenik se u historiji prvi put spominje 1333. godine, a prvi pisani dokument o postojanju tog drevnog grada je povelja Stjepana II Kotromanića od 15.2.1333. godine.

(Agencije)

Previous “Pharmamed“ Travnik: Realizovane nove investicije, zapošljavanja i otvorena nova tržišta
Next Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ u programu Toronto film festivala

Film rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” koji je odabran za glavni takmičarski program Venecija film festivala, uvršten je i u oficijelni program 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog film

KULTURA I UMJETNOST

Goražde: Festival prijateljstva i Eko-Drinska regata uz veliki broj učesnika

Više od 280 uglavnom mladih ljudi iz različitih dijelova svijeta učestvovalo je za vikend u velikoj Drinskoj Eko regati. Sa Modrana na Ustikolini spustilo se više od 40 čamaca, a

KULTURA I UMJETNOST

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine otvoren History Fest

  Ovogodišnji History Fest, koji se održava od 31. maja do 3. juna, otvoren je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Organizator Festa je Udruženje za modernu historiju,