I danas je “živa“ hadžijska sofa sa koje se iz Mostara polazilo na hadždž

I danas je “živa“ hadžijska sofa sa koje se iz Mostara polazilo na hadždž

Sveta misija – obred hadža u davna vremena u Mostaru je započinjala i završavala na hadžijskoj sofi u naselju Tekija, koja postoji i danas, ali odavno ne služi svrsi.

Smještena u dvorištu dvospratnice, zaklonjena iza ogromnih zidova zgrada koje su u međuvremenu izgrađene u ovom dijelu Mostara, sofa stare Mostarce podsjeća na davna vremena.

Pored sofe nalazi se radionica Fadila Pandura. Davno još došao je na ideju o obnovi ovog važnog, a istovremeno zaboravljenog mjesta, podsjećajući da u Bosni i Hercegovini, prema saznanjima, danas ne postoji slična sofa, osim nevesinjske, koja je znatno manja od ove.

“Sedamdesetih godina prošlog vijeka ovdje je došla žena koja je obavila namaz. Kasnije je moja majka iz dijaloga s njom doznala da je riječ o mjestu koje je u prošlosti bilo hadžijska sofa sa koje se polazilo na hadž“, kaže Panduru razgovoru za Anadolu Agency.

Sofa je inače bila iza metar visokog zida, a njezina površina bila je 144 kvadratna metra (dužina i širina po 12 metara).

“Danas su tu ustvari ostaci sofe. Mi smo davno došli na ideju da je obnovimo, međutim u institucijama nismo naišli na dobar prijem i na ljude koji bi imali volju da vratimo sofu“, dodao je.

Ovo mjesto opisao je i Ibrahim Kajan, koji je u svojim zapisima naveo kako je Hasan Nametak tvrdio da je samo Mostar imao kolektivni ispraćaj hadžija u Meku sa posebnog mjesta, a na istom ih se kasnije i dočekivalo. Misija je, prema predanjima, završavala obavljanjem namaza na ovom mjestu.

Na ovom mjestu se, inače, klanjao namaz, nakon čega se sjedalo na konje i kretalo ka Mekki.

Previous Vjernici klanjali bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji
Next Bosanski malinari trljaju ruke! ‘Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj’

You might also like

TURIZAM

Bosanski kraljevski grad: Bobovac interesantan turistima iz cijelog svijeta (FOTO)

  Kraljevski grad Bobovac privlači sve veći broj turista, broj registriranih u sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra prelazi 10.000, a posjećuju ga gosti iz cijele Bosne

BAŠTINA

Bosanske gradine (VIDEO)

  Video koji prikazuje značajno historijsko naslijeđe i ljepote naše domovine. Pogledajmo tvrđave Bosne i Hercegovine u produkciji Helifilma:

BAŠTINA

Diže se Arnaudija, posljednja neobnovljena banjalučka džamija

Danas se postavlja kamen temeljac umanjene i ‘mlađe sestre’ grandiozne Ferhadije; obje su džamije uništene istog dana. Iako nisu bile na borbenim linijama, sve banjalučke džamije uništene su tokom posljednjeg rata u