Huseinspahić, profesor Ustavnog prava poručio Šmitu: NAMETNUO SI VLADU, ONDA RIJEŠI I SOCIJALNA PITANJA!

Huseinspahić, profesor Ustavnog prava poručio Šmitu: NAMETNUO SI VLADU, ONDA RIJEŠI I SOCIJALNA PITANJA!

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će se raspravljati o Izvještaju Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini trebala bi biti održana 10. maja.

Vijeću sigurnosti trebali bi se obratiti i Schmidt i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Izvještaj koji je stigao do javnosti zapravo je ono što se od Schmidta i moglo očekivati. Kritikuje Dodika i politiku zastrašivanja naroda secesijom, a onda u izvještaju i kritike za reisul-ulemu Huseina efendiju Kavazovića čiju retoriku naziva retorikom podjela.

Naravno, prema onome u što javnost ima uvod, tamo nema kritika niti se problematizira HDZ i Dragan Čović. Na ono što je iscurilo u javnost već su glasne reakcije.

Ajdin Huseinspahić, profesor Ustavnog prava komentarisao je za Hayat.ba Schmidtov izvještaj, te odnos Evrope prema Bosni i Hercegovini.

On je na početku podsjetio kako se Bosnu i Hercegovinu kroz historiju prate najmanje dva procesa.

Prvi je unutrašnja razaranja kroz djelovanje satelitskih subjekata koji djeluju u interesu susjednih zemalja što je posljedice pokazalo, ne samo devedesetih, nego i tokom čitavog 20. vijeka. Drugi proces je izjednačavanje strana, letargični odnos, mrzovoljna reakcija međunarodne zajednice… Da smo devedesetih bili u poziciji koju danas ima Ukrajina, bili bi po mjeri evropskih i demokratskih zemamlja – smatra Huseinspahić.

Tvrdi kako Visoki predstavnik u posljednje vrijeme radi na radikalizaciji Bošnjaka, destruirajući njihovu političku volju čime ih želi isprovocirati.

U tome nisu uspjeli ni oni prije njega. Naravno, u tome mu pomažu nelegitimni bošnjački predstavnici tako što mu otvaraju prostor za njegov dalji pohod kako bi legitimirali svoju političku poziciju. Nakon što je obezglavio poltičku volju Bošnjaka, sada ide na obezglavljivanje vjerskog identiteta. Neće ni u tome uspjeti ukoliko među Bošnjacima ne nađe snishodljive koji će pristati na njegovu igru i pomoći mu u razaranju Islamske zajednice. Bošnjaci i Islamska zajednica su najtolerantniji faktor u našoj domovini imajući u vidu to da nikada nismo stajali iza planskog, radikaliziranog i fašističkog projekta. Za njih smo ovdje još uvijek zaraćene strane, a ne agresor i onaj koji se branio. Schmidt remeti odnose u BiH i želim vjerovati da iza njega ne stoje velike države koje mu daju podršku, nego želim vjerovati da je ovo rezultat lobija – pojasnio je.

Naveo je kako iza Izvještaja u kojem kritikuje reisa Kavazovića stoje hrvatski politički faktori koji su otvoreno priznali da su lobirali za odluke Visokog predstavnika.

Svojim odnosom destruiraju političku poziciju Hrvata, a kada je unište, onda izlobiraju neku odluku kojom za naredne vijekove osiguraju političku moć, ne Hrvata, nego HDZ-a. Neka nam više ne govore o nekom napretku, dogovoru, vidimo da Visoki predstavnik može izmijeniti Ustav. Ima čarobni štapić i može se igrati politike u državi. Neka riješi sve probleme, pa i one socijalne. Nema potrebe da mi išta odlučujemo. Na kraju ćemo vidjeti da je zlonamjeran ukoliko vidi probleme u politici, počevši od korupcije i kriminala, a ne želi svojim odlukama to riješiti. Kad je nametnuo vladu, neka nametne set zakona kojim će nas približiti Evropi. Ako to ne uradi, onda je jasno da Bosnu i Hercegovinu tretiraju kao političko ostrvo.

Apel Bošnjacima je da se ujedine i da ovo shvate na vrijeme – zaključio je Huseinspahić za Hayat.ba.

Previous SAD ĆE ČETVRTA PLATA Sto dana Dodikovih muslimana, ili o tome kako smo se vratili u 1970.
Next Komšić i Bećirović državnički i ustavno - nasuprot Konakovićevih ispunjenja želja Dodiku i Čoviću

You might also like

RIJEČ

Banja Luka više liči na sjeverni dio Kosovske Mitrovice ili kakvog proruskog uzurpiranog teritorija Ukrajine, negoli na bilo šta kulturno i evropsko

Jesam li to dobro čuo da se Banjaluku hoće kandidovati za evropsku kulturnu prijestonicu? Izgleda da jesam. Kako mediji vele, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je u Novom Sadu sa

RIJEČ

Ministar Konaković dovoljno je puta pokazao da nije gadljiv na kriminalce u svojoj blizini

Piše: SENAD AVDIĆ Prije više od deset godina, ljeto je bilo, u krcatoj sarajevskoj ulici Ferhadija me presreo Amir Pašić Faćo, opskurni gangster iz sarajevskog podzemlja, “inventar” sudskih klupa i starosjedilac

RIJEČ

KOMŠIĆ ZA “SB”: ‘svi zajedno da više promišljamo i djelujemo u skladu sa onim što su naši nacionalni – državni interesi’

Generalna agenda, odnosno politika popuštanja Dodiku i Čoviću koju zagovaraju domaća Trojka (SDP, NiP, NS) i strana Trojka (Schmidt, Murphy i Sattler) već sada se pokazala promašenom, gotovo katastrofalnom, poručio