Ibišević i Lulić u 2017. zaključili reprezentativnu karijeru

Ibišević i Lulić u 2017. zaključili reprezentativnu karijeru

 

Kada se bliži kraj jedne godine sumiraju se rezultati i podvlači crta. Naglašavaju se najvažniji događaji koji su je obilježili.

Bh. nogometni tim nije uspio izboriti plasman na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji, a kao posljedica toga Mehmedu Baždareviću nije produžen ugovor.

Ibišević: Čovjek neke stvari jednostavno osjeti

U novembru se od reprezentacije oprostio kapiten berlinske Herthe Vedad Ibišević, a nekoliko dana prije isteka 2017. godine ”zbogom” državnom timu rekao je i kapiten rimskog Lazija – Senad Lulić. Vedad Ibišević (32) je u proteklih deset godina upisao je 82 nastupa, a postigao je 28 pogodaka za državni tim. Od toga su neki bili krucijalni. Vedad se tokom ovog desetljeća,u kojem je nastupao za nacionalni tim, pokazao kao veliki borac, uvijek se vraćao kao pobjednik i nikada nije klonuo duhom. Za reprezentaciju je davao više od maksimuma. Stoga je bio omiljen kod navijača bh. nacionalnog tima.

”Čovjek neke stvari jednostavno osjeti. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene svo ovo vrijeme. Saigračima, trenerima, vama novinarima. Želim poželiti reprezentaciji sve najbolje u budućnosti. Logično, ostajem jedan od najvećih navijača državnog tima. Gol u Kaunasu mi je definitivno najdraži pogodak u karijeri. Značio je odlazak na Mundijal, obradovao je naciju, sve nas je učinio sretinima. Bez dvojbe, ima posebno mjesto kod mene i svih nas. Rekordima se nisam zamarao, to nikada nije bio moj cilj. Želio sam za reprezentaciju da igram do krajnjih granica svojih mogućnosti, a golovi su došli kao posljedica maksimalnog zalaganja i pomoći saigrača”, kazao je nakon odlaska za naš portal Vedad Ibišević.

Lulić: Vrijeme je…

Nakon Ibišević istu odluku donio je i lider Lazija Senad Lulić (32). Pomalo neočekivano jer je mogao igrati bar još jedan ciklus za nacionalni tim. No, kapiten Rimljana je istakao kako je u njemu duži period sazrijevala odluka da se povuče.

”Nakon dugo razmišljanja i razgovora s porodicom i svojim najbližim, odlučio sam da je za mene reprezentativna karijera završena. Teška srca ovo govorim, jer sam uložio svoje vrijeme, zdravlje i ogromnu količinu ljubavi boreći se za grb svoje zemlje. Nekad je išlo loše, nekad dobro, a kruna moje karijere je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ostaje žal što nismo ponovili taj uspjeh, ali smo se negdje putem izgubili i sada je vrijeme za mlade snage koje dolaze i koje bi trebale učiti na našim greškama.

Neke su stvari mogle bolje, neke su urađene savršeno i jedino za čime nikada ne žalim jeste to što sam uvijek davao sve od sebe na terenu. Nekad je to nekome izgledalo možda premalo, ali svi mi znamo koliko smo preživjeli stresa, zajedno sa našim porodicama”, podvukao je između ostalog Lulić koji je za bh. reprezentaciju odigrao 54 utakmice, a postigao je i 4 pogotka. Za Zmajeve je debitovao 2008. godine. Godinama je bio jedna od prvih violina Zmajeva. Bez straha i mane, bez vidljive slabosti. Ekspert za proboj i prodor.

Nezaboravni brazilski dani

Ibišević i Lulić su davali maksimum za reprezentaciju. Borili su se na terenu za BiH i zaslužuju maksimalan respekt i ”palac gore”. No, obojica su shvatili kako je došao pravi trenutak da u miru zaključe reprezentativnu karijeru. Također, kapiteni Herthe i Lazija naglasili su kako ih je plasman na Mundijal u Brazil 2014. godine najviše obradovao i da su tek sada, gledajući s ove distance, svjesni kakav je to uspjeh bio. Nezaboravni brazilski dani ostali su urezani u sjećanje.

”Plasman na Mundijal u Brazil 2014. godine i momenti iz Brazila u utakmici protiv Argentine. To je nešto što budi najljepše uspomene. Definitivno, najljepše vrijeme. Svi neuspjesi u baražu, dva puta protiv Portugala i jednom protiv Irske je nešto čega se ne želim puno sjećati”, istakao je Ibišević.

 

Izvor

Previous Travničanka pravi moderne fesove i čuva višestoljetnu tradiciju
Next Brojni turisti u šetnji ulicama Sarajeva prvog dana 2018: Fotografisanje pored Sebilja za uspomenu

You might also like

SPORT

Sutra u Sarajevu počinje memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović – Talijan”

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine sutra u 16 časova svečano će biti otvoren 21. memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović – Talijan”, na kojem će učestvovati više od 150

SPORT

‘Poseban je osjećaj kada svoju zemlju možeš da predstavljaš širom svijeta i zaista sam ponosan na to’

Sanjin Pehlivanović je još jednom učinio Bosnu i Hercegovinu ponosnom. Osvojio je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u bilijaru, koje je održano u Klagenfurtu (Austrija) u disciplini osam. U finalnom

SPORT

Veliki korak ka plasmanu na EP u rukometu: Bosna i Hercegovina slavila u Finskoj

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je gostujuću pobjedu protiv Finske rezultatom 26:30, u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Na početku meča