Hoteli u Bosni za novogodišnju noć popunjeni 100 posto

Hoteli u Bosni za novogodišnju noć popunjeni 100 posto

Brojni hoteli u Bosni i Hercegovini za novogodišnju noć imaju bogate ponude – od smještaja, muzike do bogatih gastronomskih delicija.

Hoteli koje je kontaktirala Bloomberg Adria naveli su kako je njihov smještajni kapacitet potpuno popunjen te su cijene u odnosu na pretpandemijski period neznatno više.

Čak 60 posto gostiju dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Cijene u odnosu na pretpandemijski period neznatno su više.

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde. Na dočeku 2023. godine u Sarajevu nastupit će bend “Dubioza kolektiv”.

“Na naše veliko zadovoljstvo i radost, kontaktirajući naše hotelijere, imamo informaciju da su smještajni kapaciteti popunjeni između 95 i 100 posto. I oni hoteli koji nisu u potpunosti popunjeni, hotelijeri imaju očekivanja da će biti popunjeni do kraja mjeseca. Turisti su u posljednje vrijeme razvili neke nove navike, da neke rezervacije rade u posljednjem trenutku. Očekujemo da će ove godine hotelski kapaciteti biti popunjeni 100 posto, što u suštini i čini naš najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj”, istakla je protekle sedmice Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo ima više od 100 hotela i oni čine najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj.

“Na njih otpada oko 10.700 soba. Na ukupne smještajne kapacitete, koji uključuju i motele, hostele otpada više od 16.500 kreveta. Očekujemo da će svi biti popunjeni s obzirom da imamo dobre najave. Prema dosadašnjim rezervacijama, radi se uglavnom o gostima iz regije, prvenstveno Hrvatska, Crna Gora, Srbija, ali tu su i gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, kazala je Kušundžija za AA.

Gosti uglavnom, prema dosadašnjim rezervacijama, ostaju do tri dana.

“Tu je i dijaspora koja dolazi u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika”, pojasnila je Kušundžija navodeći da se očekuju desetine hiljada gostiju.

Previous Bosanska Krupa: Svečana akademija povodom 152. godišnjice rođenja reisa Džemaludina ef. Čauševića
Next Dan kada je legendarni Pele pohodio Sarajevo

You might also like

TURIZAM

Jablaničkim jezerom plovi brod simboličnog naziva “Šeherzada“

Pandemija koronavirusa koja je u svijetu prisutna već nekoliko mjeseci dovela je do značajnih promjena u životima ljudi širom svijeta. Ograničena su kretanja, a savjetuje se i izbjegavanje druženja. Posljedice

TURIZAM

ZA 11 MJESECI VIŠE OD 1,22 MILIONA TURISTA

  U periodu januar – novembar 2017. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.224.477 posjeta, što je više za 13,7 posto i 2.523.545 noćenja, što je više za

TURIZAM

Tanović: Cijela Bosna i Hercegovina je turistički biser

Adis Tanović (36) jedan je od najvećih promotora turističkih potencijala Bosne i Hercegovine. Sa osam knjiga, koje govore o prirodnim i kulturološkim ljepotama naše zemlje, do sada je privukao na