I optužnica za zločine u Ključu protiv nedostupnih osoba

I optužnica za zločine u Ključu protiv nedostupnih osoba

Četiri osobe protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za strijeljanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine, imaju srbijansko državljanstvo i nalaze se na području ove zemlje, potvrđeno je iz Državnog suda.

Sredinom novembra 2020. godine Tužilaštvo BiH je optužilo Iliju Krčmara, Boška Unčanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka (rođenog 1967.) i Nikolu Ćuka (rođenog 1966.), te Marinka Miljevića i Dragana Despota za zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo ih je optužilo da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava u mjestu Velagići kod Ključa početkom juna 1992. godine.

Optužnica je potvrđena 2. decembra, a ranije su iz Tužilaštva BiH naveli da Despot ima dvojno državljanstvo – BiH i Srbije, Unčanin i Miljević bosanskohercegovačko, dok su ostala petorica državljani Srbije.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iz Državnog suda potvrđeno da se optuženi Krčmar, Račić, Nikola Ćuk (1967.) i Nikola Ćuk (1966.) trenutno nalaze u Republici Srbiji, a optuženi Dragan Despot u BiH.

BIRN BiH je ranije pisao o praksi optuživanja osoba koje su nedostupne bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Sutkinja Joanna Korner je u svom posljednjem izvještaju u septembru 2020. godine ukazala da Tužilaštvo BiH podiže optužnice protiv lica za koje se zna da nisu dostupna pravosudnim organima u državi, odnosno protiv osoba koje se već nalaze na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora za ratni zločin.

“Zbog niza prepreka uspješnom krivičnom gonjenju navodnog počinitelja koji nije dostupan organima krivičnog gonjenja BiH – a posebno oni koji se nalaze u državi s kojom ne postoji sporazum o izručenju – moguća korist od podizanja optužnice protiv takvog počinitelja u principu ne opravdava ni utrošak vremena ni utrošak resursa”, navodi se u Izvještaju sutkinje Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH”.

BIRN BiH je u julu prošle godine pisao da se u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi 17 predmeta sa ukupno 67 osoba osumnjičenih za genocid i ratne zločine počinjene na području Srebrenice tokom i nakon jula 1995. godine, od kojih se devet nalazi u Srbiji.

Regionalna saradnja između tužilaštava u predmetima ratnih zločina je problem koji traje više od dvije decenije i predstavlja veliku prepreku za procesuiranje ratnih zločina. Saradnja postoji formalno i teorijski, ali u praksi tužioci vrlo malo sarađuju, o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina je uvedena nova mjera podnošenja izvještaja Nadzornom tijelu u vezi sa stanjem u oblasti regionalne saradnje od strane svih institucija nadležnih za ovu oblast, te održavanje sastanaka između tužilaštava u BiH kako bi se sagledalo stanje u oblasti saradnje i koordinisale aktivnosti.

Previous Abdulah-paša Deftedarija: Pravedni i ponosni bosanski namjesnik
Next Aličković o snimku “snajper“: Nadam se da će to pokrenuti pitanje procesuiranja snajperista odgovornih za mnoge žrtve

You might also like

NAŠI DANI

Automatic Servis d.o.o. Visoko sa 3.500 prodajnih mjesta osvaja domaće tržište

Vodeća bosanskohercegovačka kompanija u sektoru distribucije automata za tople i hladne napitke i snack proizvode, Automatic Servis d.o.o. Visoko, ostvarila je u prvih devet mjeseci 2019. prihod od 9,8 miliona

NAŠI DANI

SAD čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana

Sjedinjene Američke Države čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv COVID-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo,

NAŠI DANI

Mijatović: Država BiH je iznad svih nas

Danas je u Banjaluci boravio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a ulicama grada prošetao je sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. – Danas sam u Banja Luci kao potpredsjednik SDP BiH ugostio