Hoće li institucije BiH prekinuti saradnju s kompanijama s crne liste!

Hoće li institucije BiH prekinuti saradnju s kompanijama s crne liste!

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD, prije dva dana je sankcionisala sedam kompanija i dva pojedinca, pod optužbom da su dio mreže koja osigurava “značajne izvore prihoda” za Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, i njegovu porodicu.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, sankcionisane kompanije su u posljednjih 10 godina sklopile više od 1.800 ugovora sa institucijama na svim nivoima vlasti. Samo je “Prointer ITSS” putem javnih nabavki sklopio više od 1.100 ugovora s državnim, entitetskim i lokalnim institucijama u zadnjih devet godina.

U skladu sa pravilima, banke bi ovim kompanijama u oba entiteta trebale ugasiti bankovne račune, u suprotnom bi se banke mogle suočiti sa ozbiljnim posljedicama.

No, pitanje je šta će uraditi institucije BiH sa kojima ove kompanije imaju ugovore.

Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija BiH, za Vijesti.ba kaže da je njegovo mišljenje da se sa tim kompanijama treba prekinuti svaka saradnja.

“Jer te kompanije uskoro neće moći poslovati uopšte, jer neće imati mogućnost poslovanja preko računa. Ako kompanije budu tretirane kao i pojedinci biće im ugašeni svi računi u bankama i neće moći uopšte poslovati, a što u praksi znači da neće moći naplatiti svoj rad i ako ga odrade. Logično se nameće da se prekida saradnja i ide novi tender”, kaže Hasanović za Vijesti.ba.

Podsjetimo, ministar komunikacija i transporta Edin Forto, tražio je izjašnjenje od konzorcija koji bi trebalo da provede digitalizaciju RTV signala u BiH. Nosilac projekta je sankcionisana firma “Sirius” iz Banjaluke.

SAD uvele sankcije mreži kompanija i osoba povezanih s Dodikom i njegovom porodicom

Previous Smajić: Građani koji vole svoju zemlju dostojanstveno odolijevaju napadima na suverenitet i integritet države, ali ih boli što im dostojanstvo gaze oni koji ih trebaju štititi 
Next Slovenci razočarani remijem protiv Srbije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Od jakih vjetrova građane Sarajeva štite šume i planine

Profesor geografije Vedran Zubić bio je gost na sarajevskoj kantonalnoj tv. a sa njim su govorili o klimatskim promjenama koje su nas zadesile u posljednjim danima. Na pitanje koliko su

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica odbrane naselja heroja – Sokolja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u naselju heroja – Sokolju obilježena 30. godišnjica odbrane od agresora, javlja Anadolija. Delegacije, članovi porodica poginulih, preživjeli saborci i građani okupili su

NAŠI DANI

Isključive nadležnosti države Bosne i Hercegovine: Ustavni sud osporio dva zakona u Rs

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. i 7. februara 2020. godine održao redovnu, 117. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao apelacije i zahtjeve za ocjenu ustavnosti. Od odluka usvojenih