Husagić: Neke evropske zemlje podržavaju one snage u Bosni i Hercegovini koje rade protiv evropskih vrijednosti

Husagić: Neke evropske zemlje podržavaju one snage u Bosni i Hercegovini koje rade protiv evropskih vrijednosti

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta „Snaga domovine“, nakon razgovora sa parlamentarcima Evropske unije o krizi u našoj zemlji, ekskluzivno je govorio za Hayat TV.

Husagić je s potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem održao brojne sastanke sa zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Razgovori su bili veoma korisni. Poznaju trenutnu situaciju, ali je bilo potrebno da im objasnimo sve stvari. Bitno je u budućnosti da se sastajemo i sa onima koji se ne interesuju za političku situaciju u Bosni i Hercegovini – kazao je Husagić.

Istakao je da su ih parlamentarci pitali i koja su rješenja za Izborni zakon.

Naši odgovori su bili da se ne treba mijenjati na brzinu kada smo već tolike godine mogli glasati na ovakvom Izbornom zakonu. Poslije izbora, kada budemo imali novi saziv parlamenta i nove partije, da se sjede i razgovara, možda i o izmjeni Ustava u dijelu koji diskriminira – pojasnio je Husagić.

Napomenuo je da EU nema zajedničku vanjsku politiku u mnogim stvarima te da pokušavaju da nađu zajednička rješenja.

U EU, pogotovo kada je u pitanju BiH, imamo različita stajališta koja nemaju argumentaciju niti u jednom zakonu, ni evropskim vrijednostima koja oni promiču. Neke evropske zemlje podržavaju one snage u Bosni i Hercegovini koje rade protiv evropskih vrijednosti. To ne mogu da shvatim. Zato moramo razgovarati i sa onima koji imaju druge pozicije da bismo uspjeli da im promijenimo mišljenje – dodao je Husagić.

Iz entiteta RS je mnogo uloženo u lobiranje. Husagić kaže da imamo diplomate koji rade protiv Bosne i Hercegovine.

I funkcija ministrice nema toliku moć jer imate opstrukciju u diplomatsko-konzularnoj mreži. Moramo uraditi neke stvari uporedo s Ministarstvom, oni u svom kapacitetu koliko mogu – naveo je Husagić.   

Ustav je da se mijenja, diskriminatorske odredbe se moraju promijeniti, svaki čovjek morati imati ista prava na svakom pedlju države, smatra on.

Mišljenja je da se prave ustupci određenih snaga iz EU lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću kada je riječ o pregovorima s međunarodnim zvaničnicima.  

Rekao sam holandskim poslanicima, koji mogu uticati na Eichhorst, pitam se kako gospoda tamo propagira integracije u društvu, a dođu u drugu državu i propagiraju dezintegraciju – naveo je Husagić.

Kazao je da je na nama sada da radimo.

Kad smo ušli u Evropski parlament javljali su nam se parlamentarci za sastanak. Dopustili smo previše da retrogradne snage koje žele da nas vrate u srednji vijek, da one indoktriniraju te ljude. Sazvat ćemo jedan skup da vidimo ko šta može. Siguran sam da ćemo uspjeti – kazao je Husagić.

Zastupnici Britanskog parlamenta zatražili su Dejton 2 i slanje britanskih vojnika u BiH. Husagić smatra da se za to trebaju usaglasiti i druge države.

To bi bio dobar signal da bi ljudi shvatili da rata neće biti. Što se tiče Dejtona 2, ja sam za, ako ćemo na evropskim vrijednostima praviti novi ustav. Ako će doći da prave kompromise nema potrebe to raditi – kazao je Husagić.

Sastanci ministrice vanjskih poslova s kolegama iz UK i Holandije

Previous Pećanin: Traži se katastrofalna kapitulacija od Izetbegovića i opozicije iz FBiH
Next Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

You might also like

RIJEČ

U iščekivanju presude Ratku Mladiću (VIDEO)

  Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, profesionalno se uz Srebrenicu veže najmanje posljednja tri desetljeća. Iako u penziji, i dalje je izuzetno aktivan i kao novinar, ali i kao dokumentarista koji vrijedno

RIJEČ

Pristranost njemačke politike u Bosni kroz medijske izvještaje DW-a

Politika zapadnoevropskih zemalja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima uglavnom je na istoj liniji od proglašenja bosanske nezavisnosti 1992., odnosno početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od embarga na oružje,

NAŠI DANI

Reakcija na izjave fra Andrije Nikića

Povodom reagovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o