Hoće li Bosna i Hercegovina ponovo imati svoju avio-kompaniju? Bosna Airlines traži ulagače na Sarajevo Business Forumu

Hoće li Bosna i Hercegovina ponovo imati svoju avio-kompaniju? Bosna Airlines traži ulagače na Sarajevo Business Forumu

Nakon propasti državne kompanije BH Airlines (ranije Air Bosna), Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju, ali je osnovni preduslov da se za to nađe partner koji je spreman investirati u nabavku aviona. 

Naime, na Sarajevo Business Forumu, koji se održava 22. i 23. maja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i koji je najznačajniji poslovni događaj u regionu, jedan od projekata koji se nude investitorima i o kojima će se pričati je upravo osnivanje bosanskohercegovačke aviokompanije, piše BiznisInfo.

Riječ je, zapravo, o privatnoj kompaniji Bosnia Airlines koja već odranije postoji, ali nema svoj avion. Kompanija traži strateškog partnera koji će uložiti novac u nabavku aviona kako bi naša zemlja dobila domaću aviokompaniju kakve imaju i sve ostale evropske zemlje.

Ovaj projekta nalazi na listi investicija SBF-a koje se nude ulagačima. Kompanija Bosnia Airlines osnovana je još 2001. godine i dobila je sve neophodne dozvole i investirala je u kupovinu aviona. No, avion joj nikada nije isporučen zbog čega je pokrenut i sudski spor.

Kompanija sada traži partnera koji će osigurati novac za kupovinu aviona kako bi se počelo sa letovima.

U prijedlogu investitorima, navodi se da kompanija ima kapacitet da u veoma kratkom vremenu osigura sve potrebne dozvole za početak letova, da je riječ o 100 posto domaćoj firmi te da je već dva puta licencirana po međunarodnim standardima.

Kao prednost navodi se činjenica da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji domaća aviokompanija koja bi predstavljala konkurenciju, što znači da niko ne bi mogao ugroziti njenu lidersku poziciju.

U prijedlogu se također navodi se od investitora očekuje da nabavi avion, te da je očekivana investicija 100 miliona eura. No, dodaje se da investiranje može biti postepeno, odnosno najmanje 2 miliona eura.

Zanimljivo je da će jedan od učesnika SBF-a biti i direktor jedne od najvećih aviokompanija na svijetu Emirates Airlinea, šeik Ahmet Maktoum, što znači da će ovo biti sjajna prilika da se s njim razgovara o potencijalnoj saradnji.

Bosna Airlines trebala zaživjeti još prije 14 godina – hrvatski partner nije im isporučio uredno plaćeni avion

Prije tačno 14 godina sarajevska kompanija Bosna Airlines je s North Adria Aviation iz Vrsara u Hrvatskoj dogovorila kupoprodaju dvomotornog putničko-transportnog aviona Turbolet L-410 UVP NAA, proizvedenog 1985. godine.

Digli su kredit i po slovu ugovora uplatili dogovorenu cijenu od 1.250.000 kuna, novac je uredno legao na račun hrvatskog prodavaoca koncem maja 2003. godine, ali avion do dana današnjeg nije isporučen kupcu – piše Slobodna Dalmacija u tekstu objavljenom ranije ove godine.

A bilo je dogovoreno da će North Adria Aviation (NAA), prije nego što avion isporuče, srediti potrebnu dokumentaciju, kao i obaviti servis. Međutim, posao je ubrzo počeo štekati.

Zatezne kamate

– Avion je sa statusnim listama i export certifikatom – kaže dr. Muamer Kalić, direktor Bosna Airlinesa – trebao preletjeti u Aerodrom Tuzla najkasnije trideset dana nakon uplate kupoprodajne cijene.

Dani su prolazili, nastaje agonija s prepiskom između naših kompanija, uvjeravaju nas da se avion servisira od njihovih partnera-servisera iz Češke, i tako mjesecima, ali nama nikako da ono što smo platili bude i isporučeno. Nakon nekih pola godine, kada smo vidjeli da drugačije ne ide, odlučili smo pravdu potražiti na Trgovačkom sudu u Rijeci, gdje je kompanija NAA registrovana.

Isti taj sud u junu 2004. godine donosi i prvu presudu po kojoj se ima raskinuti kupoprodajni ugovor, a NAA je dužna vratiti partneru iz glavnoga grada Bosne i Hercegovine uplaćenih 1,25 milijuna kuna uvećanih za zakonske zatezne kamate i još nadoknaditi izgubljenu dobit unatrag godinu dana od po 90 hiljada kuna mjesečno.

