Hiža Mišljenova, bosanska kuća kod Zenice o kojoj piše najposjećenija arhitektonska web stranica u svijetu

Hiža Mišljenova, bosanska kuća kod Zenice o kojoj piše najposjećenija arhitektonska web stranica u svijetu

ArchDaily, vodeći online magazin za arhitektura predstavio je zanimljivu građevinu iz naše zemlje…

Za kuću se navode podaci da je veličine 130 m²,  a glavni arhitekta je Vedina Babahmetović. U projekt izgradnje ovog interesantnog objekta su uključeni  Artisan, Gazzda, Porcelanosa, Prograd, Zava Luce.

-Kuća “Hiža Mišljenova” izgrađena je u selu Puhovac, specifičnom po veoma povezanoj zajednici par porodica, ali i po starom nadgrobnom spomeniku “Gost Mišljen” koji je tu pronađen. Sam naručilac je izdavač porijeklom iz Puhovca, koji već neko vrijeme promovira bosansku tradiciju, ali sa Hižom Mišljenovom vraća vrijednosti stare bosanske kuće. Prvobitna ideja bila je rekonstrukcija stare male porodične kuće. Ipak, analizirajući situaciju, shvatili smo da je kuća u takvom stanju da je zgrada morala biti srušena i na njenom mjestu izgrađena nova.

Analizirajući staru bosansku kuću, vratili smo se njenim osnovnim principima iz “bogumilskih” vremena – jedna prostorija, centralno ognjište, četverovodni krov. Kuća se rušila paralelno sa projektiranjem. Otkriveno je da se postojeća magaza može zadržati jer je ispod maltera otkriven veoma zdrav kamen.

Sačuvana je sva cigla sa zidova, takozvana austrougarska, ali je dobila ulogu fasadne obloge na novoj zgradi. Sačuvane su stare hrastove stropne grede, ispune između greda, kao i nadvratnici prozora i vrata. Tipološki, kuća ostaje u istim dimenzijama, a slijedeći tradiciju stare bosanske kuće, dobija muško – prednje i žensko – stražnje dvorište. Muško dvorište je javno, ispred kuće. Žensko je intimno, privatno i opuštajuće uz vodu i cvjetni miris. I rušenje i gradnju radili su domaći majstori na čelu sa zanatlijom Sifetom.

Ostava magaza, koja zauzima polovinu ukupnog prostora, sada postaje ulaz u prizemlju sa kuhinjom i izlazom u žensko dvorište. Unutrašnje stepenice povezuju ga sa gornjim nivoom sa dnevnim boravkom, spavaćom sobom za vlasnike i gostinskom sobom. Komšije stalno prate radove i prijavljuju “neoprostivu” nejednaku visinu prozora.

Foto: Anida Krečo

Četverovodni krov i centralno ognjište su korijeni tradicionalnih kuća na ovom području. Izrađujemo ponovo, samo bez strehe. Ovdje je također primijenjen princip centralnog kamina sa kamenim kaminom u prizemlju i zidanim na katu kao reminiscencijom na izvorne materijale od kojih je kuća napravljena. A centralni dimnjak izlazi na vrh četverovodnog krova. Krov nije zatvoren iznutra već je ostavljen kao galerija i biblioteka.

Završni radovi će vjerovatno trajati cijelu godinu… ili duže dok se ne završe. A potrajali su i zato što je Mujo stolar sve svoje detalje radio u drvetu. A kako i ne bi kad on, koji je dobar dio svog radnog vijeka proveo u Americi radeći na kući Elvisa Prislija, kaže: „Ova kuća mora da je bolja od Elvisove vile“. I tako, detalj po detalj, bez žurbe, završni radovi su trajali dvije godine.

A još nam nedostaje trave u dvorištu i na krovu, žubor vode u ženskom dvorištu, mirisi karanfila i cvijeća ruže i jedne trešnje. Mjesta su poznata. Ono što još ne znamo je kako će ta voda izgledati. Na tome radi naš vajar Adis, specijalista za stećke i slova bosančice, a mi jedva čekamo da vidimo skice. I da voda poteče.

Previous Kenan ef. Musić: Bog nas upućuje jedne na druge, da budemo milostivi jedni prema drugima, da budemo obzirni i dajemo sadaku
Next Konjički Igman zapošljava 372 radnika

You might also like

HISTORIJA

Ostaci drevne Antigone – “grada ljubavi” privlače sve više turista

  Drevnu Antigonu, grad koji je bio izgrađen iz ljubavi, a uništen mržnjom, osnovao je Pir Epirski, 295 godina prije nove ere. Danas njeni ostaci u Albaniji privlače veliki broj

BH RAZGLEDNICA

Učenici iz 78 zemalja na Starom mostu u Mostaru predstavili kulture

Manifestacija “Svijet u jednom gradu”, na kojoj je 78 učenika Koledža ujedinjenog svijeta iz 78 zemalja predstavilo tradicionalne nošnje i kulture, održana je na Starom mostu u Mostaru. Projekat je

BH RAZGLEDNICA

Mustaj-begov most u Klepcima – Čapljina

Hercegovački sandžak-beg Mustafa-beg (Mustaj-beg) sagradio je 1517. godine most u selu Klepci kod Čapljine. Prema nekim izvorima, 150 godina kasnije, most je obnovljen, a ta obnova je zadužbina čuvenog počiteljskog