Hurtić na obilježavanju 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima: Han Ploča kod Kiseljaka

Hurtić na obilježavanju 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima: Han Ploča kod Kiseljaka

U Šehidskoj džamiji u Han Ploči, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići.

Obilježavanju je prisustovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika udruženja, vlasti i Islamske zajednice.

Proučena je i hatma-dova pred duše 92 šehida iz ovog džemata čija su imena uklesana na spomen-ploči u haremu džamije, gdje su danas brojne delegacije u znak sjećanja na žrtve položile cvijeće.

Prije komemorativnog skupa u Tulici je proučen i Jasin i dova pred duše šehida koji su prije 31 godina strijeljani na putu ispred mesdžida.

Ministar Hurtić u svom obraćanju prisutnima je rekao: ” Zločini širom BiH bili su skoro identični i sa istim ciljem. Nakon svega, i posljedice zločina su iste, od Podrinja do Krajine, i od Posavine do Hercegovine. Svjedočim tome vrlo često kada prisustvujem obilježavanju ovih tužnih godišnjica. Kosti ubijenih još uvijek tražimo, zločinci su na slobodi ili su pobjegli u susjedne zemlje, zločini se negiraju i relativiziraju, ubice djece i nedužnih civila postaju heroji… Ovo je, nažalost, naša stvarnost i teret, koji ćemo zauvijek nositi. Nosit ćemo ga s tugom i bolom, ali i s velikim ponosom, jer znamo da je naš obraz čist. Zato mi ovom zemljom i svijetom hodamo uspravno i dostojanstveno. ”

Dodao je Hurtić da onaj ko je ubio djevojčicu od 13 godina, dječake od 15, 16 i 17 godina, te dobre nene i djedove ove zemlje, za nas nije heroj, on je za nas ološ i kukavica. To je usađeno u naš identitet od strane naših roditelja, nena i djedova i naših predaka, a tome nas čvrsto uči kur’anski tekst, i vama svima dobro poznati ajet koji kaže: Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao.

Poslije komemorativnog skupa klanjana je dženaza namaz identificiranom šehidu Edhemu Jusiću, civilu, i nedužnom čovjeku, koji je ubijen u 68. godini života.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić je danas prije obilježavanja 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima: Han Ploča kod Kiseljaka, imao niz aktivnosti na podučju općina Kreševo i Kiseljak.

Sastao se sa načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem – Ramljakom i načelnikom općine Kreševo, Renatom Pejakom. Razgovarali su o egzistencijalnim pitanjima. Ministar je izrazio spremnost podržati buduće projekte iz ovih općina , a posebno omogućiti realizaciju projekata s ciljem poboljšanja uslova života i rada svih građana.

Hurtić je posjetio i Šehidsko obilježje u Grahovici – Džemat Han Ploča (Kiseljak) razgovarao i sa predstavnikom Udruženja porodica poginulih i nestalih ”Džemat Han Ploča 93” Mersadom Duharkićem. Pripadnici HVO-a 1993. godine, ubili su 78 osoba, od kojih se za 36 još traga.

Posjetio je i porodicu Kaseme Jusić, majke kojoj su 1993. godine pripadnici HVO-a ubili muža, kćerku (najmlađa žrtva 13. godina, prije toga silovana) i svekrvu (nepokretna osoba). Posjetio je centar džemata Kreševo, a potom i romsko naselje Hrastovi.

Previous Premijerno prikazan film “Tigar sa Žuči”, priča o liku i djelu “zlatnog ljiljana” Safeta Isovića
Next Njemačka velikom pobjedom nad Škotskom otvorila EURO 2024

You might also like

NAŠI DANI

Federalni parlament izglasao: Novi Travnik postao grad prije Travnika

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Boosne i Hercegovine sinoć je usvojio Prijedlog zakona o Gradu Novi Travnik i kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. Poslanici

NAŠI DANI

Drugovi iz SDP-a, ako ste prodali Srebrenicu, hoćete li i državu?

Socijaldemokratska partija (SDP) je jedina partija sa sjedištem u Sarajevu koja nije podržala kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Općine Srebrenica, podsjeća Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo. – Predsjednik Općinskog odbora

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica osnivanja Patriotske lige Bosanske Krajine

  Savez udruženja boraca ‘Patriotske lige’ Unsko-sanskog kantona danas je prigodno obilježio 28. godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine. Tom prilikom okupili su se predstavnici vlasti, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, preživjeli pripadnici