– Imali smo s DHL-om već dogovoren posao za prijevoz pošte iz Ancone u Sarajevo. Osim toga, u to vrijeme održavali smo putničku liniju između Mostara i Zagreba, koju smo vozili unajmljenim avionom i računali smo ga zamijeniti našim, kupljenim u Vrsaru – pojašnjava Kalić, koji radi kao šef Katedre za menadžment na sarajevskom Ekonomskom fakultetu.

Zanimljiv je detalj da se druga strana, NAA koju je zastupao direktor Rajko Tomašić, nije uopće žalila na spomenutu sudsku presudu.

– Tada je postalo očigledno da oni imaju samo jednu namjeru, jedan cilj – prevariti nas – vrti Kalić film unazad.

U tom svom zaključku potvrdu nalazi i u događajima koji su uslijedili, počev od pljenidbe.

– Budući da smo kreditna sredstva koristili uz podršku tadašnjeg HELIOSA, a danas Wiener osiguranja, odlučili smo cesijom prenijeti ovlasti tako da oni u naše ime vode pljenidbu. Cilj nam je bio spriječiti već očigledne Tomašićeve opstrukcije, a računali smo da domaća kompanija iz Hrvatske može lakše odraditi pljenidbu.

Dvije godine nakon presude nadležni organ konačno dolazi u Aerodrom Vrsar i započinje pljenidbu na tri mala aviona NAA. I tek tada oni ulažu žalbu i počinje dobro pripremljena igra na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, koji poništava presudu i naravno pljenidbu.

Predmet se 2012. godine ponovno vraća na prvostepeni sud u Rijeci s uputstvom da se u hitnom roku isprave propusti. Ta hitnost je trajala do 6. juna 2014., kada Trgovački sud u Rijeci ponovo donosi presudu u našu korist i nalaže da nam se vrati kompletna uplata sa zateznim kamatama, ali ključnu stavku o izgubljenoj zaradi, koja je već prvobitno bila dosuđena na 90 hiljada kuna mjesečno, sud poništava.

Isti mjesec uložili smo žalbu Visokom trgovačkom sudu, gdje se ona još uvijek razmatra, evo ubrzo će se navršiti treća godina – ogorčen je direktor Bosna Airlinesa.

Svaku komunikaciju s Tomašićem izgubili su godinu dana poslije. Prestao im se javljati na telefon, u međuvremenu je NAA završila u likvidaciji i brisana je kao kompanija iz registra.

Obratili se i EU
– Kao da su u zemlju propali. Ni traga ni glasa. Najgore je to što ne znamo niti gdje je naš uredno plaćeni avion – veli Kalić.
Bosna Airlines ne odustaje od pravne bitke, a obratili su se i Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća.

– Nakon 13 godina sporenja, u trenutku kada smo mi imali presudu da nam se vrati novac i plate kamate, iz nama nepoznatih razloga donesena je odluka da se kompanija likvidira i izbriše.

To je poanta cijelog slučaja i način funkcioniranja sistema jedne članice EU-a. Najmanje što se mora učiniti jest da nam se omogući da specijalnim vozilom prebacimo avion u Sarajevo. On je naš i to valjda niko ne spori. Za sve ostalo mi smo, unatoč svemu što smo doživjeli, spremni razgovarati s Tomašićem – poručuje Muamer Kalić iz Sarajeva.

Sve spremno za SBF

Inače, za učesnike 8. međunarodnog Sarajevo Business Foruma večeras je priređen prijem u gradskoj vijećnici. Domaćini su bili gradonačelnik Abdulah Skaka i direktor Bosna Bank Internationala (BBI) Amer Bukvić.

Nadamo se da će Bosna Airlines uskoro pronaći poželjne partnere i da će ubrzo bosanskim nebom poletjeti avioni bosanske avio-kompanije.

 

 

(MiruhBosne)

Previous Grad Goražde: Heroj u ratu, heroj u miru
Next Prije četvrt vijeka ozvaničen prijem Bosne i Hercegovine u UN: Historijski moment!

You might also like

NAŠI DANI

Udruženje učitelja KS: Nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koleginice Pelidija

Cijenjene koleginice i kolege!Tragom informacija koja je dostupna u svim medijima, a koja se odnosi na postojanje indicija o neprofesionalnom ponašanju koleginice Pelidija Dijane, ovim putem obavještavamo članove Udruženje učitelja

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica ubistva šestorice Srebreničana; kukavičke pucnje u leđa zarobljenih zločinci dokumentovali video snimcima

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice “Škorpioni”, prije 25 godina, pucnjima u leđa ubili

NAŠI DANI

Banja Luka: Visoki predstavnik u posjeti ključnim državnim institucijama

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio tri ključne državne institucije smještene u Banjoj Luci – Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Upravu za indirektno oporezivanje