Ilidža obilježava Dan reintegracije

Ilidža obilježava Dan reintegracije

Zastava sa ljiljanima na zgradi Općine Ilidža zaviorila se 12. marta 1996. uz skinute table RS sa objekata Općine i policijske stanice. Od tada Ilidža proslavlja taj dan kao svoj rođendan. 

Oni koji vole Ilidžu i osjećaju je, nisu zaboravili kako je ona izgledala prije 21. godinu. Bila je  skoro uništena, a štete  prema gruboj procjeni iznosile su oko milijardu američkih dolara. Na dan reintegracije općine Ilidža zatečeni su potpuno devastirani stambeni objekti infrastruktura, veliki broj raseljenih, nezaposlenih, socijalno nezbrinutih.

U povodu Dana reintegracije,  Općina Ilidža je pripremila  prigodan program koji se održava  tokom čitavog mjeseca marta. Od kulturnih do sportskih manifestacija.

Brojne delegacije,  10. marta položile su cvijeće na centralno spomen obilježje. Minutom ćutnje i učenjem Fatihe brojni prisutni gosti i domaćini, organizatori obilježavanja ovog datuma,  prisjetili su se svih poginulih i odali im počast.

Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža u Multimedijalnoj sali na kojoj su dodijeljena priznanja najzaslužijim pojedincima i kolektivima.

Zlatnu  pojedinačnu plaketu  Općine Ilidža dobio je  Emir  Redžović,  za izuzetan doprinos u organizaciji i pripremama  za odbranu zemlje  i Elvir Husilović, za iskazanu hrabrost u spašavanju života i doprinos općem stanju građana i njihove imovine, dok je  kolektivnu Zlatnu dobio “Odbojkaški  klub invalida općine Ilidža.” Pojedinačne plakete uručio je načelnik Općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić, a kolektivnu dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović.

Srebrna plaketa,   pojedinačna,  otišla je u ruke dr. Samira  Muhovića,  za doprinos u odbrani zemlje i medicinskoj pomoći građanima, a kolektivnu je dobila  “Panere d.o.o”  Sarajevo za izuzetne  rezultate u radu.Uručio ih je Edin Hošić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža.

Dževad Poturak, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža uručio je zahvalnice a dobili su ih:  Mehmed Hadžić, Nermin Gušo, Miladin Vidaković, Ahmed efendija Serdarević, Udruženje Škola fudbala “Šampion”, “Zlatna ruka” , dr. Emir Fifić, Izudin Kadrić, Firma Mevludin Comerce d.o.o, Udruženje  boraca “Veterani rata  1992-1995.Rakovica”, Nazim Mahmutović, Abdulah Lalić, Udruženje za djecu i mlade “Nominativ”, Udruženje “Prva samostalna brigada  Stup.”

Danas, 21. godinu poslije, Ilidža kao feniks digla se iz pepela i izgleda ljepša i naprednija.

“Za njenu  budućnost  više ne trebamo strahovati . Godine iza nas bile su godine napretka u svim segmentima života. Ona je četvrta po razvoju u FBiH, i u vremenu kada su  pokazatelji razvoja na svim stranama bilježili pad uspjevali smo održati balans i razvijati našu sredinu čineći je jedinstvenom. Posljednjih godina Ilidža se dodatno širi, otvaraju se gradilišta, ovdje dolaze investicije, otvaraju se visokoškolske ustanove, posjećuju je mnogobrojni turisti. Sada Ilidža ima oko 100.000 stanovnika i mi smo kao grad”  rekao nam je ponosno,   prvi čovjek Općine prof.dr.Senaid Memić, te uputio čestitku svim Ilidžanka i Ilidžancima.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Memić podsjetio je prisutne na događaj prije 21. godinu, ističući da se Ilidža oporavila i da ide krupnim koracima ka budućnosti.

“Vaše prisustvo u ovom broju govori o vašem poštovanju 12. marta i zahvalni smo vam. Sjećanje na povratak Ilidže i Dan reintegracije ne treba oslabiti. Sjećajmo se svih poginulih. Ne zaboravimo prošlost ali imajmo i dug prema budućnosti. Na Ilidži treba nastaviti sa projektima koje su spremni. Priča se o mogućnosti otvaranju Ekonomskog fakulteta u Hrasnici na mjestu KSC Hrasnica, o obnovi stadiona u Hrasnici, a ozbiljno se razgovara o tramvaj pruzi prema Hrasnici. Vodosnabdjevanje Rakovice treba okončati, i mnogi drugi projekti su spremni, ali samo to možemo uraditi zajednički jer Ilidža to zaslužuje ” kazao je načelnik Memić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u svom obraćanju naglasio je kako je Ilidža  lider u oblasti turizma u KS , te da je Kantonu značajno sve što se dešava na tom polju.

“U promovisanju univerzitetskog turizma ili privlačenju  stranih turista korak ste ispred drugih općina i korak ispred Kantona Sarajevo,  jer je ovo međunarodno srce studiranja u Kantonu Sarajevo,  kao jedan od koncepata  razvoja ekonomije ali i obrazovanja. Puna sala potvrđuje koliko poštujete ovaj datum ” izjavio je, između ostalog,  Konaković, te čestitao Ilidžancima rođendan.

Second Slide

Učenici Osnovne muzičke škole Ilidža izveli su prigodan program, a veliki aplauz pokupio je Daris Hadžić s recitalom “Kako bolan nema Bosne.”

Previous Kako je nastajao “Kameni spavač”
Next Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi

You might also like

NAŠI DANI

BiH u blokadi: Kakva je uloga Dodika, Čovića, Radončića, Kebe…

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES povodom odugovlačenja procesa uspostavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), 

NAŠI DANI

Mehmedović: Javnost mora znati šta Schmidt radi

 Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom najave HNS-a da će od visokog predstavnika u BiH tražiti da ospori izbor Željka

NAŠI DANI

Paradiranje ruskih paravojnih formacija sa policijom entiteta RS nije samo problem Bosne i Hercegovine, već i EU i NATO-a

Obilježavanje neustavnog „Dana RS“ nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a.   Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim