Igrarije Vučićevog režima: Vranj pred domaćim pravosuđem; mnogobrojni optuženi zločinci i dalje sigurni u Srbiji

Igrarije Vučićevog režima: Vranj pred domaćim pravosuđem; mnogobrojni optuženi zločinci i dalje sigurni u Srbiji

Državljanin Bosne i Hercegovine Edin Vranj je, kako je obavijestili ministrica vanjskih poslova naše zemlje – pušten iz pritvora u Srbiji.

– Pozdravljamo ovu odluku Republike Srbije te namjeru da se predmet ustupi bh. pravosuđu – navela je ministrica Bisera Turković.

Saradnja dva tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna ukoliko želimo normalizaciji stanja.

U tom pravcu očekujemo i postupanje i u slučajevima
Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u pogledu regionalne saradnje pređemo sa riječi na dijela! – istakla je.

Međutim, u svemu ovome, trenutno, nema pomena mnogobrojnim osumnjičenim, optužene i presuđene za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji. (http://miruhbosne.com/srbija-utociste-za-odbjegle-ratne-zlocince-lica-s-potjernica-interpola-nerijetko-gostuju-i-na-televiziji/)

Novak Đukić koji je 2014. osuđen na 20 godina za masakr na Tuzlanskoj kapiji, jedan je od bjegunaca od pravde. On je U ponovljenom postupku (2009., osuđen je bio na 25 godina.), pušten je na slobodu, da bi iskoristio priliku i otišao u Beograd. Uprkos interpolovim potjernicama – ništa se nije desilo.

Milomir Savčić (optužen za genocid u Srebrenici) prebjegao je u Srbiju ove godine, nakon saslušanja a prije određivanja pritvora. Niko nije preuzeo odgovornost za ove propuste domaćeg pravosuđa.

Jedan od ‘uglednih građana’ kojeg su promovisali beogradski mediji bio je Milorad Pelemiš, učesnik genocida u Srebrenici. On je bio komandant Desetog diverzantskog odreda čiji će pripadnici u 16. jula 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo, na putu između Zvornika i Bijeljine, strijeljati najmanje 1200 srebreničkih Bošnjaka. I pored crvene interpolove potjernici, Pelemiš je slobodno živio u Srbiji, gdje je i umro ove godine.

Zloglasni Duško Kornjača slobodnno radi u Novom Sadu, gostuje u beogradskim medijima…

Nakon što su pojedini domaći mediji (Istraga) aktivirali priču o njemu, predsjednik Srbije javno ga je branio. Nakon toga, režim u Beogradu priču oko ratnih zločinaca okreće u drugom smjeru hapseći branioca Goražda!

Sada će se suditi Vranju, i pored činjenice da je donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor, kako je nedavno saopćeno iz Tužilaštva BiH.

“U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u tijeku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor”, saopćeno je.

Sudiće se Vranju, kao i mnogim braniocima Goražda

-U posljednjih sedam godina, protiv bivših pripadnika Armije RBiH s  prostora općine Goražde  podignuta je i potvrđena 21 optužnica. Osam  pripadnika  izdržava  kaznu  u  trajanju   od  89  godina, šest  je konačno oslobođeno, a protiv  njih 7  je u toku sudski  proces za navodno počinjene ratne zločine na području Goražda u  toku 1992-1995.godina, istaknuto je nedavno iz fondacije „Istina za Goražde“. 

Za opsadu grada, hiljade ubijenih…  za ubijanje 158 djece i ranjavanje njih više od 500, niko nije odgovarao.

(MiruhBosne)

Previous “Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”
Next Nova firma u Tešnju - za manje od 6 mjeseci realizovan cjelokupan plan proizvodnje za 2021.

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH

  U povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizovala je svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje. Tim povodom

NAŠI DANI

Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini na svom službenom Facebook profilu ustvrdila je da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužilo SAD da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i priprema za nju scenarij nalik ukrajinskom

NAŠI DANI

Zbog nacionalističkih ispada: N/FS BiH do daljnjeg suspendovao stadion ”Pecara” u Širokom Brijegu

Takmičarska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o suspenziji stadiona Pecara u Širokom Brijegu do okončanja disciplinskog postupka. Disciplinski