Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik

Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik

“Historijski urbani krajolik Sarajevo“ proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Takvu odluku donijela je 2. novembra Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na 40. sjednici, saopćeno je iz te komisije.

– Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao historijskog urbanog krajolika.

Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO-ovu Tentativnu listu svjetskog nasljeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoren grad. Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo – navedeno je u saopćenju Komisije.

Na prostoru nacionalnog spomenika “Historijski urbani krajolik Sarajeva” je 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa Historijskog urbanog krajolika su još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za historijski urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje nasljeđa i prostora, kao i njegovog održivog razvoja. 

Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH urađena je na osnovu Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

-Na 40. sjednici, Komisija je, također, donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Previous Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci
Next Burić: Dat ćemo sve od sebe za našu Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Proljetna akcija čišćenja obale jezera Modrac

Narednog vikenda, povodom Dana planete Zemlje, na obalama jezera Modrac biće organizovana velika akcija čišćenja ovog područja u kojoj će učestvovati nekoliko stotina volontera. Komunalna preduzeća su već na terenu

BH RAZGLEDNICA

Ljepota horizonta sa Vranice (FOTO)

  Najviši vrh Zec planine , Smiljeva kosa, na 1.871 metar nadmorske visine,  bila je  cilj nedjeljnog planinarskog pješačenja sa Brusnice. Predvođeni vodičem Ivanom Žilićem iz HPD “Bjelašnica 1923” sarajevski

BAŠTINA

Historijsko blago iz Bosne i Hercegovine rasuto po cijelom svijetu

Prema raspoloživim podacima historijsko blago koje je na ovaj ili onaj način otuđeno iz Bosne i Hercegovine danas se nalazi rasuto po cijelom svijetu, a tamo se našlo na razne