Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik okupilo je više od hiljadu planinara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na tradicionalnom susretu “Povelji u pohode”, koji je održan u okviru obilježavanja rođendana toga grada.

Sudionici su pohodili planinu Majevicu, stazom Srebrenik – Lipici, dužine oko devet kilometara. Nakon što su prešli prvu dionicu (od centra grada do Gornjeg Srebrenika), posjetili su Stari grad Srebrenik (koji se u pisanim historijskim dokumentima spominje na početku 14. vijeka), potom obišli zidine srednjovjekovne tvrđave te uživali u kulturno-zabavnom programu koji su priredili članovi lokalnih folklornih društava. Sudionici pohoda nastavili su pješačenje obroncima Majevice, do planinarskog doma Lipici gdje je za njih upriličeno druženje uz tradicionalna bosanska jela.

Sudionici pohoda posjetili su i izložbu u holu Doma kulture u Srebreniku, a organizator pohoda uručio je predstavnicima planinarskih društva zahvalnice i poklon – repliku ključa Starog grada Srebrenika.

Planinarski pohod dio je tradicionalne kulturne manifestacije “Dani povelje”, koja će u povodu obilježavanja rođendana grada Srebrenika svečano biti otvorena u utorak uz bogat kulturni program u Domu kulture u Srebreniku. Nosilac aktivnosti, u okviru manifestacije “Dani povelje”, jeste JU Centar za kulturu i informisanje, a generalni pokrovitelji Općina Srebrenik i načelnik Nihad Omerović.

Srebrenik se u historiji prvi put spominje 1333. godine, a prvi pisani dokument o postojanju tog drevnog grada je povelja Stjepana II Kotromanića od 15.2.1333. godine.

(Agencije)

Previous “Pharmamed“ Travnik: Realizovane nove investicije, zapošljavanja i otvorena nova tržišta
Next Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Najmlađi Srebreničani pišu koliko vole Srebrenicu, svoj jezik i Bosnu

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Meliha Herić već jedanaest godina radi u Područnoj školi „Prva osnovna škola“ Potočari. Ovih dana sa djecom iz Srebrenice radi na promociji zbirke radova „Djeca

KULTURA I UMJETNOST

Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival

Mikkelsenu će prije projekcije filma LOV biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će

KULTURA I UMJETNOST

„Golden Camera Awards“: Prestižna filmska nagrada ponovo u rukama Edina Hasanovića

U Hamburgu je u subotu 4. marta 2017. održana jedna od najznačajnijih evropskih filmskih smotri „Golden Camera Awards“, na kojoj su dodijeljene prestižne nagrade za filmska ostvarenja u protekloj godini.