I ove godine stipendije za više od dvije hiljade učenika u Burkini Faso

I ove godine stipendije za više od dvije hiljade učenika u Burkini Faso

MFS-EMMAUS već šestu godinu u kontinuitetu šalje stipendije i pomoć djeci Burkine Faso u Africi, zemlji koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu.

-Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili nama kao Udruženju sa ciljem pružanja pomoći u ostvarivanju osnovnog obrazovanja djece u Africi, MFS-EMMAUS je za školsku 2019/2020. godinu prikupio sredstva za finansiranje 2050 učenika u selima Goghin, Gasma, Tangseghin, Guesna i Napalgue u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso, što je ukupno 6717 stipendirane djece od 2014.godine.

Pored obezbijeđenih stipendija za Burkinu Faso do sada smo poslali i 4 kontejnera humanitarne pomoći. Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 konvertibilnih maraka ili 15 eura za jednu školsku godinu. Iznos zaista nije veliki i svjedoci smo dosadašnjeg pozitivnog odziva građana BiH kada je riječ o akcijama za stipendiranje ove djece. Mi vjerujemo da će i naredne školske godine veliki broj njih imati mogućnost da nastavi školovanje zahvaljujući upravo vama.

Burkina Faso ima šestu najveću stopu fertiliteta na svijetu, 5,93 djece na jednu ženu.

Prema izvještaju State Departmenta iz 2009. ropstvo je i dalje zastupljeno u Burkini Faso, a meta su često djeca. Iako loša finansijska situacija afričkih škola prividno ne inicira napredak u obrazovanju ove populacije, one uistinu prave prekretnicu na dosadašnji jako slab odziv mališana za školovanje, sa velikom željom za učenjem i obrazovanjem.

Da li zbog neimaštine ili konzervativnog odgoja proteklih generacija, školstvo je svake nove godine sve siromašnije po broju đaka.

Testirajmo svoju humanost i stvorimo ponovno osjećaj da smo nekome pomogli da završi školovanje sa skromnim izdvajanjem sredstava. Svi oni koji uplate stipendije dobit će povratno pismo zahvale i fotografiju od djeteta kojeg stipendira.

Pismo zahvale jednog od učenika koje smo izdvojili:„Hvala ti dobri čovječe, ti koji nikada nisi upoznao mene, ti koji nisi vidio da moja porodica živi u maloj kućici na kraju sela i koji ne znaš da tamo neko dijete svaku noć u krevet ide da spava gladno. Hvala što si poslao novac za moje školovanje i evo molim se za tebe Bogu iako te neću upoznati, obećajem da ću slijediti tvoju praksu. Kada narastem kao ti, biti ćeš mi uzor pa ću i ja školovati nekoga. Koliko god daleko bio, znaj da tvoja dobrota putuje i nema granica pa si nekoga učinio sretnim. Hvala ti dobri čovječe!„ –Kassoum CE1 Guesna, Burkina Faso.

Važno je napomenuti da pored godišnje stipendije, dijete ostvaruje pravo i na školsku užinu tokom trajanja nastave i sve to za 30 KM.

Zvuči nevjerovatno ali zaista istinito.

Broj računa za donaciju:Svrha uplate: stipendija za Burkinu FasoUni Credit Banka3389002209384239IBAN: BA39 3383002250449586SWIFT CODE: UNCRBA 22Novac možete uplatiti putem PayPal-a direktno na adresu: donate@mfs-emmaus.ba ili paypal@mfs-emmaus.ba

Poticanjem školovanja djece mijenjamo njihov život na bolje, pružamo im instrumente za borbu sa siromaštvom i povjerenje u plemenite ljude. Dragi naši, mi i dalje nastavljamo sa ovim projektom tako da svi oni koji žele i dalje mogu učestvovati u stipendiranju djece.

Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefon Udruženja 035 726 690

DOBRO SE BOLJIM VRAĆA – navode iz ove organizacije.

Previous Bajević odabrao igrače za oktobarske utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine
Next Proizvedeno u Bosni: Nova CNC mašina ima milion dijelova i vrijedi dva miliona maraka

You might also like

NAŠI DANI

Ništa više nije isto u Njemačkoj, kafići naplaćuju čak i vodu iz slavine

Inflacija u Njemačkoj je na visokom nivou. To diže cijene. Kućanstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života. Diskonti i supermarketi sada u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica masakra na Markalama: Poginulo 67 sugrađana, a ranjena 142

Povodom 5. februara, Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, i 22. godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale u petak će biti održana

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Služba državne bezbjednosti Srbije učestvovala u zločinima u Bosni i Hercegovini

  U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, vojni vještak Reynaud Theunens izjavio je da su jedinice Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije učestvovale u nasilnom preuzimanju opština