ILHAMIJA – prvi bosanski disident (VIDEO)

ILHAMIJA – prvi bosanski disident (VIDEO)

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, DIGI:BA promovira VR film pod naslovom „Ilhamija – prvi bosanski disident“, a u povodu 200. godišnjice smrti Abdulvehaba Ilhamije (Žepče, 1773. – Travnik, 1821.).

Film u transhistorijski kontekst dovodi sudbine Ilhamije i Rešada Kadića, prvog, koji je historijska ličnost i književni lik, i drugog, koji je disidentski stradalnik i pisac koji je iskustvo progona opisao u pripovijesti „Ilhamijin put u smrt“ (1976). Likove Ilhamije i Rešada Kadića u filmu tumači Mirza Mušija, a likove bosanskog vezira Dželaluddin Ali-paše i komunističkog isljednika tumači Aleksandar Seksan.

-Sufija, učenjak i pjesnik iz Bosne, Abdulvehhâb ibn Abdulvehhâb (Abdulvehhâb, sin Abdulvehhâbov) čije je derviško, a ujedno i pjesničko ime (mahlas) bilo Ilhâmî (ili Ilhamija), rođen je u Žepču 1773. godine. Ubijen je 1821. po nalogu Ali Dželal-paše u Travniku, gdje je i sahranjen.

-Ilhamija je pjesnik u Bosni, ali i šire, koji se ubijen zbog angažirane poezije i kritičke riječi. Mnogi književni kritičari i historičari književnosti citirali su i komentirali Ilhamijine pjesme, a najviše onu pod naslovom „Čudan zeman nastade“.

-Ilhamija je jedan od rijetkih autora u Bosni i Hercegovini koji je istovremeno pisao i na orijentalnim jezicima, turskom i arapskom, ali i na bosanskom jeziku. Njegov poetski opus obuhvata više od 100 pjesama moralno-didaktičkog i mističkog sadržaja, napisanih na orijentalnim jezicima. Kasim Dobrača navodi da „sve ono što je on pisao odiše iskrenošću, toplinom i jakom željom da se time probudi i oživi vjerski moral njegovih suvremenika i da se uklone razne mane, slabosti i grijesi u koje su oni bili ogrezli“.

Producent je prof. dr. Selma Rizvić, autor scenarija je Fatmir Alispahić, kameru i ton potpisuje Bojan Mijatović , make up Naida Đekić, kostim Adisa Vatreš Selimović i Monika Moćević, autor muzike i dizajner zvuka je Adnan Mušanović, a montažu i režiju radio je Tarik Hodžić. Igrano-dokumentarni film o Ilhamiji rađen je u VR tehnici, tako da će gledaoci u svakom času moći pratiti kompletno zbivanje u krugu 360 stepeni. Film je sniman na travničkoj tvrđavi, uz podršku Zavičajnog muzeja Travnik i Mešihata Islamske zajednice Travnik. Projekat je finansiralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Previous Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima
Next Bosansko-američki fudbaleri: Odluka o reprezentaciji zavisi od mnogo faktora

You might also like

HISTORIJA

Nijaz Duraković – intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

Član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i osnivač Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1. januara 1949. godine.  Studij sociologije završio je 1971. godine, a osam

BAŠTINA

Autor filma “Pisar novih stećaka“ – Stećak je kamen naše prošlosti i budućnosti

Kemal Zorlak – Dokumentarni film “Pisar novih stećaka“, za koji scenario i režiju potpisuje Dragan Stanimirović, biće prikazan večeras u sarajevskom kinu Cineplexx u okviru ovogodišnjeg i četvrtog po redu

KULTURA I UMJETNOST

˝Zoete Liefde˝: Holanđani koji vole BiH i pjevaju sevdalinke

Kada su na jednom seminaru u Arnhemu prvi put čuli sevdalinke, učesnici su se oduševili, a solistica Petra Terpstra poželjela je doći u BiH i ubrzo inicirala osnivanje grupe koja